PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 27. februar 2013

20:00 - Café Cornelius Cardew
glasbeni dokumentarec THE SINGING REVOLUTION

THE SINGING REVOLUTION
režija James Tusty in Maureen Castle Tusty, ZDA 2007, čb/barvni, 97'

Film pripoveduje zelo malo znano zgodbo, ki pa je v Estoniji med letoma 1986 in 1991 dobila naravnost epske razsežnosti. Gradila se je do stopnje, ko je v boju zoper sovjetsko oblast skupaj ene in iste pesmi zapelo 500.000 ljudi!

Sovjetska oblast in vojska se na koncu nista mogla upreti gromkim glasovom z ulice, saj je v nekem momentu družno zapela skoraj polovica estonske populacije. Iz države so po dolgem suspenzu odšli brez enega samega strela, žrtev ni bilo.

Pevska kultura je v Estoniji drugačna kot v naših krajih, ki se prav tako radi ponašajo s tovrstno tradicijo - petje tam zraven Baltika pomeni kratko malo neobhoden del odraščanja, socializacijo, ki gre v čisto vse pore prebivalstva.

Spregovorijo protagonisti, protagonistke te zelo posebne revolucije - kdor rad prisluhne Kombinatkam, Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič in podobnim formacijam, ta si mora dokumentarec ogledati dobesedno obvezno! Aktualna nota tega dela je tudi kajpak na dlani.

Na ogled je tudi osupljiv in nikjer prikazan arhivski material, iz katerega je razviden pevski boj proti okupatorjem Estonije skoz vse XX. stoletje, tudi proti nacistični Nemčiji.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Singing_Revolution
http://www.singingrevolution.com/
http://www.baltictimes.com/news/articles/17267/


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz