PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAčetrtek, 13. november 2003

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
JANEZ KREK: Ljubezen in Gandhijeva politika nenasilja

"Gandhijev diskurz je bil prežet z izjavami, v katerih je ljubezen postavljal v središče svoje politike nenasilja. V pozitivni obliki namreč zanj nenasilje pomeni, kot mnogokrat zapiše, 'največjo ljubezen, največje sočutje. ?e se ravnam po ahimsi, moram ljubiti svojega sovražnika.' Kako povezati ta diskurz z njegovim političnim delovanjem? Ali je sam vanj vpet skozi cinično distanco, ki ljubezen vpeljuje kot retoriko za indijske kmečke in delavske množice? Ali je meja Gandhijevega pojmovanja ljubezni v politiki krščanski tip zapovedi ljubezni? Ali je bila nasprotno prav v ljubezni tista moč, s katero je Gandhi na indijskem političnem prizorišču ob koncu prve svetovne vojne nepričakovano zgrabil politično pasivne indijske družbene sloje in jih dvignil v upor?
In nenazadnje: ali je Gandhijeva politična filozofija naivna, obsoletna in neprimerna za sodobne družbe in politično delovanje v družbah, v katerih naj bi v politiki štela racionalnost interesa ter moč vojske in kapitala?"

J a n e z K r e k je urednik in pisec spremne študije v zborniku [i]Gandhi in satjagraha[ei] (Problemi, Analecta), član uredniškega odbora [i]Problemov[ei] in predavatelj na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Kopru. Njegova področja delovanja so politična in etična filozofija ter teorija vzgoje oziroma filozofija izobraževanja. Ukvarja se predvsem z vprašanji tolerance, človekovih pravic, državljanske vzgoje in nenasilja.


kontakt: oberstar@mail.ljudmila.org
« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz