PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 31. marec 2005

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
JOÄE VOGRINC: Delo po kapitalizmu

[b]VIII. letnik DPU
tema POSTFORDIZEM
šestnajsto predavanje[eb]

Predavanje je zasnovano kot ne kaj ve─Ź kakor javni trenutek v razmišljanju o delu, ki bi ┼żelelo biti histori─Źno-materialisti─Źno. Naslov gre razumeti najprej po kopitu "razodetja po Janezu": po kapitalizmu je delo danes tista dru┼żbena oblika, ki nemara edina podeljuje po─Źetju posameznika v dru┼żbi ideološko upravi─Źenost: direktor banke, ko deli dobi─Źek, birokrat na seji, prostitutka (ups, spolna delavka!), diler (animator širjenja zavesti??), atletinja - vsi DELAJO. Po analogiji in tako reko─Ź za nazaj je dejavnost x prepoznana kot delo, ker in kolikor je pla─Źana. Le tako lahko posameznik v kapitalizmu sodeluje v dru┼żbenem ┼żivljenju: z vstopom v blagovno produkcijo, cirkulacijo in potrošnjo. Mnogim, ki se kriti─Źno opirajo na Marxa, se delo v bogatih dru┼żbah vse bolj ka┼że kot odve─Źno, zgolj maska za ohranjanje gospostva. Ob dobro utemeljeni kritiki ekonomisti─Źne redukcije dela na splošni, dru┼żbeno nevtralni vir vrednosti, opozarjanju na zajetost obstoje─Źih oblik dela v akumulacijo in reprodukcijo kapitala in spoznanju, da kapitalisti─Źna produkcijska razmerja spreminja le skupnostna intervencija izkoriš─Źanih "od zunaj" v ta razmerja, se delo v teh teorijah zdi nekaj, kar mora izginiti - nadomeš─Źajo ga vznesene besede in nejasni obeti o pristni med─Źlove─Źnosti onstran dela. Frustrira jih, kako se ljudje oklepajo dela. Marxov koncept dela pa je mogo─Źe tudi razviti in transformirati. Zanj namre─Ź delo nikakor ni abstrakcija od histori─Źno specifi─Źnih produkcijskih razmerij, marve─Ź skupno ime za tiste - razvijajo─Źe se - procese, s katerimi se ljudje reproduciramo kot ljudje v izmenjavi z naravo. Dela ni mogo─Źe, niti ni potrebno, odpraviti. V predstave dru┼żb o opravilih, nujnih za njihovo reprodukcijo, so nujno všteti njihovi ideološki predsodki. Dolo─Źitev, katero delo je "produktivno", je vedno dru┼żbena ODLO?ITEV, ki dru┼żbeno delo bistveno transformira.

D o c . d r . J o ┼ż e V o g r i n c na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani predava sociologijo kulture in sociologijo medijev. Vodi tudi Center za medijske študije pri ISH - Fakulteti za podiplomski humanisti─Źni študij v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s konceptualiziranjem humanistike in dru┼żboslovja, da bi se spoprijela z izzivom radikalnih dru┼żbenih sprememb. S tega vidika raziskuje kulture v sodobnih (in primerjalno tudi v drugih) dru┼żbah, zlasti vlogo medijev in komunikacije v dru┼żbeni reprodukciji.

[b]Programski odbor DPU

Nasvidenje v naslednji revoluciji![eb]

"Man muss so radikal sein wie die Wirklichkeit!"
[b]--Bertolt Brecht[eb]


kontakt: dpu@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim o┼żivlja ju┼żni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je ┼żanrsko neobremenjen, zdru┼żuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz