PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 3. marec 2009

21:00 - Projekcija
VOJVODINSKA OFF SCENA II.

Nadaljujemo z retrospektivo filmov iz lanskoletnega novosadskega INTRO festivala. Namen festivala je bil revitalizirati vojvodinsko glasbeno sceno skozi film, mlade bende in predstavitve knjig.

Bilo jednom…
Autor: Jovan Djeri?, 2006, 43 min
Produkcija: "Produkcija i27" in NFC 'Kino klub Novi Sad'

Film prikazuje punk-rock sceno Novega Sada v prvi polovici devedesetih let prejšnjega stoletja. Skupine, ki so zaznamovale to  mini-obdobje (Atheist Rap, Generacija bez budu?nosti, Ritam nereda, Obojeni program, Love Hunters, Zbogom Bruce Lee, Vrisak generacije, Boye … ) so imele veliko večji vpliv, kot je bilo pričakovati, če pomislimo na velikost območja, na katerem so nastale,  ta disproporcialnost pa se še poveča ob misli na nasilje in strah le nekaj kilometrov naprej.  Misija dokumentarca je, da spomni na duh,  ki je očuval mentalno zdravlje več tisoč mladih ljudi, ki so na žalost svojo mladost preživeli v enem od najhujših obdobij v zgodovini tega dela Evrope - vladavini Slobodana Miloševi?a. Iz zgodovinskega konteksta je pravi čudež, da je tako pozitivna sila preživela ta destruktivni sistem oblasti.


Nevidljiva nacija
Autor in produkcija: Darko Kovačevi?, 2006, 92 min 
Zgodba o subotiški neodvisni glasbeni sceni, s posebnim poudarkom na družbeni vidik situacije, v kateri se je to mesto in  posamezniki, ki so se ukvarjali z Nečim Drugim, nahajali v devedesetih letih prejšnjega stoletja. V filmu spregovorijo Lajko Felix, Ludolf Neum in njegov paranormalni džuboks, Džukele in mnogi drugi, ki se niso kazali na Površini. Odlični Subotički festivali in dogodki, ki so  zaznamovali to mesto, so samo eden od lajtmotivov te zgodbe. Intimna zgodba o odličnih ustvarjalnih posameznikih, ki da eno od mnogih razlag o vseh dogodkih iz preteklega desetletja. 

 
Po projekciji sledi glasba ex-yu novega in starega upa« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz