PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 30. januar 2013

20:00 - Café Cornelius Cardew
glasbeni dokumentarec THELONIOUS MONK - STRAIGHT, NO CHASER

režija Charlotte Zwerin, ZDA 1988, 90'


Briljantno filmsko delo o življenju in godbenem udejstvovanju upičenega pianista in skladatelja. V sodobnem slengu bi lahko rekli, da spremljamo nenavadne poti "očeta break-beata", vsekakor pa je Thelonious "Sphere" Monk (1917-82) eden izmed najpomembnejših muzičistov XX. stoletja, osebnost, ki je za vselej spremenila pogled na moderno glasbo in popularno kulturo. S klavirjem in svojo zelo posebno glavo je namreč Monk znal rokovati tako po svoje, da so "reči, ki so na prvi posluh slišati narobe, v resnici še bolj prave od pravilnih".

Dokumentarec je sproduciral Clint Eastwood, in sicer je to bilo ravno v času, ko je vneto brskal po gradivu za svoj velefilm o Charlieju Parkerju (Bird). Osnova je postavljena k evropski turneji Monkovega okteta konec 60. let, sicer pa spoznamo tudi njegovo družino in se fokusiramo na slavno baronico Pannonico de Koenigswarter, ki je gmotno in s človeškimi spodbudami nesebično pomagala številnim "problematičnim" jazzovskim muzičistom svojega časa - tako tudi Monku in Parkerju.

Za hip se pomudimo še pri Monkovih navadah - žlobudranje na odru in v studiu, poplesavanje in piruete na ulicah, zasebno in v javnosti - mnogi bi rekli "norost", ki pa se je v njegovi osebi ujela z genialnimi momenti. "Straight, No Chaser" je sicer tudi naslov Monkove kompozicije iz leta 1951 in albuma iz leta 1967.

Od bebopa prek avantgardističnega koketiranja do čisto samosvoje, igrive note!

http://www.imdb.com/title/tt0098465/
http://austinist.com/2008/02/18/music_mondays_p_4.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Thelonious_Monk

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz