PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 14. maj 2008

22:00 - Koncert
DANI KAVA + BOSANSKI PSIHO + DJ BIGor

škaf dani kavaš in mistrelec b + narodnozabavni terorizem
+
damir avdič
+
dj jahač plošč BIGor

***************
DANI KAVAŠ
Prekmurski hardkorovski kantavtor, lahkotni anarhist, težkokategorni pesnik, utemeljitelj rentgentskega stripa, folklorni razkristjanjevalec, ustanovitelj in vodja Društva za slovansko malomeščansko umetnost in zavojevalec Balkana.
Borec.

Več: [L]http://www.kataman.org/slo/dani-kavas.html[EL]

DIPLOMATZ alias DAMIR AVDI??
Umetnik besede. Ostre kot britev, neposredne kot strel v glavo, iskrene kot srce. Brez kompromisov in iluziji zmede razjarjene punkerje in zakajene hiphoperje, odlepi zamišljenega intelektualca od šanka in zapre gobec tudi najbolj neobuzdanemu gobezdaču. Njegova beseda je žilava, napeta, drzna.
Resnica boli in Diplomatz alias Damir Avdi? jo razgali ognjevito, surovo in neizprosno. Pove jo s psihotičnim, vampirskim pogledom, zareče pa z grobim, močnim kitarskim rifom, ki prej pripada hardkorovski šoli kot pa kantavtorskemu klubu.

Damir Avdi? iz Tuzle je že v 1990. letih privlekel pozornost kot frontam trde, pravoverne punk-rockovske skupine *Rupa u zidu*, ki je izdala prvenece pred vojno v Bosni, med vojno pa nanizala še dva. ?eprav Rupa u zidu ni (uradno) razpadla, je v novem veku Damir Avdi? alias Diplomatz sam, samcat s svojim orjaškim vokalom, ki strelja pripoved kot mitraljez, in z močno kitaro, ki jo stiska kot sprožilec bombe.

Leta 2004 je v doma?i Tuzli posnel svoj prvenec *...od trnja i čaoka*, ki je svojevrstni soundtrack k njegovemu romanu *Na Krvi ?uprija *(Most na krvi), ki v klenem bošnjaškem slengu pripoveduje zgodbo o vojnem in povojnem času v Bosni med leti 1992 in 2002. Obe izdaji sta ugledali luč pri Zdenku Franji?u, knjiga pri založbi Bratstvo duša / ploša pri Slušaj najglasnije.
Z intenzivnim nastopanjem se je legenda o Bosanskem psihu razširila po hribovitem Balkanu, segla pa tudi do Francije in Nemčije.

Diplomatz alias Damir Avdi? je vse v eni osebi - pevec, pesnik, kitarist, bend, kantavtor oziroma anti-kantavor, igralec, pisec, mislec. Vse počne iz srca. S trezno glavo. Zmeraj udari naravnost v jedro problema. Stopi marsikomu na stari žulj. Do obisti razkrinka banalnost surove vsakdanjosti. Po Zdenku Franji?u (Slušaj najglasnije), po tuzlanskih rockerjih No Rules, ki so ga gostili na albumu Probaj me, in someščanih dub-reggaejaših Defence, katerim je dal besedilo za pesem Loko Diggi in jo z njimi tudi odpel na albumu Baga Music, po najaktualnejšem sodelovanju z rojakom, bošnjaškim hip hoperjem Frenkiejem, se mu ni mogel upreti niti Mr. Moonlee. Rokoval se je z
njim in rekel usodni: "Da!"

Drugi album *Mrtvi su mrtvi!*, ki je izšel marca 2008 za Moonlee
Records*,*je še bolj neposreden. Nič manj surov kot njegove koncertne predstave, predvsem pa brez dlake na jeziku zareže z bridko kitaro naravnost v zavest in zbudi podzavest. "Sistem se ne more razbiti od zunaj, se pravi z eksplozijo, ampak od znotraj, z implozijo, zaradi katere bo? tudi ti nadrsal," zatrdi diplomat* *hard core šole in hkrati izzove z vprašanjem:
"Ali si pripravljen na to?"« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz