PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 17. maj 2005

21:30 - Torkovi literarni večeri
Ve?er glasbe in poezije z LUD LITERATURA

Tokrat se obeta nastop dveh pesniško – glasbenih dvojic. Poezijo bosta brala Andrej Hočevar in Gregor Podlogar. Hočevarja, ki se bo poizkusil tudi z igranjem na orglice, bo s samoglasniško glasbeno spremljavo podprla Ana Pepelnik, medtem ko bo Podlogarjeva poezija zaživela s pomočjo zvokov solo zasedbe Mono B (Sašo Kalan).več o nastopajočih:
Ana Pepelnik se je rodila v Ljubljani. Občasno študentka, med drugim špikerica na RŠ-u.
Andrej Hočevar se je rodil leta 1980 in je zadnje čase precej razpet med Mariborom, njegovim rojstnim mestom, in Ljubljano, kjer – med drugim – študira primerjalno književnost, razmišlja, bere knjige, piše razprave, kritike in, kadar nihče ne gleda, tudi pesmi. O ribah in obzornicah, svetovih in mostovih, o usedlinah in o tišinah. Leta 2002 je pri Centru za slovensko književnost v zbirki Aleph izšla zbirka Vračanja, prvenec, s katerim je z zrelo in umerjeno besedo Hočevar stopil na slovensko literarno sceno. Vračanja Andreja Hočevarja so bila nominirana za najboljši prvenec. V sklepni fazi nastajanja je Hočevarjeva druga pesniška zbirka, naslovljena Ribe in obzornice, ki bo izšla pri mariborski Literi. In on že misli in dela dalje. Pripravlja namreč tretjo zbirko poezije, ki bo izšla pri Literarno-umetniškem društvu Literatura. Prav v reviji Literatura pa je objavil tudi dve zanimivi razpravi: »Pretihotapljene besede. O novih možnostih (slovenske) poezije«, objavljeno v 147. številki, ter »O nujnosti kritike«, objavljeno v 160. številki. Andrej Hočevar nosi brado in očala. Po dolgem čakanju (in ko je že obupal) je začel igrati v rokerskem bendu, kar je za mladega pesnika, ki svoje nastope rad popestri ali z orglicami ali s poudarjanjem samoglasnikov in zvočne plati poezije, tako da se približa presečnemu polju, ki ne pripada povsem ne glasbi ne literaturi, gotovo pomembna izkušnja. Navsezadnje je tudi zvesti obiskovalec koncertov.
Gregor Podlogar (1974) je doštudiral filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti, sedaj piše knjižne recenzije za revijo Literatura, Večerovo knjižno prilogo ?italnica in predstavitve filozofskih ter knjižnih novosti za Radio Slovenija, kjer je trenutno redno zaposlen. Objavil je tri pesniške zbirke: Naselitve (Aleph, 1997), Vrtoglavica zanosa (Aleph, 2002) in Oda na manhatnski aveniji (LUD Šerpa, 2003), slednjo skupaj s pesnikom Primožem ?učnikom in slikarjem igo Karižem. Sodeloval na dveh cedejih poezije z glasbo: Zmajevo oko (samozaložba, 2001) in Košček hrupa in ščepec soli (KUD FP, 2003). ivi in pije čaj v Ljubljani.

B Menu (Sašo Kalan), rojen v Montrealu, Kanada. Od 1982 do 1989 živel v Ljubljani, od 1989 do 1993 živel v Celovcu, leta 1994 se preselil na Dunaj, se vpisal na School of Audio Engineering, končal študij in do leta 2001 tam živel in ustvarjal, trenutno pa živi in ustvarja v Ljubljani. Ves čas se zanimal za kompozicijo in produkcijo elektronske glasbe: oblikovanje zvoka pri vizualnih medijih in filmu ter realizacija zvočnih inštalacij. Sodeloval z različnimi umetniki (pesniki, fotografi, režiserji, v zadnjem času pa predvsem s plesalci, ustvaril nekaj glasbenih podlag za plesne predstave, kot v primerih Hitra zgodba Sanje Neškovi? in Branka Potočana, Campo de Fiori Male Kline idr.), pod imenom Menu B posnel ploščo Morgam (Twentysomething Tunes, 1999) in cede Beatification (Couch Records, 2004), občasno pa deluje tudi kot DJ.« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz