PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 16. marec 2004

21:00 - Anti-copyright projekcija
STISNJENI V KOTU (film o boksu)

umetniško dokumentarni film o boksu

avtorja [b]Dušan Moravec in Leon Matek[eb], producenta občina Kamnik & RTV Slovenija, 58'

Boks je športna veščina, katere korenine segajo daleč nazaj v zgodovino človeštva. e Homer je v svoji [i]Iliadi[ei] opisoval boj s pestmi med Epiosom in Evrilom. Za nekatere je to plemenit šport, za druge navadno pretepanje. Boks je trenutno, vsaj v svetu, predvsem velik biznis, za velikim denarjem je peščica ljudi, za njimi pa ogromno uspešnih in neuspešnih boksarjev, ki udarce, zmage in predvsem poraze doživljajo sami in naravnost v obraz. Boks v Sloveniji nikoli ni zares dobil domovinske pravice, v prejšnji državi je bil, podobno kot nogomet, popularen in politično podpiran predvsem na jugu. Kljub temu pa ima tudi naša država svojo zgodbo o boksu.

Dokumentarni film [b]Stisnjeni v kotu[eb] - zgodba o (kamniškem) boksu - je pripoved o borcih, trenerjih, ljubiteljih in bolj ali manj naključnih udeležencih tega športa. Je pripoved o Janezu Galetu, trenerju, promoterju in avtorju edine slovenske knjige o boksu, človeku, ki je svoje življenje posvetil boksu; je pripoved o bratih Barakovič iz Kamnika, legendarnih borcih, ki jih je spoznala Evropa; je razlaga boksa skozi besede filozofa Dušana Rutarja; so barve krvi in vonj znoja na slikah Marjana Skumavca, slikarja, novinarja in boksarja; so pesmi Vitomila Zupana in pesti neskončih dvobojev; je pripoved o borcih, ki o svojih porazih govorijo skozi zmage.

Avtorja filma, Dušan Moravec (bil je član znamenitega idrijskega pank benda Kuzle, zdaj ga srečamo v kulturno umetniški združbi Hidrogliste) in Leon Matek
(glasbenik, ki nastopa v duetu Leonzminko, pred leti pa je kot član skupine Juhej in Vuhmepiš dobil zlatega petelina za etno glasbo) sta vse našteto in še precej več združila v prvem umetniško dokumentarnem filmu o boksu v Sloveniji. Film je dolg 58 minut.

Stisnjeni v kotu je nastal v sodelovanju občine Kamnik in RTV Slovenija. Premierno je bil prikazan 17. oktobra 2003 ob 20.30 v Domu kulture v Kamniku.

+

projekciji sledi prvi glasbeno-družabni večer s študenti, študentkami iz tujine, ki so na izmenjevalnih programih pri nas:

[b]Izmenjava idej[eb]

... naj bo prijetna osvežitev, ki vsebuje dobro zmiksane melodije z vsega sveta, posladkane spod rok pristnih tujih kuharjev in kuharic. Po zaužitju vas ne pustimo hladne ...


kontakt: selen2x@yahoo.com
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz