PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 14. december 2009

19:00 - Filmski krožek Retrovizor in DPU
PARTIZANARICA 3: PETA ZASEDA

V Sloveniji je bilo v času socializma posnetih 26 filmov, ki se tako ali drugače dotikajo partizanske vstaje. Na prvi pogled je delež filmov s partizansko tematiko v celotni slovenski filmski produkciji do leta 1989 razmeroma velik, toda podrobnejša analiza kaže, da je kar nekaj od teh filmov povezanih s temo partizanstva zgolj posredno, predvsem pa da tudi med tistimi bolj dosledno partizanskimi slovenskimi filmi skorajda ni stvaritve, ki bi se v resnici  približevala konceptu partizanarice kot se je uveljavila s popularnimi jugoslovanskimi (zveznimi) in srbskimi produkcijami v obdobju druge polovice šestdesetih in prve polovice sedemdesetih let (t. im. »rdeči val«). Slovenski partizanski filmi so z eno samo resnično čisto izjemo (Dobri stari pianino (France Kosmač, 1959)) v resnici partizanski zgolj na površini, saj se njihovi ključni vsebinski in formalni poudarki praviloma nahajajo drugje, na primer pri formalnem eksperimentiranju, eksistencialističnih premislekih o življenju in dolžnosti, poskusih zabavanja in ugajanja, nacionalni spravi ter – ne nujno čisto na koncu – pri kritiki dogmatičnega enostrankarskega sistema.

Film Peta zaseda (France Kosmač, 1968) je neupravičeno pozabljena slovenska filmska klasika, ki jo je mogoče prišteti v zadnjo kategorijo, saj je veliko pred bistveno bolj razvpitim Nasvidenje v naslednji vojni (ivojin Pavlovi?, 1980) dekonstruirala popularna  črno-bela slikanja partizanske vstaje, znotraj tega pa še posebej izzivalno problematizirala komunistično uzurpacijo partizanskega boja in izpraznjene rituale socializma v času, ko je bil film narejen.

Filmski krožek vodi Peter Stankovi?.

več:
http://www.retrovizor.si« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz