PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 20. junij 2011

22:00 - Defonija
ARBE GARBE & EUGENE CHADBOURNE (Italija, ZDA)

Federico Galvani - harmonika, glas

Flavio Zanuttini - trobenta, glas

Roberto Fabrizio - električna kitara, glas

Giacomo Zanuttini - tuba

Marco "Padiâr" Bianchini - bobni


Eugene Chadbourne - banjo, električna kitara, glas

 

http://www.arbegarbe.com/

http://www.eugenechadbourne.com/eugenechadbourne/default.htm

http://it.wikipedia.org/wiki/Arbe_Garbe

http://en.wikipedia.org/wiki/Eugene_Chadbourne

 

Arbe Garbe v furlanskem jeziku pomeni tisto, kar je v italijanščini "erba cattiva", torej "hude trave" po naše. Vrli fantje iz Vidma (Udine), ki so svojo čudaško glasbeno pot začeli leta 1994, slovijo zlasti po energičnih, zabavnih, pretkanih in unikatnih nastopih "v živo". Bend je pionirski v tem, kar danes počejo, denimo, Gogol Bordello ali Kultur Schock, le da svoje punk, free jazz in noise ambicije cepi s folk muzikami, obskurnimi in odmaknjenimi jeziki, kakršna je, na primer, tudi furlanščina. Njihova besedila so sicer tudi v italijanščini, španščini, angleščini in arhaični slovenščini.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na svoji razburljivi glasbeni poti so Arbe Garbe že sodelovali s piscem Davidom Toffolom, striparjem Aleksandrom Zografom in pesnico Mariangelo Gualtieri, njihov lanski album The great prova, ki so ga "v živo" posneli z Eugeneom Chadbourneom, pa je prejel izvrstne kritike in bend pognal v novo, nesluteno smer na starih osnovah. Arbe Garbe so imeli v svoji zgodovini že več ko 500 nastopov po vsej Italiji, gostovali pa so tudi v Avstriji, Nemčiji, Švici, Španiji, na Švedskem, v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Avstraliji, Argentini in Urugvaju. Na eno od dveh latinskoameriških turnej so potovali v izbrani družbi bendov Jabberwocky, Kosovni odpadki, Tre Allegri Ragazzi Morti in Kraški ovčarji.

Pred slabim mesecem dni so Arbe Garbe izdali svoj sedmi album z naslovom ¡Arbeit Garbeit!.

 

http://www.youtube.com/watch?v=UaLZv0tlJco

 

Inovativni strunar Eugene Chadbourne (rojen 4. januarja 1954, Mount Vernon, New York, ZDA) gre zagotovo med najbolj znane in spoštovane muzičiste v underground skupnosti. Neskončno unikatne in neskončno eklektične edicije kasetnih trakov, cedejk, vinilk, ki jih neumorno izdaja pri svoji lastni domači založbi Parachute, in nenehne turneje so mu z leti omogočile, da je izšolal in do kruha spravil vse tri svoje hčerke!

Dr Chad je odraščal v Boulderju (Kolorado) s svojo materjo, ki je preživela nacistično koncentracijsko taborišče. Ko je bil star enajst let, so ga Beatli navdušili, da je poprijel za kitaro, pozneje ga je umetnost Jimija Hendrixa tako zelo prepričala, da je začel eksperimentirati s pedali in drugimi posebnimi učinki. Kmalu je bil tako zelo razočaran nad konvencijami v rocku in popu, da je svojo električno kitaro zamenjal za akustično in se začel strastno učiti bottleneck bluesa.

Njegova morda najučinkovitejša formacija je bila - jazz. Sprva sta ga navduševala John Coltrane in Roland Kirk, pozneje se je obrnil k avantgardnim ekskurzom in začel intenzivno poslušati Dereka Baileyja in Anthonyja Braxtona. ?eprav je bil vse življenje zapisan muziki, je Chadbourne sprva študiral novinarstvo, a je bila njegova kariera grobo prekinjena, ker je namesto na bojišče v Vietnam raje emigriral v Kanado. Po daljšem času, ki ga je posvetil kanadskemu neodvisnemu glasbenemu tisku in piratskemu radiu, je notorično levičarskemu Chadbourneu šele Carterjeva amnestija za ugovornike vesti leta 1976 omogočila, da se vrne v ZDA. Takoj se je naselil v New York Cityju, izdal svojo prvo ploščo (Solo Acoustic Guitar), se zapisal svobodni improvizaciji in pridružil krogu, ki sta ga zbrala nadarjeni, vizionarski saksofonist John Zorn in priznani kitarist Henry Kaiser.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(pokojni Jimmy Carl Black, "Indijanec iz benda" Mothers of Invention & Eugene Chadourne)

Hitro je našel svoj unikaten slog, ki v isti meri upošteva protestne pesmi, svobodno improvizacijo in avantgarden jazz. ?ez ves ta čudaški "country & western" se pne doktorjev absurden, kritičen vokal. Eugene Chadbourne je znan tudi kot izumitelj glasbila električne grablje in kot človek, ki ga je ameriški Kongres v času Reaganove vlade obravnaval kot primer škodljivca za "veliko ameriško glasbeno tradicijo". Kompleten seznam njegovih sodelovanj poslej in do danes je nepregleden, bere se kot enciklopedija nove muzike. Chadbourne pa je poleg vsega ohranil še čut za pisanje - ohranja ga v zapisih na svoji spletni strani, občasno pa rad piše tudi biografije za All Music Guide. Prvič je postal svetovno znan v zgodnjih osemdesetih, ko je nastopil kot frontman benda Shockabilly, dementne in revizionistične rockabilly skupine, v kateri je sodeloval tudi znameniti producent Mark Kramer. Po razpadu benda se je Chadbourne poglobil v svoj lasten idiosinkratičen pogled na country in folk, v katerem se produktivno nameša še LSD - leta 1987 se je tako za nekaj časa pridružil članom skupine Camper Van Beethoven. Snemal je z muzičisti od Freda Fritha do Elliotta Sharpa, od Jella Biafra do Turbonegro, od Evana Johnsa do pred kratkim pokojnega Jimmyja Carla Blacka, izvirnega bobnarja Zappovega benda Mothers of Invention. Eugene Chadbourne še danes vtrajno išče "country & western" na vseh koncih sveta od Avstralije, Kanade, do Nemčije (nemški C&W je zanj tako Johann Sebastian Bach), druguje z izjemno širokim krogom muzičistov, snema in potuje.

Eugene Chadbourne sicer od leta 1981 živi v mestu Greensboro, Severna Karolina. Trivia: Njegovo ime se pojavi v popularni anime seriji Bleach, v kateri Sado, potem ko se z Ichigo Kurosaki pogovarjata o raznih ljudeh z nadimkom "Chad", reče, da ni slišal še za nikogar med njimi, razen za Eugenea Chadbournea.

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz