PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 30. januar 2013

17:00 - Delavsko-punkerska univerza
Andrea Milat: Evropa 2020 in mednarodno sodelovanje na področju visokega šolstva in znanosti

Cilj projekta Evropa 2020 za področje visokega šolstva je povečati število visokoizobraženih. Kako bodo to države članice dosegle, je odvisno od njihovih izobraževalnih politik. Glede na prevladujoče trende v EU bi bilo zanimivo analizirati mogoče smeri razvoja izobraževalnih politik.

Bolonjska reforma je po mnenju mnogih raziskovalcev škodila kvaliteti izobraževanja, zato je zanimivo videti, da Evropa 2020 za enega od svojih ciljev postavlja tudi povečanje kvalitete izobraževanja in znanosti. Tretji cilj Evrope 2020 je omogočiti študentom doseganje dodatnih veščin prek študija v tujini, kar je samo nov način izvajanja že znane strategije mobilnosti. Spodbujanje čezmejnega sodelovanja je diskurzivna novost, katere namen je povečanje uspešnosti visokega šolstva.

Čezmejnost (cross-border) je bila še nedavno tesno vezana na cilje in regulative GATS (General agreement on trade in services), ki so se doslej uresničevali s podporo na prvi pogled enostavnemu terminu »mobilnosti«. Nasproten mobilnosti je bil koncept mednarodnega sodelovanja, ki so ga uvedle nekatere skandinavske države, ki so zavrnile načelo mobilnosti. Načelo mobilnosti namreč temelji na meddržavnih odnosih, kot jih ureja GATS, ki za posamezne države predvideva različne oblike uvoza in izvoza storitev. V nasprotju s tem so skandinavske države vztrajale pri prednostih bilateralnega mednarodnega sodelovanja, kjer sta obe državi enakopravni partnerici in kjer za obe veljajo enaka pravila.

Glede na ta kontekst bi bilo zanimivo poskušati razvozlati pomen spajanja dveh terminov, ki prihajata iz različnih perspektiv, v skovanko »čezmejno sodelovanje«. Neki drug cilj Evrope 2020, ki se ga bom dotaknila v predavanju, pa je povezan s programskimi pogodbami, ki so zamaskirane v govor o »učinkovitem upravljanju in mehanizmih financiranja s ciljem podpiranja odličnosti«.

Andrea Milat je bila rojena leta 1982 v Zadru. Ukvarja se z marksističnim feminizmom, teorijami izobraževanja in mediji. Je članica sindikata Akademska solidarnost.« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz