PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 16. maj 2024

20:00 - FriForma
THE GATU DUO: CHRISTOPH GALLIO / ROGER TURNER (CH-GB) + BRGS – DRUM VS MACHINE

 1 SET: THE GATU DUO: CHRISTOPH GALLIO / ROGER TURNER (CH-GB)

-       Christoph Gallio: sopranski, alt in c-melody saksofon

-       Roger Turner: bobni in tolkala

 

 2. SET: BRGS – DRUM VS MACHINE

-       Jaka Berger: bobni, modularni sintetizator

 

****

 

Zasnova majske FriForme je v istem večeru predstaviti izstopajoča mednarodna imena in mlajšo generacijo lokalnih glasbenic in glasbenikov.

Saksofon in bobni -vse kar je potrebno za vznemirljivo glasbeno komunikacijo med izkušenima glasbenikoma, tolkalcem Rogerjem Turnerjem in švicarskim saksofonistom Christophom Galliojem.

Blackmail me Later je naslov albuma, ki sta ga posnela v Londonu pred dvemi leti in hrati pomeinenovala svoj duo, ki ga bosta predstavila na evropski turneji aprila in maja. Naslov albuma je fascinanten, sugestiven in poln skrivnosti. Čeprav so saksofoni in bobni že dolgo združeni v glasbenem svetu, je njun glasbeni projekt poln neznanih poti in presenečenj.

Neumorna 67- letni Christoph Gallio in 78 – letni Roger Turner iščeta svežino in nov pristop, izogibajoč se ujetosti v obrabljene fraze in zastarele zgodbe. Njuna odločitev za sodelovanje in ustvarjanje je navdihujoča, saj kaže na njuno stalno radovednost in željo po raziskovanju ter rasti skozi glasbo.

 

Na spletni strani: https://www.gallio.ch/bandsprojects/duos/

lahko poslušate tri skladbe

-       The Box 

-       You Can Blackmail Me Later

-       Fuck Off

 

Dodatne informacije o nastopajočih:

Jaka Berger se v novejšem projektu Drum VS Machine spopada z bobni in modularnim sintetizatorjem v zvočnem polju svobodnega jazza. Z vzorčenjem različnega akustičnega inštrumentarija, od saksofona, kitare, kontrabasa in klavirja ter zvočnih motivov svobodnjaške jazz glasbe se skozi proces reciklaže rojeva improvizirana sodobna zvočna materija.

 

Band in the box, ki ga upravljajo bobni v kompleksnem prepletu mašine in človeka!

Christoph Gallio (1957) živi in dela v švicarskem Badnu. Kot glasbenik ustvarja v polju svobodne improvizacije in se predstavlja z interpretacijo (predvsem) avtorske glasbe. Rad se podaja v enakovredna sodelovanja z ustvarjalci drugih disciplin, med katerimi izpostavlja ples, likovno umetnost in poezijo. Dela tudi po naročilu (med drugim za Christopha Brunnerja, Mondrian Ensemble z Robinom Adamsom, See Siang Wonga in Petro Ackermann) in za svoje samostojne projekte ter zasedbe. Bil je vodja več skupin, trenutno aktivni je trio DAY & TAXI, ki ga sestavlja s Silvanom Jegerjem in Gerryjem Hemingwayem. Od leta 1986 vodi založbo PERCASO. Turneje so ga vodile v Kanado, ZDA, Rusijo, Kazahstan, na Japonsko, Kitajsko, v Argentino in Čile. Koncertiral je po vsej Švici in v sosednjih državah. Christoph Gallio je sodeloval pri ustanovitvi Delavnice za improvizirano glasbo (WIM) v Zürichu. Je tudi član švicarskega glasbenega združenja SONART. / https://gallio.ch

Roger Turner (1946) je skozi desetletja vnesel znamenito ogneniško moč in prefinjeno natančnost svojega bobnarskega dela v zasedbe, tesno povezane s glasbeniki z obeh strani Atlantika, v zadnjem času tudi iz Japonske. Poleg tega, da je pionir na področju akustičnega tolkalnega jezika – ki lahko deluje vzporedno s pristopi k sodobnim elektronskim inštrumentom – je veliko delal v mikroskopskem laboratoriju akustičnega dua, kjer je razvil dober občutek za podrobnosti in nadzor nad dinamiko. Spada v izbrano skupino vrhunskih glasbenih izvajalcev, ki so s skupnimi močmi na novo definirali jezik sodobnih tolkal. Drobne napetosti v Turnerjevih rokah lahko vplivajo na zvočne usmeritve skupine in spodbudijo novo raven doživljanja občinstva. /  http://roger-turner.com

Vstopnina: 5- 10 EUR

 

Produkcija: KUD Mreža / FriForma, Ljubljana & Inštitut ON Rizom, Ljubljana
Program kurirata: Nataša Serec & László Juhász
Grafično oblikovanje: Urša Rahne
 

 

Hvala, ker nas spremljate in obiskujete dogodke!

Naslednji dogodek v Klubu Gromka bo v torek, 18. 6. 2024, ob 20.00

· Teeth: Anders Filipsen / Herman Müntzing / Håkon Berre

· Orsolya Kaincz / Urška Savič« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz