PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 5. april 2007

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Predavanje Alenke Spacal

[b]Alenka Spacal: Greh, telo in spol v žanru akta[eb]

Tema greha bo v predavanju obravnavana ob problematiki spola in spolne razlike v vizualnih reprezentacijah umetniškega akta. Na začetku bodo predstavljene različne slikarske upodobitve izvirnega greha in izgona iz raja (Masaccio, DA1rer, Michelangelo). Biblijska zgodba o izvirnem grehu bo izpostavljena v kontekstu nadaljnjih tolmačenj binarne opozicije med Adamom, ki naj bi bil na strani moškosti pojmovan kot subjekt in Evo, ki naj bi se v vlogi paradigmatične ženskosti nahajala na strani grešne telesnosti in bila za kazen podrejena moškemu. Figure žensk so bile na likovnih delih pogosto upodobljene v seksualiziranih vlogah zapeljivih, varljivih in zvijačnih grešnic, medtem ko so moški temu nasproti nastopali v vlogah umetnikov, gledalcev, voajerjev.
Ob ikonografskem motivu Adama in Eve, ki je umetnikom predstavljal eno redkih priložnosti za upodabljanje golega človeškega telesa, bosta tematizirana pojma nagosti in golote. Od podob prvih dveh upodobljenih aktov, ki sta v tradiciji likovne umetnosti predstavljala Adama in Evo, se bomo preusmerili najprej k obravnavi žanra akta nasploh, nato pa k podobam golega ženskega telesa. Na koncu bo predstavljen tudi subverzivni obrat v reprezentacijah lastnega razkritega telesa v feminističnih umetniških praksah. Na eni strani bodo tako obravnavana dela klasičnih predstavitev ženskega telesa kot „objekta pogledaâ€o, na drugi pa upodobitve lastnega golega telesa umetnic in njihovi poskusi vzpostavitve aktivnega umetniškega subjekta.
Predavanje bo temeljilo na analizi konkretnih zgledov vizualnih reprezentacij, ki bodo v kontekstu spolne razlike odprla nekatera vprašanja glede upodabljanja ženskih in moških teles v žanru akta ter njihovega različnega navezovanja na pojmovanje grešnosti.

Alenka Spacal je doktorska študentka vizualne kulture in feministične teorije na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete. Deluje kot teoretičarka, umetnica in likovna kritičarka.« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz