PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 24. januar 2013

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Primož Krašovec: Zgodovinska in aktualna protislovja evropske ideologije

Osnovna ideologija medijsko-politične ritem sekcije, ki je dajala tempo slovenskemu približevanju in vstopanju v EU, je bila prezir do vsega, kar je bilo označeno kot balkansko: kolektivizem, zaprtost, nestrpnost, nasilnost, odvisnost od države, odsotnost zdrave podjetniške pobude … Po drugi strani je Evropa simbolizirala nasprotje »balkanskih vrednot«: odprtost, podjetnost, izvirnost, individualizem, mir in demokracijo pa tudi socialno blagostanje. Proces evropskih integracij je bil protisloven. Evropa si je v devetdesetih letih, ko so se ji nove postsocialistične države mrzlično poskušale približati, pospešeno prizadevala za ukinitev svojega socialnega modela in za povečevanje demokratičnega deficita.
 
Če evropske vrednote prevedemo v ekonomski žargon, dobimo osnovno vodilo sodobne evropske politike – konkurenčnost. Njene tri osnovne prvine – fleksibilizacija trgov delovne sile, liberalizacija mednarodne trgovine ter privatizacija javnih institucij in družbene infrastrukture – natančno ustrezajo trem klasičnim protitendencam tendenci k padanju profitne mere. Ambiciozen načrt, da bi iz Evrope do leta 2010 naredili najbolj dinamično in najkonkurenčneje gospodarstvo na svetu, je propadel. Namesto tega se je Evropa znašla v dolgotrajni recesiji.
 
Četudi se je evropska integracija očitno izkazala za slepo ulico, različice evropske ideologije še vedno prepogosto določajo in omejujejo zamišljanje poti iz krize in družbeno-političnih alternativ. Danes prevladujoča verzija evropske ideologije je vera v politično kulturo in pravno državo kot rešitvi pred domnevno balkanskostjo in »komunističnimi« refleksi političnih elit.
 
Primož Krašovec (1979) je urednik, publicist, prevajalec in najemniški raziskovalec iz Ljubljane.« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz