PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 5. april 2012

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Okrogla miza: Delavci v podizvajalskih podjetjih ali solidarnost na preizkušnji

Dogodek organiziramo ob tožbah proti bivšim delavcem podjetja Sintal, ki naj bi zagrešili »sprevrženo dejanje«, s tem da so poskušali organizirati delavce in zahtevali spoštovanje delovno-pravne zakonodaje. Z zasebno civilno in kazensko tožbo se je vključil sodni aparat, da zajezi pisanje delavcev o nevzdržnih delovnih pogojih v podjetju na spletnem blogu Razkrinkan Sintal in izbrane posameznike prisili k molku. Z okroglo mizo bomo izrazili solidarnost z osebami, ki jim grozi zaporna kazen in visoka denarna odškodnina za »razžalitev« in »žaljivo obdolžitev« podjetja in njegovega lastnika.

Na okrogli mizi bomo govorili, ali ni problematika delovnih razmer delavcev in delavk v podizvajalskih podjetjih vendarle pomembnejša kakor vprašanje »bontona«. Ali ne bi bilo primerneje usmeriti družbenih sil v preprečevanje trpljenja delavcev kakor v preganjanje tistih, ki nanj opozarjajo? Gosti okrogle mize bodo govorili o položaju delavk in delavcev v storitvenih dejavnostih varovanja in čiščenja. Delavci v »tristranskih delovnih razmerjih«, ker so zaposleni pri enem podjetju in delo opravljajo za drugo, so ujetniki in žrtve obeh »delodajalcev«, ki prelagata odgovornost za delavke in delavce drug na drugega. Poskusi samoorganiziranja so pogosto takoj zatrti, zato potrebujejo širšo družbeno podporo, saj se brez pritiskov javnosti njihov položaj ne bo mogel izboljšati.

Na okrogli mizi bodo govorili delavke in delavci iz podjetij, ki opravljajo storitvene dejavnosti varovanja in čiščenja:

 

  • Violeta Zukić (bivša delavka Sintala)
  • delavke podjetja Aktiva čiščenje
  • Eva Brajkovič (antropologinja, raziskovalka, aktivistka)
  • Aleš Bučar (Fakulteta za varnostne vede)
  • Mile Zukić (aktivist Alternativa obstaja)

V času prireditve bomo zbirali prostovoljne prispevke za kritje visokih stroškov pravnih postopkov, ki jih bomo obtožencem ob zaključku prireditve izročili.

Okroglo mizo bo vodila Maja Breznik.

Vljudno vabljeni!« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz