PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 8. marec 2007

21:00 - Festival Rdeče zore
Projekcija dokumentarnih filmov

[b]KAGENDO MURUNGI: SUNSHINE BOUTIQUE[eb] (2006, ZDA/Kenija, 30', angleščina)

[i]Sunshine Boutique[ei] spremlja življenjska pota štirih temnopoltih umetnic v New Yorku, Philadelphiji, Amsterdamu in Cape Townu. Njihova prizadevanja za družbene spremembe spremljajo ples, vizualne umetnosti, izvirni glasbeni aranžmaji in glasovi pesnic, aktivist, pevk ter režiserk. Dokumentarni film Sunshine Boutique naprotuje homofobiji, ksenofobiji, seksizmu in rasizmu ter slavi lepoto, ljubezen in življenje. Film vključuje poezijo Sonie Sanchez in Abene Busia, izvirno glasbo Faith Sagoma, Mame Kumba in The 'Killa B' Tuffnstuff a.k.a Kali Boyce.
Povezava: [L]http://www.sunshineboutique.org/[EL]

[b]MAŠA HIL?IŠIN DERVIŠEVI??, ??AZIM DERVIŠEVI??: NIJE DA SE MORE, VE?? SE MORA[eb] (2006, BiH, 27’, bosanski jezik z angleškimi podnapisi)
Dokumentarni zapis o vsakdanjih opravilih žensk v vasici Lukomir, ki leži pod vrhom Bjelašnice. ivljenje v geografsko najvišjem naselju v Bosni za ženske ni težko le zaradi podnebja, temveč tudi zaradi tradicionalno nepravične delitve dela med spoloma.[b]DANIJELA MAJSTOROVI??: POSAO SNOVA[eb] (2005, BiH, 51', bosanski jezik z angleškimi podnapisi)

Uvodoma [i]Posao snova[ei] spremlja Ilinko, ki se je iz vaškega okolja preselila v mesto, da bi se kot članica plejbek orkestra VIKOM televizije lahko finančno osamosvojila in si zagotovila socialno varnost v nič kaj rožnatih bosanskih povojnih razmerah. Z njeno zgodbo se prepletajo intervjuji z znanimi bosanskimi pevkami (Lepa Brena, Hanka Paldum, ??ana), ki primerjajo pogoje za delo v šovbiznisu nekoč in danes.

Posao snova se posveča položaju žensk v šovbiznisu, njihovim odnosom z menedžerji, njihovemu vplivu na kariero in zaslužek, ki jim pripada, in nenazadnje njihovemu nadzoru nad lastnim telesom v povojni Bosni, kjer vse več mladih deklet sanja o tem, da bi postale pevke, televizijske voditeljice ali manekenke. Dokumentarec postavlja mnoga vprašanja, je tragikomična kritika globalne družbe, ki pa gledalki in gledalcu dopušča tudi lastno sodbo in zaključke.


[b]UTA BUSCH in SANDRA ORTMANN: STEP UP AND BE VOCAL: Interviews zu queer punk und feminismus in San Francisco[eb] (1999, Nemčija, 60', angleški jezik z nemškimi podnapisi)

Film dokumentira lezbično in feministično glasbeno sceno v San Franciscu. Avtorici intervjujvata naslednje umetnice: Lynn Breedlove [Tribe 8, pisateljica], Matt Wobensmith [založba in fanzin Outpunk, založba Queercorps], Jody Bleyle [založba Candy-Ass, Team Dresch, Hazel], The Psychic Sluts [Queer Performance Group], Wendy-O-Matic [spoken word umetnica], Laura Litter [Fabulous Disaster], Mia d´Bruzzi [Mudwimin, Fabulous Disaster] in Anna Joy [Blatz, Cyper in the Snow, The Gr´ups, pisateljica].BIOGRAFIJE

[b]Kagendo Murungi[eb] je neodvisna feministična režiserka, distributorka in pisateljica, ki s svojim delom želi, kot pravi, ustvarjati in deliti lepoto z drugimi. Pri Mednarodni gejevski in lezbični komisiji za človekove pravice (IGLHRC) je pomagala ustanoviti mesto programskega delavca za Afriko. Prostovoljno dela z afriškimi imigranti, ki so se v ZDA zatekli pred spolno diskriminacijo in političnim preganjanjem. Končala je dodiplomski študij ženskih študij pri Rutgers University in podiplomski študij medijev pri New School for Social Research.

[b]Maša Hilčišin Derviševi?[eb] in [b]??azim Derviševi?[eb] sta izkušena voditelja medijskih delavnic v sarajevskem Mediacentru, dokumentarec Nije da se more, ve? se mora pa je njuno prvo avtorsko delo. Premierno je bil prikazan na Tednu ženskega filma PitchWise v Sarajevu novembra 2006.


[b]Danijela Majstorovi?[eb] je v Banja Luki končala študij angleške literature in jezika, kjer je delala kot prevajalka in sodelovala v gledaliških produkcijah. Leta 2000 je nastopila mesto asistentke na Oddelku za anglistiko banjaluške univerze, leto kasneje pa je nadaljevala podiplomski študij kulturnih študij in dokumentaristike na Ohio University v ZDA. V študentskih letih je neodvisno producirala dva krajša dokumentarca: Spinners-A San Francisco Drum and Bass Story in Behind the Tattoo. Oba sta bila septembra 2002 prikazana na festivalu New York International and Independent Film Festival.

ivi v Banja Luki in je pravkar uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo o novem kolonializmu v Bosni. Preživlja se s poučevanjem angleščine. Aprila 2004 je končala svoj prvi dokumentarec o trgovanju z ženskami v Bosni in Hercegovini, kontrapunkt za nju. Dokumentarec Posao snova je končala decembra 2005, premierno pa je bil prikazan februarja 2006 na festivalu Zagreb Dox.

[i]Na Rdečih zorah se Danijela Majstorovi? predstavlja z obema dokumentarcema – po obeh je na voljo za vprašanja publike. counterpoint for her bo prikazan v sredo, 7. marca ob 20.00 v Menzi pri koritu. [ei]


Biografskih podatkov Ute Busch in Sandre Ortmann na željo avtoric ne objavljamo.« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2021
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz