PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 2. marec 2005

22:00 - Defonija
BRATKO BIBI? / OTTO LECHNER / LARS HOLLMER (Slovenija, Avstrija, Ővedska)

[b]Bratko Bibi─Ź[eb] - harmonika, glas
[b]Otto Lechner[eb] - harmonika, glas
[b]Lars Hollmer[eb] - harmonika, melodika, glas

[b]Bratko Bibi─Ź[eb] (Ljubljana, Slovenija), [b]Otto Lechner[eb] (Dunaj, Avstrija) in [b]Lars Hollmer[eb] (Uppsala, Švedska) so vsi ─Źlani mednarodnega harmonikarskega kvinteta [b]Accordion Tribe[eb], ki ga sestavljata še Guy Klu─Źevšek (New York, ZDA) in Maria Kalaniemi (Helsinki, Finska). V tokratnem gromkem nastopu bodo torej prvi─Ź pri nas nastopile tri petine benda. Celotna zasedba harmonikarskega plemena je v Ljubljani nastopila dvakrat (1996, 2002), konec lanskega leta pa je prišel v slovensko art kino mre┼żo tudi švicarsko-avstrijski celove─Źerni dokumentarec o tej skupini [i]Accordion Tribe - Music Travels[ei].

V Ljubljani smo ┼że imeli prilo┼żnost poslušati duo Bratka Bibi─Źa in Otta Lechnerja v Cankarjevem domu (2000). Nazadnje sta v Ljubljani igrala skupaj lani septembra v Menzi pri koritu, ko je Lechner nastopil kot gostujo─Źi glasbenik v kinoušesnem projektu [i]Potujo─Źi kino Bridka Bebi─Źa predstavlja: Na doma─Źem vrtu III - Back to the Roots[ei] skupaj z Bibi─Źem in njegovim bendom The Madleys.

Naš znanec iz plemena, Cankarja in Menze Otto Lechner, raznolik, zabavno-bridek, jazzovsko zafrknjen, klasi─Źno zafrkljiv, ravno prav pop, rokersko udaren muzi─Źist naj se, v angleš─Źini, predstavi kar sam:

"I was born in 1964, the year of the wood dragon, in Melk an der Donau, a small town in Lower Austria. My father was no singer and my mother no violin player, which allowed me enough space for my own musical development. My first teacher was Jauerling - pron. Yau-er-ling - (976m). This mountain carries a transmitting station for all Austrian radio-programs, and at the age of four I started to copy some folk songs that I heard on the radio, with my little squeezebox. Soon I turned to dial pop, jazz, and classical music, and also discovered the space between the stations ..." (Ve─Ź na: [L]http://www.spinnst.at/Lechner/[EL])

Lechner je vrsto let nastopal z znamenitim kabaretnim igralcem Josefom Haderjem in je danes ustanovitelj dveh glasbenih skupin. Veliko ─Źasa pre┼żivi na glasbenih turnejah, kjer sodeluje z razli─Źnimi glasbeniki, predvsem z Bratkom Bibi─Źem. Tesno je povezan tudi z gledališ─Źem. S svojo glasbo je opremil celo vrsto gledaliških predstav, na odrih pa nastopa tudi kot igralec. V zadnjem ─Źasu je za─Źel pisati glasbo za radijske igre. Otto je pri petnajstih letih starosti povsem izgubil vid. V intervjuju je neko─Ź povedal. "Morda sem slep, vendar veliko razmišljam v barvah, zlasti v sivi in zeleni." Ta izjava je zna─Źilna za njegov specifi─Źen tip humorja, ki je integralen del njegovega glasbenega ustvarjanja. Tako narejena glasba ni plesna, ampak je lahko zelo ┼żalostna. Ko Otto pravi, da njegova glasba izvira globoko iz njega, mu to kratko malo moramo verjeti.

Bibi─Ź in Hollmer sta svoj duo prvi─Ź postavila pokonci letos z nastopom 22. januarja 2005 na mednarodnem filmskem festivalu v WA1rzburgu (Nem─Źija), kjer je film [i]Accordion Tribe[ei] prejel nagrado za najboljši dokumentarec festivala. Isti film je samo nekaj januarskih dni kasneje dobil še nagrado za najboljši švicarski dokumentarec, posnet v letu 2004.

Tako Bibi─Ź kakor Hollmer pripravljata zvarke imaginarnega sveta harmonikarske glasbe ┼że od 70. let prejšnjega stoletja dalje. Hollmer se s svojo švedsko skupino Samla Mammas Manna uvrš─Źa med klasi─Źne zasedbe takratnega gibanja rock v opoziciji, v katerem so med drugim delovale še skupine Henry Cow, Aksak Maboul, Stormy Six, Univers Zero, Etron Fou Leloublan, Art Zoyd ... V ─Źasu delovanja Bibi─Źeve druge zasedbe Begnagrad po Evropi na za─Źetku 80. let tega gibanja ni ve─Ź obstajalo; ─Źe bi še, bi bila - po besedah enega od inciatorjev gibanja, tolkalca Chrisa Cutlerja - ta skupina "gotovo povabljena, da se mu pridru┼żi. Bili so tako dobri, da je bila sama njihova glasba dejansko njihova najboljša promocija". In še Larsovo videnje Bibi─Źeve glasbe, kakor jo ustvarja od Begnagrada dalje: "The music seemed in a sense, like watching a house being built; first, a room is constructed, and then some of it is knocked down. Another room is built, and part of it is destroyed. Another room is built, it’s added on to, and at the end somehow, incredibly, you have a house!"

Hollmer po koncu delovanja Sammla Mammas Manna komponira in igra predvsem za zasedbi Von Zamla in Looping Home Orchestra. ?lan slednje je bil tudi avantgardisti─Źni henrycowovec, strunar Fred Frith, ki pravi o Larsu tole: "Hollmer je, podobno kot Astor Piazzolla, resen skladatelj, ki dela s sredstvi popularnih glasbenih jezikov, pri tem pa ustvarja svoj lasten besednjak. Ko slišite njegove melodije, postanejo te tako zelo del vas samih, da se vam zdi, kakor da ste jih poslušali ┼że vse svoje ┼żivljenje. Njegova glasba je varljivo enostavna, a ne poenostavljujo─Źa; otroška, a ne otro─Źja; nekako znana ┼że od prej, a nikoli nostalgi─Źna". V filmu [i]Accordion Tribe[ei] Guy Klu─Źevšek pravi o Hollmerjevi glasbi, da v svoji ─Źistosti ne vsebuje nikakršnega (urbanega) cinizma, Hollmer sam pa o Larsu tole: "Ja, sem romanti─Źen bastard. In zunaj je neurje." Lars Hollmer je, skratka, unikaten, njegova glasba se upira vsakršnim poskusom klasifikacije, saj vsebuje elemente skoraj vseh nordijskih ljudskih glasb, popularne glasbe in sodobne klasike. Larsa Hollmerja nekateri ozna─Źujejo za najve─Źjega proizvajalca melodij našega ─Źasa ...

Zadnjih nekaj let Hollmer veliko sodeluje tudi z mlado generacijo japonskih glasbenikov (skupina in CD album [i]Sola[ei]), še zlasti z bobnarjem Jošidem Tacujem, ki smo ga imeli prilo┼żnost slišati, ko je igral v udarnem japonskem duu Ruins z gostom U─Źihašijem Kazuhisom v klubu Gromka 30. oktobra 2001 (projekt Defonija). Pred leti je sodeloval tudi z razvpitim finskim harmonikarjem Kimmom Pohjonenom.

Lars Hollmer je do zdaj izdal 25 LP in CD albumov. Za CD album [i]Andertag[ei] je leta 1999 prejel švedskega grammyja za najboljši posnetek leta.

Pripominjamo, da bo isti ve─Źer ob 20. uri v Kinodvoru [L]http://www.kinodvor.si[EL] spet na sporedu film [i]Accordion Tribe[ei]. Pred projekcijo bo nekaj glasbenih kosov tudi tam odigral trio Bibi─Ź / Lechner / Hollmer. Film ostaja zatem v Kinodvoru še nekaj dni.

Še link k projektu Accordion Tribe:
[L]http://www.hoedown.com/artists/accordiontribe[EL]

[b]Vsak deseti obiskovalec, obiskovalka projekcije filma Accordion Tribe v Kinodvoru 2. marca ob 20. uri prejme brezpla─Źno vstopnico za koncert isti ve─Źer v klubu Gromka! Velja tudi obrnjeno: Vsak deseti obiskovalec, obiskovalka koncerta prejmeta brezpla─Źno vstopnico za filmsko projekcijo Accordion Tribe v naslednjih dneh.[eb]


kontakt: miha.zadnikar@kinoteka.si
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim o┼żivlja ju┼żni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je ┼żanrsko neobremenjen, zdru┼żuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz