PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 4. september 2006

20:00 - Retrovizor
Heart of the World & Moi, un noir & Too Late Blues

*Utopije osvobodilnega filma*

S septembrom se Retrovizor vraca k rednemu urniku — dveh ponedljekovih projekcij — hkrati pa si zastavlja tudi tematski izziv: raziskovati danosti, pogoje in zmoznosti filma kot umetnosti in govorice druzbene emancipacije v vseh njenih razlicnih casovnih, prostorskih, avtorskih, druzbenih in politicnih pojavnostih.

V ponedeljek tako najprej zacenjamo s kratkim, udarnim manifestom
*Heart of the World* kanadskega kripto-kinematografskega impresarija Guya Maddina, nadaljujemo z *Moi, un noir*, enim temeljnih del francoskega dokumentarista, oceta 'cinema-verite' in kronista afriske modernosti Jeana Roucha, ki ga lahko se dandanes razumemo kot enega poglavitnih poizkusov dekolonizacije lastnega, zahodnega pogleda na kulture zahodne Afrike, v katerem dokumentaristicna opazanja, projekcije in didakticnost odstopijo mesto 'etnografski fikciji', ki se napaja v pripovednosti, glasu, domisljiji in senzibilnostih dotlej nevidnih ljudstev in njihovih se bolj nevidnih posameznikov.

V drugem delu pa si ogledamo se *Too Late Blues* Johna Cassavetesa, ki ga lahko na neki nacin razumemo tudi kot Rouchevega konceptualnega sodobnika — ce se je slednji s svojo specificno dokumentaristicno 'metodo' individualnih glasov priblizeval kompleksni podobi druzbe kot ucinkovanja njenih vsakdanjih, individualnih mitov in trdih politicnih realnosti, je Cassavetes pri njej takorekoc zacel, a jo postopoma mehcal in premisljal z 'simptomi realnega', ji dodeljeval vedno bolj naturalisticni, improvizicijski, intersubjektivni znacaj. Nakljucje tudi ni, da oba — tako Rouch, kot Cassavetes, v svojem delu vztrajata pri doslednem vkljucevanju glasu 'drugega' (etnicnega, kulturnega, razrednega), da bi tako razbrala dejanskost druzbenih in neizbezno tudi medcloveskih razmerij.


*Ponedeljek*, 4.9:
20.00: *Heart of the World*, G. Maddin, 2000, 6'
*Moi, un noir*, J. Rouch, 1958, 70'
21.30: *Too Late Blues*, J. Cassavetes, 1961, 103'« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2021
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz