PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 4. junij 2008

19:00 - Omizje
Veselo na belo: grafiti in street art

(uredili: Sandi Abram, Gregor Bulc in Mitja Velikonja)

Predstavitev bo vključevala:

* novinarsko konferenco in diskusijo z avtorji in uredniki publikacije
* predstavitev DVD-ja z video- in foto-materialom, ki je izšel ob publikaciji
* hip-hop nastop: Ico Lumbago (Maribor), Valterap (Solkan) in Samo Boris (Ljubljana) ter DJ d-EZ (Cerkno)


Ali ste se kdaj zasačili pri sanjarjenju o tem, kako bi na prvi prazni zid napisali svojo misel, verz ali pamflet? Vas interesira mistika in raznobarvnih sprejarskih kriptografskih kompozicij ali pa se bolj navdušujete nad surovo eksplicitnostjo političnega grafita ali hudomušno šablono? Se sprašujete, kako je mogoče, da se umetnine grafitarjev in street artistov prodajajo za tisoče ter da se obenem te ustvarjalce preganja kot kriminalce? Vas zmrazi ob pogledu na sveže prepleskano ljubljansko ali mariborsko mestno jedro ali vam je to čisto povšeči?

V primeru, da so se vas zgornja vprašanja dotaknila, vas vljudno vabimo na predstavitev nove obsežne (400 strani), barvne (250 fotografij) tematske številke ?asopisa za kritiko znanosti, naslovljene [b]Veselo na belo: grafiti in street art[eb]. Dogodek se bo pričel ob 19. uri s tiskovno konferenco in predstavitvijo publikacije, čemur bo sledila javna diskusija in predstavitev video- in foto-materiala z DVD-ja, ki je izšel ob publikaciji, za zabavo in ples pa bodo po 22. uri poskrbeli hip-hoperski hitrojezičneži Valterap, Samo Boris in Ico Lumbago ter DJ d-EZ. Celoten dogodek bo začinjen tudi s simultanim grafitiranjem na licu mesta.

Nova dvojna in barvna izdaja ?asopisa za kritiko znanosti skuša razvozlavati vsakdanjo kameleonskost ulic, pri čemer grafite in street art v Sloveniji ter drugod po svetu obravnava ne le kot umetniški, estetski ali subkulturni fenomen, temve predvsem kot široko razširjeno popularnokulturno ustvarjanje, intencionalno komuniciranje in politično delovanje, ki je priljubljeno prav zaradi svoje podmene [i]od ljudi za ljudi[ei], hkrati pa pomen tega ustvarjanja raziskuje v luči zgodovinskih, ekonomskih, družbenih in kulturnih pogojev. ?e se od [i]umetnosti[ei] zdravorazumsko pričakuje, da spreminja ustaljene konvencije in pogled na stvari ter vzpostavlja prostor javne razprave, kam umestiti [i]kreativnost[ei], ki je vseskozi v navzkrižju z zakonom ter spreminja naše dojemanje lastnine in naše pojmovanje pravice vsake/ga posameznice/ka do dostopa do sredstev javnega komuniciranja?

Nič naključnega ali nenavadnega ni v tem, da vsa objavljena besedila niso zavezana znanosti, temveč so po svojem žanru in/ali slogu pokazatelj še zdaleč ne izčrpane odprtopomenskosti obravnavane grafitarske in streetartistične tvarine, ki kar kliče po razpršenem analitično-metodološkem aparatu in raznorodnih, a v svojem bistvu prepletenih praktično-teoretskih osmislitvah. Besedila v publikaciji zatorej vključujejo tako strogo znanstvene članke in strokovne eseje kot tudi intervjuje, recenzije knjig in streetartističnih artefaktov, transkripciji »živih« razprav, fotoreportažo, naredi-sam priročnik in celo pesem. Obravnave grafitov in street arta se tukaj sučejo med sociologijo, kulturologijo, umetnostno zgodovino, literaturo, pričevanji akterjev ter praktičnimi napotki za »branje« in »snovanje«. Vse skupaj dopolnjujejo tevilne barvne fotografije, ob tiskani verziji obsežneje predstavljene tudi na priloženem DVD-ju, ta pa poleg tega vsebuje še množico dodatnih internetnih povezav, za nameček pa se na ploščku v prisluh in na ogled ponuja tudi »graffiti-style« videospot za komad Dežela Ica Lumbaga, Sama Borisa in Valterapa, ki je bil prav na tem nosilcu objavljen prvič – ekskluzivno in premierno.

V sodelovanju s KUD Anarktika/Klub Gromka« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz