PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

petek, 20. maj 2005

22:00 - Twotonebinas
THE TOASTERS (ska, ZDA) + PRIDIGARJI (ska/punk. SLO)-->V GALA HALI!!!!!

Slabega pol leta potem, ko so The Toasters nastopili pred razprodano Gala Halo, na Metelkovi, se vračajo na mesto zločina. Ponovno bodo v Gala Hali nastopili 20. maja, podporo pa jim bodo tokrat nudili legendarni slovenski ska-punkerji Pridigarji. To bo že drugi skupni nastop teh odličnih bendov, saj so bili Pridigarji predskupina The Toasters tudi že na njihovem prvem nastopu v Sloveniji, ki je bil prav tako – le kje drugje kot pa v Gala Hali!

The Toasters danes veljajo za enega najpomembnejših ska bendov, kar, roko na srce, tudi so, saj so z svojih nastankom daljnega leta 82, skupaj z skupino, Bim Skala Bim, začeli obdobje, ki ga danes imenujemo tretji val skaja. Iz tistega obdobja je danes v bendu samo še iz Anglije emigrirani pevec-kitarist Bucket, ostali člani pa so se menjavali kot po tekočem traku in se raztepli po skupinah kot so New York Ska Jazz Ensemble, The Scofflaws, The Pilfers, nekateri so se kasneje še vračali, ubežnike pa so nadomestili drugi, prav tako prominentni New Yorški glasbeniki, kot je odlični pozavnist Bufford O'Sullivan, Jack Ruby Jr., sin znanega jamajškega reggae producenta z enakim imenom, in mnogi drugi.

The Toasters so v dvaindvajsetih letih, s svojim nepretrganim delom in neutrudnim koncertiranjem, predvsem pa seveda z odlično glasbo, ki je izšla na številnih albumih in kompilacijah, veliko pripomogli k današnji popularnosti skaja. Bili so recimo prvi ameriški ska bend, ki je izdal album na Japonskem, Bucket pa je 17 let vodil tudi ameriško založbo Moon Ska Records, ki je bila za razvoj tretjevalovskega skaja ravno toliko pomembna kot The Toasters sami, saj je preko nje v svet prišlo veliko odličnih ska skupin.


?e bi vas kdo vprašal kateri je ključen slovenski ska bend, ne bi bilo nič narobe če bi iz ust izstrelili, da so to ormoški Pridigarji. Pa s tem ne bi dali v nič drugih bendov, ki se prav tako trudijo razširjati ska glasbo v tej naši žepni državi. Ne, ne bi, toda izmed vseh danes delujočih bendov so Pridigarji tisti, ki so vzdržali najdlje. Kako jim to uspeva, kje že celih 15 let, pa še kaj čez, črpajo energijo, kradejo dobro voljo in izkopavajo ideje, vedo samo oni. No, tisti malce zlobnejši jeziki bi verjetno dejali, da ima kaj zaslug pri tem tudi žlahtna vinska kapljica. Katero znamko imajo Ormožani najraje tukaj seveda ne boste izvedeli, ker nismo plačani za reklamo. No ti jeziki imajo najbrž vsaj delno prav, toda ob tem ne smemo pozabiti ljubezni do prelepih jamajških ritmov, drvečih pankerskih treh akordov, pa tudi nastopaške žilice, ki njihove koncerte spremeni v množična rajanja oziroma poskankujoče plesne orgije. Ampak gremo lepo po vrsti.
Vse skupaj se je torej začelo pred kakšnimi petnajstimi leti. Mogoče celo prej. Kakorkoli so že začetki zaviti v skrivnostno meglo, pa se leta devetinosemdesetega pojavi dejstvo, ki se mu reče Zadnji odcep za paleozoik - 7 inčna vinilka, ki danes predstavlja pomemben pogled na začetke benda. Takrat so imeli Pridigarji pet članov, manj let na grbi in precej manj izkušenj. Toda danes, je to zelo drugače. S številnimi nastopi, tako doma kot v tujini, so si fantje nabrali izkušenj, kar se vedno bolj pozna tudi na albumih, katerih so do sedaj nanizali pet. V zadnjih letih se je bend razrasel v častitljiv oktet, v katerem starost članov sega od zgodnjih dvajsetih, do zgodnjih štiridesetih. Iz prve postave sta tukaj še vedno "starosti" saksofonist aža in pevec-basist Dabe, najnovejša postava pa vsebuje kar štiričlansko pihalno sekcijo! Priznati je treba, da ga ta rada na koncertih tudi malo mimo pihne, da rade pokajo strune, bobni pa zdrvijo iz ritma, in še bi lahko naštevali. Poleg vsega tega pa ponujajo tudi energičen, vedno zabaven nastop, ki nikogar ne pusti neprizadetega.
Poskočen, up tempo ska, kot ga igrajo The Toasters je težko ignorirati, ne da bi se plesne okončine vsaj malo tresle. In Pridigarji. Saj poznate njihov komad Norost?:) ?e ne potem imate priložnost, da to preverite 20. maja ko se bo v Gala Hali vse treslo in vse norelo!

Vstopnina – z rezervacijo na twotonebinas@yahoo.com do razprodaje kart, ki so namenjene za predprodajo 2.500, na dan koncerta pa 2.800 sit.
 « nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz