PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 29. januar 2004

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
JAMIE HECKERT: Resisting Orientation:

s podnaslovom [b]On the Complexities of Desire and the Limits of Identity Politics[eb]

Predavanje bo v angleškem jeziku!

Kljub dolgoletnemu aktivističnemu politiziranju vprašanj spola in spolnosti, kot tudi dolgoletni feministični kritiki delitve javno-zasebno, ostaja "spolna usmerjenost" obrobna tema aktivističnih, akademskih in popularnih diskurzov. Avtor predavanja je z raziskavo dokazal, da "spolna usmerjenost" vpliva na naše celotno življenje, kar ji daje globok političen pomen. S sklicevanjem na Judith Butler, Foucaulta in še posebej na Deleuza zagovarja tezo, da "spolna usmerjenost" obsega mikropolitične procese, ki služijo tudi ohranjanju države. Sem spadajo prakse varovanja mej, reprezentacije in upora. Za ponazoritev teh procesov Heckert uporabi rezultate pogovorov z ljudmi, ki imajo ali so imeli zveze "mešane spolne usmeritve" (mixed sexual orientation identity relationships). Vsak od 16ih udeležencev je imel izkušnje s partnerjem (partnerko), ki je svojo "spolno usmeritev" opredeljeval(-a) drugače kot udeleženec (na primer lezbijka/biseksualka, gej/zaenkrat straight, heteroseksualec(-ka)/ne uporablja označb). Take zveze so pomembne za razumevanje osnovnih spolnih kategorij in za spreminjanje predstav o njih. Izkušnje, ki jih udeleženci pridobijo, jim namreč omogočijo, da presežejo določene omejitve, ki jih mnogi ljudje ne.

Dr. J a m i e H e c k e r t se je s homoseksualnim, lezbičnim, biseksualnim in "trans-spolnim" (transgender) aktivizmom začel ukvarjati v zgodnjih devetdesetih. Od takrat dalje goji kritiko do identitetnih politik in razvija njihove alternative iz anarhistične perspektive. Je ustanovitveni član skupine "Intercourse: talking sex", ki spodbuja pozitivno razmišljanje in razprave o spolu, spolnosti in spolnih odnosih. Sodeluje tudi pri "spolni vzgoji" srednješolcev in jih skuša pripeljati do spoznanja, da pregrade med moškimi in ženskami, moškostjo in ženskostjo ter heteroseksualnostjo in homoseksualnostjo omejujejo možnosti za osebno izražanje in za medosebne odnose. Njegove teorije o alternativah identitetnim politikam so bolj natančno razdelane v doktorski disertaciji, ki jo je napisal na Univerzi v Edinburghu, objavlja pa tudi v mnogih revijah in časopisih.

[b]Nasvidenje v naslednji revoluciji![eb]


kontakt: oberstar@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2021
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz