PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 18. februar 2010

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Primož Kraovec: Znanje proti teoriji

V predavanju nameravam najprej predstaviti kratko zgodovino politične ekonomije EU in pomen reform univerze znotraj nje, tj. pokazati razmerja med splošnim premikom k neoliberalni ekonomski politiki na ravni EU in transformacijami univerzitetnega polja znotraj nje, ter nato preiti k trenutnemu stanju in strukturi univerze. Pri tem bom posebno pozornost posvetil pomenu in materialnemu učinkovanja koncepta znanja kot osnovnega koncepta prenove izobraževanja v procesu bolonjske reforme. Osnovna teza predavanja bo, da je v času, ko se vprašanja, ki zadevajo vse in ki so torej po definiciji politična, ne smejo več »politizirati« in jih je potrebno prepustiti stroki, znanje za stroko to, kar je teorija za politiko, da torej mesto znanja v tehnokratski neoliberalni politiki ustreza mestu teorije v politiki, ki se je nekoč imenovala revolucionarna.

Vprašanje razmerja med teorijo in prakso (ter možnosti in načina prehajanja iz ene v drugo), ki je tako dolgo preganjalo in pogosto blokiralo revolucionarno politiko, se v retrospektivi pokaže kot napačno postavljeno – bolonjski napad na vse vrste klasične humanistike kot neuporabne in odvečne pokaže, da je bila delitev na teorijo in prakso pertinentna le v horizontu klasične liberalne politike, kjer je veljala delitev na, rečeno z Marxom, visoko doneče doktorske fraze o svobodi in pravici v teoriji in podlo trgovsko mešetarjenje v praksi.

Neoliberalna izobraževalna politika se pospešeno iznebljuje doktorskih fraz klasičnega liberalizma in znanje, ki ga propagira, že neposredno materialno učinkuje v njeni politični praksi, je njen bistveni sestavni del. Ta proces ima mnoge socialno destruktivne učinke, a obenem daje tudi levičarski teoriji priložnost, da se izvija iz šaha delitve med teoretsko in politično prakso, v katerem jo je tako dolgo držala klasična liberalna politika, se znebi tudi svojih visokoletečih doktorskih fraz in nostalgije po avtonomni univerzi kot, rečeno z Golobičem, hramu duha ter začne razvijati neposredno politično učinkujoče koncepte in se neposredno spopade z znanjem stroke.

Primož Krašovec je podiplomski študent sociologije vsakdanjega življenja na FDV in raziskovalec na Pedagoškem inštitutu. Raziskovalno in teoretsko se ukvarja s politično ekonomijo postsocialistične tranzicije, kitajskim čudežem, osnovami samupravljanja in temelji marksizma.« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz