PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 10. marec 2005

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
SEBASTIAN REINFELDT: (Neo)liberalizem in biopolitika

[b]VIII. letnik DPU
tema POSTFORDIZEM
trinajsto predavanje[eb]

Predavanje, ki je zastavljeno kot prispevek k debati o postfordizmu, se bo nanašalo na serijo Foucaultovih predavanj v poznih 70ih letih XX. stoletja. V njih je Foucault razvil genealogijo koncepta vladnosti v luči problematike oblastnih praks, znotraj katere je biopolitiki pripisal ključno vlogo. ?e se običajno Foucaultov koncept biopolitike razume v kontekstu prvega zvezka njegove [i]Zgodovine seksualnosti[ei], pa se bo predavanje osredotočilo na neki drugi tekst in sicer na [i]Rojstvo biopolitike[ei]. V njem je Foucault biopolitiko izpeljal iz (neo)liberalističnih političnih praks in sicer kot del njihove vladnosti. Šele povezava omenjenih dveh konceptov biopolitike namreč omogoča podajo teoretskih argumentov za empirično koincidenco neoliberalnih ekonomskih praks in biopolitičnih regulacijskih mehanizmov. Obenem pa nudi odgovor na Negri-Hardtovo kritiko Foucaulta, da le-ta ni uspel prepoznati biopolitične produkcije kot bistvene značilnosti postfordistične družbe.

D r . S e b a s t i a n R e i n f e l d t , filozof, predava politično filozofijo in politične vede na univerzah na Dunaju, v Innsbrucku in v Frankfurtu na Maini. V svojem delu se osredotoča predvsem na poststrukturalizem, marksizem in semiotiko. V preteklosti je sodeloval pri številnih raziskavah desnega ekstremizma v Nemčiji, ki so potekale pod okriljem frankfurtskega Inštituta za družbene raziskave. Med njegovimi deli nahajamo [i]Der Staat in den KA¶pfen. AnschlA1sse an Louis Althusser und Nicos Poulantzas[ei] (1994), [i]Denk-Prozesse nach Althusser[ei] (1994) in [i]Nicht-Wir und Die-da. Studien zum rechten Populismus[ei] (2000).

Predavanje bo v angleškem jeziku!

PS
Dr. Reinfeldt bo v času svojega obiska v Ljubljani predaval tudi na Filozofski fakulteti, tako da vabljeni/e, da se udeležite tudi njegovega predavanja z naslovom [b]Empire and Democracy[eb], ki bo v sredo, 9. marca ob 19.30 v predavalnici 230 na FF.

[b]Programski odbor DPU

Nasvidenje v naslednji revoluciji![eb]

"Man muss so radikal sein wie die Wirklichkeit!"
[b]--Bertolt Brecht[eb]


kontakt: dpu@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz