PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

nedelja, 11. december 2022

20:00 - Koncert
Mesto žensk in FGLF (Škuc): CALIZA in MUZIKAČAKA

 Zaključni koncert cikla dogodkov Miti in Meduze / Myths and Medusas

Mesto žensk vas vabi na koncert glasbenic, ki ustvarjata na križišču sint in alternativnega popa. Caliza je mlada glasbenica, ki se bo v Sloveniji predstavila premierno in prihaja iz centra Španije, Madrida, Muzikačaka pa je že znanka slovenske klubske scene, a v nasprotju s Calizo ustvarja in biva na periferiji med domačimi haloškimi griči. Po koncertih bosta poslušalstvo zabavali še s kratkim sklopom glasbe po njunem izboru.
Koncert predstavlja zaključek cikla dogodkov Miti in Meduze / Myths and Medusas:
Kaj iz preteklosti želimo ohraniti za prihodnost? Katere zgodbe še niso 
dosegle naših ušes, a bi jih morale? Katere »resnice« ostajajo samoumevne? 
Mesto žensk vabi tudi k obisku drugih dogodkov med 6. in 11. decembrom, ki ta vprašanja načenjajo z vidika feminističnih interpretacij mitov. Več na cityofwomen.org. 
 
Muzikačaka (alternativni pop, elektronika, DIY Haloze)
Muzikačaka (SLO) je one-woman-looper band, projekt Sare Korošec. Glasba je kar nekaj let mirno čakala na pravi trenutek. Projekt je nastal v letu 2015 na haloškem hribu med kurjenjem krušne peči, sekanjem drv in v virtualni in osebni izolaciji. Je skupina, žival, ideja, zgodba, alterego, duh, ki skozi aktualne glasbene tokove vključuje tradicionalno okolje Haloz, kulturo, socialne strukture, kontekst ruralnosti in robnosti in vpogled v vpetost in vpliv okolja na ustvarjanje, življenje, odnose...  Zgodbe Muzikačake so v živo izvajane z looperjem in pripovedovane skozi plastenja klavirja, vokala, elektronike, terenskih posnetkov in poezije. Muzikačaka je v glavnem osebni boj s samoto, pripadnostjo in želja po komunikaciji med in z različnimi časi, prostori in ljudmi.
Od 2015, ko je nastal prvenec Tako, da ne bi bolelo in je koncertirala po Sloveniji kot izbranka Klubskega maratona, so bile izdane še 3 digitalne izdaje: Dolgčas (2016), Pol dan in pol noč (2018) in Povezava in življenje na daljavo (2020). 
 
 
Caliza (sint pop, alternativni pop, new wave, Madrid)
Caliza (ŠPA) je glasbeni vzdevek Elise Pérez, rojene v Madridu. Po več kot petih letih sodelovanja z drugimi skupinami kot bobnarka je leta 2015 izdala dvanajst temačnih sint pop pesmi na svojem prvem solo albumu Medianoche / Mediodia pod založbo Discos Walden. Leto pozneje je predstavila dve novi pesmi v singlu, ki ga je izdala La Fonoteca z naslovom Puente Aéreo Vol. IV. Njen drugi LP, Mar de cristal, je izšel leta 2018, potem ko je bila Caliza izbrana v pilotnem programu za glasbenike v Centru za umetniške rezidence v Matadero Madrid. Producirala ga je Caliza z Londončanom Davidom Harrowom, uredil pa Gramaciones Grabofónicas. Leta 2019 je ob 10. obletnici založbe Discos Garibaldi za kompilacijo na 7" plošči prispevala singel Planes para Nacho, priredbo klasike XTC.
Nedavno je izdala svoj tretji album El descenso, na katerem razmišlja o preživetju in želji po prevladi v svetu, ki so ga sesule podnebne spremembe. Album je producirala Elisa, dokončal pa ga je Raúl Pérez v njegovem studiu v Sevilli, La Mina. Caliza ga je sama izdala pod lastno založbo No Retorno.
Caliza si je oder delila s Crash Course in Science, Molly Nilsson ter Cate Le Bon ter nastopala na prizoriščih po vsej Španiji, med drugim tudi v Geološkem muzeju v Madridu ter v MUSAC v Leónu. Igrala je tudi v Franciji ter na Portugalskem.
 
 


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz