PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 23. maj 2024

23:30 - Defonija
THE EX (NL, GB)

Praznujemo 45 let žlahtnega popotovanja od anarho punka v Afriko, k noizu, ljudomilemu eksperimentu in še marsikam!
 
Vstopnice po 16 € so v predprodaji na: https://www.mojekarte.si/si/defonija-the-ex-nl-gb/vstopnice-1183906.html; na dan koncerta (eno uro prej v klubu) bodo stale 20 €.
 
THE EX (NL, GB)
 
Arnold de Boer — glas, električna kitara, sampler, elektrofonija
Terrie Hessels — električna (baritonska) kitara
Andy Moor — električna (baritonska) kitara
Katherina Bornefeld — bobni, tolkala, glas
 
 
Fotografija: Geert Vandepoele (The Ex v elementu na domačem terenu: Catalytic Sound Festival, klub Paradiso, Amsterdam, decembra 2023)
 
Tako. Sedem let je mimo in spet je čas, da gostimo slavni bend.
 
Defonija se po svoje pridruži prazničnemu 40. festivalu Druga godba in ponudi enkraten after, kakor se reče. The Ex bodo na oder kluba Gromka stopili po festivalskem koncertu v Križankah, tam okrog 23.30. Blagajna in šank se odpreta toliko prej.
 
The Ex imajo letos spomladi 16 špilov, med katerimi je bil 20. marca v Leipzigu njihov dvatisoči (2000.!). Leto 2024 je zanje še prav posebno, saj praznujejo tudi 45 (!) let tistega, čemur radi pravijo »forward in all directions«. In dodati velja, da so do zdaj igrali v natanko 45 državah. Pandemično pavzo so lepo izkoristili za pospravljanje po bogatem arhivu in za pripravo ponovnih izdaj starih albumov.
 
Maja bodo The Ex na Balkanu: po Ljubljani sledita še Zagreb v Močvari in Beograd na festivalu Ring Ring. Pravijo tudi, da so intenzivno vadili povsem nov koncertni program in imajo pripravljenih deset svežih štiklov.
 
 
»Staying a bird, staying independent, free if you will, for three decades, that takes skill and something else, something more like heart.«
John Corbett leta 2009 o The Ex
 
No, od te izjave je minilo še dodatnih 15 let ...
 
The Ex so se iz »strogega (anarho) punka« kaj kmalu podali na nepredvidljivo, a mikavno pot tja v divergenco glasbenih slogov; ohranili so družbenopolitično ostrino, kritičnost, ironijo in sarkazem (vmes je zvonkega pevca G. W. Soka s pravim imenom Jos Kleij kongenialno zamenjal Arnold de Boer), se spretno izognili vsem pop ali trendovskim pastem, do obisti so spilili zven že tako ali tako zelo prepoznavnih kitar ostali brez basista, a dvojico kitar znižali v enkratni baritonski različici - se podali k manjšim zasedbam, med katerimi so najbolj znane Zea, Lean Left, razni dui, ki jih gojita Andy Moor in Terrie Hessels (vse pogosteje tudi s Kajo Draksler), ostali so, skratka, precej trdni, a zmerom odprti. Njihova potovanja v Afriko (predvsem Etiopijo, pa tudi Gano, Mali in Kongo) so postala sinonim za posebno muzično poslanstvo. Tjakaj so namreč večkrat popeljali svojo lastno odrsko mašinerijo, številne sodelavke, sodelavce (med njimi je celotna smetana nizozemske improvizacije in free jazza), ves čas pa so imeli v mislih predvsem lokalno etiopsko sceno: Premnogim so ponudili snemanje plošč in svetovne turneje v dobri družbi, poleg tega so v Etiopijo nekajkrat vzeli s seboj tudi popravljalca pihal iz Amsterdama, ki je v času obiska vneto usposabljal glasbila za čimbolj nemoteno igro ... Preohlapno bi bilo reči, da se The Ex v svoji muziki podajajo v noise, rock, punk, jazz, improvizacijo, etno ... So kratko malo edinstveni zgledno evropsko untergruntarsko podjetje, ki s svojo značilno strunsko ritmizacijo in večkrat afriškim bobnarskim načinom pripravi kar najkakovostnejšo zabavo tako za uho kakor za poplesavanje. Na domačnih svobodnjaških terenih, kakršen je tudi klub Gromka, se to občuti še toliko bolj!
 
Koncertni cikel Defonija sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana oddelek za kulturo.
 
 
 
 

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz