PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 8. december 2009

21:00 - Defonija
CENE RESNIK FREE QUARTET + GRATKOWSKI / TRAMONTANA DUO (Nem?ija, Italija, Slovenija)

Defonija vam v svoji jubilejni sezoni spet ponuja dvojni koncert. Naprej se bosta predstavila cenjena gosta iz tujine, odlična predstavnika evropske svobodne improvizacije, nato pa bomo spoznali še obetavne domače moči v freejazzovskem kvartetu.

 

Frank Gratkowski - altovski saksofon, klarinet, basovski-, kontrabasovski klarinet

Sebi Tramontana - trombon, dušilci, objekti

http://www.gratkowski.com/
http://www.efi.group.shef.ac.uk/musician/mtramon.html

 

Frank Gratkowski, rojen leta 1963, gre med najinventivnejše pihalce našega časa in je med redkimi, ki z enako vnemo, strastjo in znanjem obvladuje tako precejšen del saksofonske kot klarinetne družine. Klasično izobraženi glasbenik se je po končanem šolanju izobraževal pri starih mojstrih Charlieju Marianu, Steveu Lacyju in Salu Nisticu. Kot mladenič je sodeloval v številnih večjih zasedbah (Grubenklang Orchester, Klaus Koenig Orchester, Musikfabrik NRW, Tony Oxley Celebration Orchestra, Bentje Braam, BikBentBraam, All Ears, Zeitkratzer, WDR Big Band) in se na začetku devetdesetih podal na obširno solistično turnejo po Evropi, ZDA in Kanadi. Rezultat je bil izjemen, zelo hvaljen in nagrajevan album Artikulationen, mki je deset let zatem prejel še drugo različico. Gratkowski je leta 1995 osnoval trio, v katerem sta bila še Dieter Manderscheid in Gerry Hemingway ... kmalu se jim je pridružil še nizozemski trombonist Wolter Wierbos ... z leti je iz enega nastal kar dvojni kvartet (še Tobias Delius, Herb Robertson, Wilbert DeJoode in Michael Vatcher), ki je danes ena izmed najbolj cenjenih in zaželenih zasedb na improsceni. Muzičist zdaj nežnega zdaj izjemno raskavega in neopisljivo bogatega, razkošnega zvena najraje sodeluje še s sledečimi imeni: Georg Graewe (pri nas že pred desetimi leti v njegovem kvartetu!), Paul Lovens, s Sebijem Tramontano pa družno igrata že od leta 1999, torej praznujemo še eno desetletnico! Frank Gratkowski je igral že dobesedno "z vsemi" in podal mojstrske delavnice in tečaje po "vsem" svetu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sebi Tramontana se je našemu občinstvu zapisal kot sodelavec v ad hoc defoničnem triu trombonov, ko je pred leti v Menzi pri koritu mojstril improvizirano igro z Johannesom Bauerjem in Vinkom Globokarjem. Tramontana je pri nas kot muzičist in igralec intenzivno sodeloval tudi s koreografom Iztokom Kovačem oziroma z njegovo skupino En-Knap. Posledično se pojavi tudi v filmu Under my Skin Saša Podgorška. Prvi trombonist slavnega Italian Instabile Orchestra pa je pri nas igral tudi v Slovenski kinoteki (v duu s Paulom Lovensom sta magistralno nastopila h Keatonovi nemi klasiki The General!), spomladi pa smo ga poslušali tudi v Cerknem v odličnem (in dolgoletnem!) triu z Joëlle Léandre in Carlosom Zingarom. Sebi Tramontana, doma iz Rosolinija na Siciliji, sicer pa že dolga leta prebivalec Münchna, je na sceni cenjen zaradi svoje moči, širokega razpona, posebnega zvena, ki ga zna obogatiti s pravi množico dušilcev in prikladnih objektov, predvsem pa ga odlikuje neverjeten smisel za humor in razna performerska presenečenja. Teh zagotovo ne bo manjkalo tudi na pričujočem bogatem nastopu v Gromki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po krajšem odmoru pa pridejo na oder še:


Cene Resnik - tenorski saksofon
Vitja Balžalorsky - kitara
Jošt Drašler- kontrabas
Vid Drašler- bobni, tolkala

http://www.myspace.com/ceneresnik
http://www.myspace.com/balzalorskydraslertrio


Resnikov Free Quartet igra svobodno improvizirano godbo jazzovske provenience. Kompozicije so spontanega značaja. Vse zasluge vsakega javnega nastopa kvartet posveča "vsem čutečim bitjem, da bi živeli srečno, mirno, dolgo in zdravo življenje".

Cene Resnik je diplomiral na Celovškem konservatoriju za jazz leta 2007. Med drugim se je dodatno spopolnjeval pri glasbenikih, kot so Reggie Workman, Doug Hammond, Archie Shepp, Greg Osby, Steve Coleman, Andy Milne in že pokojni Joe Zawinul, s katerim je tudi nastopil na mariborskem Jazz Lentu, v Avstriji in na Hrvaškem. Nekdanji saksofonist razvpitega benda Siddharta je nekaj časa živel v NYC, trenutno pa je izmenoma v Sloveniji in Indiji.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vsi trije njegovi sodelavci uspešno sodelujejo v Kombu Zlatka Kaučiča. Kot posamezniki igrajo v raznih sestavah improvizirane in avtorske glasbe, in to s številnimi glasbeniki iz Slovenije. Vitja Balžalorsky je precej časa vodil uspešne večere improvizacije v klubu Jalla Jalla na Metelkovi. Igrajo avtorsko glasbo v Balžalorsky/Drašler Triu, s katerim imajo tačas tudi namen posneti album.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz