PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 29. junij 2006

22:00 - Koncert
ULURU - v podporo Metelkovi

Eksperimentalno-ambientalna galasbena skupina [b]Uluru[eb]


Eksperimentalno-ambientalna glasbena skupina Uluru se vse od svojega začetka, ki sega v leto 1998, ukvarja s preučevanjem slovenske ljudske glasbe.


S pomočjo glasbenih motivov, povzetih iz znanih ljudskih pesmi, kot so: abja svadba, Kaj ti je deklica, Lepa Vida in druge, sedem članic in član omenjene zasedbe, raziskujejo elemente iz zakladnice slovenskega ljudskega izročila. Ansambel je skozi večletno glasbeno delovanje izluščil nenavadno koncertno celoto, ki ponuja svež in samosvoj ustvarjalni pečat.


Uluru ima zanimivo instrumentalno postavitev, ki jo tvorijo tradicionalna avstralska pihala, znana kot didgeredooji, ter ljudski glasbeni pripomočki, ki se že od 15. stoletja dalje uporabljajo na območju alpskega in podalpskega sveta. Pri tem gre izpostaviti instrumente, kot so bajs (predhodnik sodobnega basa oziroma kontrabasa), okarina, haloška žvegla, lubnata piščal in drugo.


Nekonvencionalni zvoki so v razgibanem koncertnem nastopu prepleteni z ljudskimi glasbenimi motivi ter izvirno re-interpretacijo, kar poslušalstvu ponuja dosti več od običajnega glasbeno-atmosferskega kulturnega dogodka. Znotraj zastavljenega scenskega prikaza se srečujejo tako preteklost in sedanjost kot tradicija in eksperimentalnost.


Glasbena zvrst, ki jo je skupina razvila, se ne omejuje zgolj na povzemanje ljudskih motivov, temveč jo označuje prepletanje s sodobnimi glasbenimi stili, kot sta jazz in rock. Koncertni koncept, z izjemo avtorskih pesmi skladateljice Ksenije Jus, ni jezikovno omejen, zato se lahko približa širokemu krogu občinstva.


Prva zgoščenka ansambla Uluru, poimenovana Jama, je izšla aprila leta 1999. Od takrat skupina redno nastopa na koncertnih odrih različnih festivalov in prireditev v Sloveniji in v tujini. V zadnjem obdobju je skupino zapustilo nekaj članov. Vendar se je preostali skupini kmalu pridružilo nekaj novih glasbenic, s čimer se je zvok skupine še dodatno obogatil in postal prepoznaven kot ženski orkester.


Priznani slovenski glasbenik Lado Jakša je o ansamblu Uluru izjavil:


»Uluru in njihov razpoznavni zvork didgeredooja sta v naš kulturni prostor prinesla vibracijo glasbe sveta v pravem pomenu besede. Sinteza etno-zvoka, od prvinskega zvena avstralskih, afriških in južnoameriških staroselcev, izvirnih glasbil slovenske ljudske kulture, do sodobnejših instrumentov in seveda človeškega glasu, jim pomeni izziv za ustvarjalno nadgradnjo, za zlitje etničnega in avtorskega. Obenem je to spodbuda za improvizacijo, za prvinsko ozvočenje navdiha posameznika in za intenzivno skupinsko muziciranje.


Slikovitost instrumentov, njihovih zvočnih barv in vibracij se prepleta z večplastnostjo glasbenega izraza in preliva od arheo-zvoka prvinskih ezoteričnih vibracij, preko ritmično igrivih in tudi humornih razpoloženj do poetično zavezujočih zvočnih ambientov. Skratka, slušni izziv za mlajše in starejše poslušalce, za ljubitelje in poznavalce, za vse popotnike zvočnih pokrajin.«


Ansambel Uluru sestavljajo:


Ksenija Jus, električna kitara, ljudska glasbila, vokal

Lučka Joksič, tolkala, vokal

Maruša Jenič, violina, tolkala, vokal

Valentina Praprotnik , didgeredoo, tolkala, ljudska glasbila, vokal

Zvonka Simčič, didgeredoo, bajs in druga ljudska glasbila, vokal

Tina Šterk, didgeredoo, vokal

Dare Trobec, tolkala, orglice, ljudska glasbila, vokal

Katarina Višnar, električni bas, električna kitara, tolkala, vokal« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz