PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 8. september 2012

22:00 - Obletnica Metelkove
ARBE GARBE (It)

Federico Galvani - harmonika, glas

Flavio Zanuttini - trobenta, glas

Roberto Fabrizio - električna kitara, glas

Giacomo Zanuttini - tuba

Marco "Padiâr" Bianchini - bobni

 

 

 

Arbe Garbe v furlanskem jeziku pomeni tisto, kar je v italijanščini "erbe cattive", torej "hude zeli" oziroma "hude trave" po naše. Vrli fantje iz Vidma (Udine), ki so svojo čudaško glasbeno pot začeli leta 1994, slovijo zlasti po energičnih, zabavnih, pretkanih in unikatnih nastopih "v živo". Arbe Garbe so kratko malo pionirji tega, kar danes počnejo, denimo, Gogol Bordello ali Kultur Shock, le da svoje punk, free jazz in noise ambicije cepijo s folk muzikami, obskurnimi in odmaknjenimi jeziki, kakršna je, na primer, tudi furlanščina. Njihova besedila so sicer tudi v italijanščini, španščini, angleščini in arhaični slovenščini.

 

Na svoji razburljivi glasbeni poti so Arbe Garbe že sodelovali s piscem Davidom Toffolom, striparjem Aleksandrom Zografom in pesnico Mariangelo Gualtieri, njihov predlanski album The great prova, ki so ga "v živo" posneli z Eugeneom Chadbourneom, pa je prejel izvrstne kritike in bend pognal v novo, nesluteno smer na starih osnovah. Arbe Garbe so imeli v svoji zgodovini že več ko 500 nastopov po vsej Italiji, gostovali pa so tudi v Avstriji, Nemčiji, Švici, Španiji, na Švedskem, v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Avstraliji, Argentini in Urugvaju. Na eno od dveh latinskoameriških turnej so potovali v izbrani družbi bendov Jabberwocky, Kosovni odpadki, Tre Allegri Ragazzi Morti in Kraški ovčarji.

 

Pred slabim letom dni so Arbe Garbe izdali svoj sedmi album z naslovom ¡Arbeit Garbeit!.

 

Arbe Garbe so družno z dr. Eugenom Chadbourneom že gostovali pri nas, letos pa so v Italiji navdušili sceno tudi v veliki zasedbi, kjer so sodelovali še vrli The Ex & Brass Unbound (Mats Gustafsson / Ken Vandermark / Roy Paci / Wolter Wierbos). 


V Gromki se nam obeta prvoligaška obletniška veselica!


http://www.arbegarbe.com/

 

 

http://it.wikipedia.org/wiki/Arbe_Garbe

 

http://www.youtube.com/watch?v=w2DWMrqmvt8

http://www.youtube.com/watch?v=lK5qB1XtLkc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ao0YhvmEoD4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=UaLZv0tlJco

 

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz