PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 22. maj 2008

17:00 - Evropsko - sredozemska noč dialoga
KULTOAR

V letu 2008 je fundacija Anne Lindh pobudnica kampanje â€~1001 Dejanje za dialog', ki je posvečena promociji skupnega vA©denja in spoštovanja do sredozemskega območja. V dvanajstih mesecih se bodo po Evropsko - sredozemskem območju, od Maroka in Portugalske do Libanona in Turčije ter od Litve in Poljske do Grčije in Egipta odvijali številni dogodki posvečeni medkulturnemu dialogu. Osrednji dogodek kampanje bo Evropsko - sredozemska noč dialoga, ki bo 22. maja 2008 istočasno in povezano potekala v 37 državah ter tako združila različne glasove v en sam glas za dialog, medsebojno spoštovanje in razumevanje.

Mirovni inštitut v sodelovanju s KUD Anarktiko prireja v sklopu Evropsko - sredozemske noči dialoga »KULTOAR«, ki se bo odvijal 22. maja 2008 od 17. ure dalje v in pred Klubom Gromka v AKC Metelkovi mestu. Dogodek bo razdeljen na dva dela; v prvem, popoldanskem, pripravljamo omizje na temo »Sredozemlje: Dialog ali konflikt?«, kjer bomo odprli različna vprašanja vezana na evropsko-sredozemsko območje: njegova umetnost in kulturna raznolikost, potek migracij v preteklosti in danes ter sodobne ekonomsko-politične in kulturno-izobraževalne pobude integracije Sredozemlja. V drugem, večernem delu pa se bodo predstavili različni glasbeni ustvarjalci, ki v svojem delu povezujejo raznoliko kulturno dedišino Sredozemlja, Srednje Evrope in Balkana.


Program:

17.00 – Omizje »Sredozemlje: Dialog ali konflikt?« (Klub Gromka)
Udeleženci: dr.Lev Kreft, dr. Nada Trunk Širca, dr. Klemen Klun, Janez Pirc, Zoran Potič. Moderator: Lev Centih.
20:00 – Kar češ brass band (dvorišče pred Klubom Gromka)
medeninasta trubaška razpaljotka
20:00 – Kulinarični kotiček (Schengenska kuhinja, dvorišče pred Klubom Gromka )
22:00 – koncert Karavana iluzij / Illusion karavan (Klub Gromka)
funky-jazzy-etno style
24:00 – Haris Pilton DJ live act (Klub Gromka)
gipsy & balcan dub


17.00: [b]Omizje »Sredozemlje: Dialog ali konflikt?«[eb]
Danes so prve asociacije na Sredozemlje povezane s kulturo – bodisi splošno (mediteranska hrana ali ljudski običaji) bodisi visoko kulturo (italijansko slikarstvo, francoska literatura, španski ples ...). Sredozemlje tako danes deluje predvsem kot estetsko-romantična kategorija, kot drobec lepega in vzvišenega znotraj industrializirane, odtujene, zbirokratizirane Evrope.
A takšen pogled na Sredozemlje ni preprosta odslikava dejanskega stanja, temveč rezultat dolgotrajnega zgodovinskega procesa. Od antike pa vse do konca 15. stoletja je bil o Sredozemlje predvsem mesto ekonomskih bojev. Obvladovanje morskih trgovskih poti je bilo poglavitna konkurenčna prednost Feničanov in zastavek vojn med Grki in Perzijci ter Rimljani in Kartažani.
Sredozemlje je svojo ekonomsko vlogo začelo izgubljati šele z odkritjem Amerike, kolonialnim outsourcingom in offshoringom, izrabo zastonj indijanske in afriške delovne sile in uvozom ameriškega zlata in srebra. Ko je dejanska ekonomska moč sredozemskih držav skopnela, so te začele tržiti svoj kulturni kapital – in tako je Mediteran do danes počasi postal mesto turističnega oddiha in kulturnega hedonizma.
A dominantna podoba Sredozemlja kot kulturnega spomenika ne prikriva le socialne zgodovine tega območja – v senci grških stebrov in na ulicah večnega mesta danes divja razredni boj med prebivalci južnega (afriškega) in vzhodnega (azijskega) dela Sredozemlja na eni in prebivalci severnega (evropskega) dela Sredozemlja na drugi strani. Drugi je večinoma del EU in Schengenskega območja, medtem ko prva pripadata opustošeni periferiji – tako so poglavitna socialno-ekonomska značilnost Sredozemlja migracije z juga in vzhoda na sever in represivna migracijska politika EU. Na ozadju zgodovinskega konteksta se danes na področju Sredozemlja snujejo nove povezave tako ekonomsko-politične kot kulturno-izobraževalne, ki želijo vzpostaviti nova področja in regulacije za pretok znanja, kapitala in delovne sile.

Udeleženci omizja:
[b]dr. Lev Kreft[eb], direktor Mirovnega inštituta in profesor na Univerzi v Ljubljani;
[b]dr. Nada Trunk Širca[eb], direktorica Centra EMUNI, Portorož;
[b]dr. Klemen Klun[eb], koordinator za medkulturne študije, Center EMUNI in koordinator za medkulturni dialog na Ministrstvu za zunanje zadeve;
[b]Janez Pirc[eb], mladi raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja, član društva Afriški center;
[b]Zoran Potič[eb], novinar Večera.
Po predstavitvi tem sledi moderirana debata.

Večerni dogodek:

20.00: [b]Kar češ brass band[eb]
Bend je nastal julija 1998. Ime izvira iz preprostega dejstva, da so na začetku preigravali vse mogoče žanre glasbe od Avsenikov prek tradicionalnih romskih skladb, glasbe iz risank, do priredb Metallice; torej - Kar ?eš. Brass Bend pa je končnica, ki si jo nadene vsak pošten bend te zvrsti in pomeni, da je to zasedba z medeninastimi (brass-medenina po angleško) inštrumenti. Cerkljanska brass banda ima po večletnem obstoju za seboj ogromno število gostovanj po celi Sloveniji. Med najuspešnejše invazije štejejo bombardoniranje Rock Otočca, Ane Desetnice, Magdalene, Jazza Cerkno, Zmaja 'ma mlade, Koupa festa, Cmakajna in Vinske vigredi. Inspiracijo iščejo predvsem v pouličnem jazzu New Orleansa, zimzelenih melodijah bivše širše domovine in destiliranih produktih iz domačega sadja.
[L]http://www.karces.com/[EL]

Postava:
Marko Obid - tuba
Sebastjan Jermol - trobenta
Tadej Bizjak – saksofon
Alen Bogataj – bobni
Mitja Purgar – bobni
Primož Podobnik - bobni
Rok Šinkovec – tuba
Florjan - trobenta

22.00: [b]Karavana iluzij/Illusion Caravan[eb]
Karavana iluzij/Illusion Caravan je glasbeno popotovanje skozi slike, spomine in občutke. Gre za skupino mladih glasbenikov in glasbenic, ki prihajajo iz različnih etničnih in kulturnih okolij. Združila jih je potreba po izražanju in raziskovanju lastnih glasbenih in osebnih izkušenj. Skozi glasbo in skupinsko energijo njihovega energičnega in presenetljivo zrelega nastopa lahko slišimo in začutimo elemente swinga, sambe, bossa nove in funka, združenih z ritmi vzhodnega Balkana, od koder prihaja avtorica glasbe in gonilna sila skupine, kitaristka Jelena Milojevi?.
Delež glasbenega aranžmaja, ki ga bo izvedla Karavana iluzij na večeru Kultuarja, spada pod še potekajoči projekt »Galerija glasbe« v izvedbi društva Kulturni vikend, s podporo Ministrstva za kulturo in MOL-a.

Postava:
Brigita Marko - vokal (Slovenija)
Petra Onderufova - violina, čelo (Slovaška)
Aleksander Kuzmič - akustična kitara, vokal (Slovenija)
Damir Vintar - bas kitara (Slovenija)
?or??e Jeremi? - bobni (Srbija)
Marko Sikirica - tolkala (Slovenija)
Jelena Milojevi? - kitara (Slovenija, Srbija)

24.00: [b]Haris Pilton[eb]
Haris Pilton se je za miksalni pult podal sprva kot član dub in reggae orientiranega Positive Reality Soundsystem. V zadnjih letih pa je začel ustvarjati lastno glasbeno produkcijo, ki sloni na romski glasbi in melodiji Balkana. Unikatnost remiksov in verzij, začinjenih z mnogo humorja, popeljejo poslušalca na glasbeno potovanje od Balkanistana do Radjestana, ter dlje - vse do Kingston towna. Haris prepleta tradicionalne romske brass bende z urbanimi ritmi in filmskimi dialogi. Ves čas pa je v ozadju prisoten vpliv reggae in dub glasbe, kar je logično glede na glasbene korenine Harisa a.k.a. High-I. V zadnjem letu prireja mesečne glasbene večere v Klubu Gromka ter tedensko gostuje po klubih širom Slovenije skupaj s DJ W. G. a.k.a. My Hell Jackson.
[L]http://www.myspace.com/harisdirtypilton[EL]

Za vse dodatne informacije o dogodku in celotnem projektu smo dostopni na Mirovnem inštitutu, po telefonu na številki 01/234 77 31 ter po elektronski pošti na naslovu jasna.babic@mirovni-institut.si.

Povezave:
[L]http://www.euromedalex.org[EL]
[L]http://www.1001actions.org[EL]
[L]http://www.mirovni-institut.si/Projekt/Detail/si/projekt/Kultoar/[EL]
[L]http://metelkova.org/gromka[EL]

Dogodek je del regionalne kampanje "1001 Dejanje za dialog" fundacije Anna Lindh za dialog med kulturami za povečanje miroljubnega sobivanja in medkulturnega dialoga v Evrpsko - sredozemskem območju. Dogodek bo izveden s finančno pomočjo fundacije Anna Lindh.


kontakt: jasna.babic@mirovni-insitut.si
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz