PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 11. marec 2009

21:00 - Večeri Društva kulturologov Kult.Co
NOVE TEHNOLOGIJE IN COPYLEFT: THE PINKY SHOW (2007)

Tokratni filmski večer sovpada z 2. kulturološkim simpozijem z naslovom Politična kritika v umetnosti, ki prinaša raznolike dogodke, predvsem predavanja, od 10. do 12. marca na različnih lokacijah v Ljubljani.

The Pinky Show aktualne politične teme predstavlja na lahkoten in komičen način. Šov je sicer projekt štirih prijateljev iz ZDA z umetniškimi imeni Pinky, Bunny, Daisy in Kim. Predvsem Pinky in Bunny sta zaslužna za produkcijo vizualnih materialov. To so nekakšne risanke za starejše občinstvo, ki so mešanica animacije, posnetkov, fotografij iz realnosti in intervjujev, ki jih lahko najdemo na internetu in katerih glavni junaki so mačke.

Pogovarjali se bomo tudi o razvoju novih tehnologij, ki so odprle nov prostor ustvarjanja, hkrati pa tudi vprašanje avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Mnogi trdijo, da je potrebno prosto distribucijo preko interneta omejiti in preprečiti »downloadanje« oz. »piratenje«. Na drugi strani stojijo posamezniki, ki menijo, da se morajo »stare« pravice iz predinternetnega časa prilagoditi novim okoliščinam, ki jih je ustvaril internet; borijo se proti privatizaciji znanja in kulturnih tekstov ter proti kriminalizaciji tistih, ki podpirajo svobodno distribucijo. Ustvarjalci Pinky Showa se vprašanju Copyleft pravice ne posvečajo neposredno, vendar se nam zdi njihovo delo lep primer zoperstavljanja gonji proti ustvarjalcem, ki želijo neprofitno producirati in deliti vsebine, in uporabnikom teh vsebin.

Sicer so tematike, ki jih ustvarjalci Pinky showa upodabljajo, zelo raznolike; oblike risank segajo vse od krajših spotov v dolžini dveh minut pa do enournih prispevkov. Vse pa pravzaprav razpravljajo o aktualni svetovni politični situaciji in so njene kritike. Ogledali si bomo enega od krajših prispevkov z naslovom How to Solve Illegal Immigration, ki kritično govori o migracijah. V glavnih vlogah: mački Daisy in Pinky, avtor: Associated Animals Inc.

Projekt Pinky Show in vprašanja Copylefta bo predstavila Danijela Tamše, študentka 3. letnika kulturologije, sicer aktivistka, ki se med drugim ukvarja s problematiko migracij.

Več o 2. kulturološkem simpoziju boste našli na strani Društva kulturologov Kult.co: http://www.kultco.org/« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz