PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 1. oktober 2003

22:00 - Defonija
BRAAXTAAL (Nizozemska)

[b]Jaap Blonk[eb] - glas, elektronika
[b]Rob Daenen[eb] - sintetizator, sampler
[b]Theo Bodewes[eb] - elektronska tolkala, sampler
"avant-rock trio s sintetizatorjem in bobni"

[i]svobodna elektroakustična improvizacija[ei]

Elektronski trio, ki ga vodi nizozemski glasovni akrobat [b]Jaap Blonk[eb], veliki prijazni čudak, ki obvladuje ves izmišljen in realen zvočni svet med Hugom Ballom, Kurtom Schwittersom, dadaistično non-sense poezijo, za navrh pa je tudi reden član vokalne sekcije v superskupini Ex Orkest in izvedenec za imaginarne jezike. Srčno vam priporočamo, da se na Blonkovi spletni strani poigrate z njegovimi glasovnimi orglami ... Druga navedena spletna stran vas popelje v svet zvočne poezije - bogat arhiv historičnih avantgard, sodobna naprezanja, mp3ji, obskurni teksti, raritete!

[b]Jaap Blonk[eb] (*1953; Woerden, Nizozemska) je skladatelj, "glasovni performer" in "zvočni poet" – samouk. Kakor pravi sam, kaže njegovo (zelo unikatno!) zvočno nagnjenje k "dadaističnim pretenzijam" in drugim spodbudam historičnih avantgard iskati "v nedokončanih študijih fizike, matematike in muzikologije" in "v neuspešnih zaposlitvah po pisarnah in drugih dobro organiziranih sistemih". V poznih sedemdesetih je Blonk kdaj pa kdaj še rad prijemal za saksofon in obotavljivo začenjal s kompozicijo, nekaj let zatem pa je dokončno odkril moč in fleksibilnost svojega glasu. Z leti se je razvil v predirnega pisca/komponista tkim. zvočne poezije, obdarjen s prikladnim obrazom in izjemno mimiko do obisti utrdil svojo odrsko prezenco, tako da lahko pri njem danes, kadar improvizira, zapažamo osupljivo, celo otroško sproščenost.

Poleg intenzivnega solističnega dela Blonk sodeluje tudi s številnimi glasbeniki, glasbenicami in ansambli zlasti s polj improvizirane godbe in nove muzike oziroma njunih presečišč – Paul Lytton, Mats Gustafsson, Michael Zerang, Fred Lonberg-Holm, Melvyn Poore, Paul Dutton, Nicolas Collins, Nizozemski pihalni ansambel in Ebony Band. Je tudi član vokalne sekcije monumentalnega The Ex Orkest. Svoj glas je do zdaj vložil v prenekatere žive izvedbe kompozicij nemške skladateljice Carole Bauckholt, Donaueschinger Musiktage pa so leta 2002 pri njem naročili solistično glasovno skladbo. Dr. Voxoid je Blonkov projekt za glas v razmerju do računalnika. V dveh rednih zasedbah Blonk sodeluje z mlado norveško kreativo – v triu (+ tolkalec Ingar Zach, strunar Ivar Grydeland), v duu pa zadnje čase precej nastopa z Majo Solveig Kjelstrup Ratkje (cf. SPUNK), vokalistko/elektrofonikinjo, ki bo z duom Fe-mail v okviru Mesta žensk oktobra prav tako obiskala Gromko. S sodelavcema Clausom van Bebberjem (6 mono gramofonov) in Carlom Ludwigom HA1bschem (stereo tuba) imajo projekt Unique Soundscapes, v katerem se Blonk oglašuje kot "stereo glas". S kolegi-vokalisti Koičijem Makigamijem, Paulom Duttonom, Philom Mintonom in Davidom Mossom se včasih zberejo v kvintet Five Men Singing, z nizozemskim Vogelkwartetom Blonk izvaja poezijo Dylana Thomasa … Jaap Blonk je do zdaj nastopal po številnih evropskih državah, pa tudi v ZDA, Kanadi, Indoneziji, Južni Afriki in po Latinski Ameriki.

Jaap Blonk je ustanovitelj in vodja Splinks, 15-članskega orkestra, ki izvaja njegove kompozicije, in ima svojo lastno založbo Kontrans. Rad dela za televizijo in radio, zlasti blizu mu je forma radijske igre. Svoje dadaistične kose zvočne poezije redno upodablja v obliki konceptualnih notnih zapisov in jih redno razstavlja; je energičen pedagog, zlasti rad poučuje otroke in primerja pedagoško prakso v različnih okoljih in državah. V zadnji petletki vedo bolj spoznava elektroniko in jo s pridom in decentno vključuje v svoje glasovne raziskave. še najraje raziskuje bogato skupno polje med glasbo in poezijo, zmeraj je poln svežih zvokov in njihovih kombinacij, pri emer nikdar docela ne zapusti jezikovne semantike. Njegovi živi nastopi so hkrati godba, poezija in performansa.

Tudi zasedba [b]BRAAXTAAL[eb], "avant-rock trio s sintetizatorjem in bobni" je Blonkovo maslo. Ustanovil jo je leta 1987 in s sodelavcema kaj kmalu spoznal, da je njihova prihodnost morda v soobstoju "precejšnjih medsebojnih razlik med art pankerjem, eksperimentalnim poetom in faliranim naravoslovcem" – poleg tega so na rednih vajah vedno gradili na "kemični kombinaciji glasu, perkusivnosti in elektronike". Sčasoma so prišli do stopnje, ko jih je "domala povsem prekrila elektronika": bobnar [b]Theo Bodewes[eb] tako zadnja leta pri BRAAXTAALu sploh ne igra več akustičnih glasbil, pač pa izključno elektronske bobne in sampler; Blonk svoj glas procesira v realnem času skoz računalniške algoritme, [b]Rob Daenen[eb] pa je nekdaj znamenito in nepogrešljivo sintetično zvočno napravo DX7 zamenjal za barvito mnoštvo novih digitalnih semplov. BRAAXTAAL si je z leti prakse pridobil izjemno tenkočutno ritmično blizkost – kateri koli član trojke že začne z "groovom", se mu druga dva pridružita po precej "naravni" poti. Rezultat se s sempli in glasom "pomeša v privlačne soundscapes, ki so ušesu transparentni, pa še zdaleč ne poceni".

Za BRAAXTAALov najnovejši spored Dworr Buun (tudi naslov istoimenskega albuma; izšel pri Kontrans #448, 2001) je Blonk zložil serijo humornih verzov, zapisanih v domišljijskem jeziku dežele Onderland, ki je "slišati še bolj čudno kakor nizozemščina". Nekaj naslovov: "Dongstra", "Glag", "Riekeleu Vuisma", "Hoe Tarr" ... BRAAXTAAL je obredel že precej Evrope in nastopil na festivalih Mimi (Francija), A“ da guarda (Portugalska) in Nickelsdorfer Konfrontationen (Avstrija, 2002). Pred pol leta so bili tudi na severnoameriški turneji in v njenem okviru tudi na prireditvi Musique actuelle v Victoriavilleu.

[b]Miha Zadnikar[eb][b]BRAAXTAAL[eb] was founded in 1987 by voice performer Jaap Blonk. Quite soon they created a unique group sound out of the interaction between the very individual sound worlds the three musicians brought with them. In the rehearsals they worked meticulously on the chemistry of combining vocal, electronic and percussive sounds.

Today, electronics have almost completely taken over. Drummer [b]Theo Bodewes[eb] does not play acoustic instruments anymore in BRAAXTAAL: he uses only electronic drums and sampler. Blonk processes his voice sounds with real time computer algorithms. With [b]Rob Daenen[eb] a many-coloured collection of samples has taken the place of the time-honoured DX7 sounds.

By their long collaboration they acquired a very tight rhythmic basis in the music. Each of the three group members can start one of the many grooves, that blend into each other in a natural way. These are mixed with samples and vocals into adventurous soundscapes that remain transparent to the ear.

BRAAXTAAL has toured Europe and played at festivals like Mimi in France, A“ da Guarda in Portugal and Nickelsdorfer Konfrontationen in Austria; so far they did one North American tour, including Victoriaville's Festival Musique Actuelle.

For the new program Dworr Buun they started in 2000, Jaap Blonk wrote a series of lyrics in a fantasy language that sounds even stranger than Dutch. Some of the titles are: "Dongstra", "Glag", "Riekeleu Vuisma" and "Hoe Tarr". The CD [i]Dworr Buun[ei] with this repertoire appeared on Kontrans in November 2001.


CDs:
[i]Dworr Buun[ei] (Kontrans 448, 2001)
[i]Speechlos[ei] (Kontrans 244, 1997)
[i]BRAAXTAAL[ei] (Kontrans 939, 1993)


kontakt: syhapa@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz