PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 7. februar 2013

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Igor Vuksanović: Ustava in ideologija

Predavatelj se bo lotil analize slovenske ustave (tako veljavne ustave kakor predlaganih sprememb) ter deloma tudi ustanovnih aktov Evropske unije, da bi odgovoril na vprašanje, ali so slovenski in evropski ustavni akti politično nevtralni ali pa odsevajo natančno določeno (neoliberalno) politično ideologijo. Izhajati je treba iz načela politične nevtralnosti ustave, ki je odprta za široko paleto opcij, ki utegnejo zmagati v političnem boju (od socialno-tržnega ali celo socialističnega gospodarstva do trdih opcij »interne devalvacije« v vzhodnoevropskem ali baltskem slogu). Seveda obstajajo že danes določene izjeme k načelu politične nevtralnosti ustave, pri čemer je treba omeniti predvsem načelo neodvisnosti centralne banke, ki je praktično pomembno predvsem na evropski ravni.

Prav v sedanjem času politične in ekonomske turbulence pa se pojavljajo ideje o revizijah vrhovnih načel državne ureditve evropskih držav. Formalni vidiki (kjer gre bodisi za predloge sprememb ustav ali pa za predloge sprejema nižjih aktov, zlasti mednarodnih pogodb) so tu manj bistveni kakor vsebinski vidiki, ki pravzaprav spominjajo na nekakšno neokonservativno revolucijo. Gre predvsem za – deloma že uspešne – poskuse vzpostavitve pravno zavezujočih zlatih ali fiskalnih pravil, ki z močjo pravne zapovedi omejujejo višino proračunskih primanjkljajev in ravni državne zadolženosti. Poleg tega se pojavljajo napadi na pravico ljudi do referendumskega odločanja, kolikor bi neposredna demokracija utegnila ogroziti pot strogega varčevanja, ki so jo jasno začrtale elite. Ob strani teh glavnih konservativnih pobud se pojavljajo tudi mnoge postranske iniciative (reforme delovnih razmerij in socialnih sistemov, splošna krčenja javnega sektorja), ki v osnovi gredo v isto smer: jemljejo tisto, kar je bilo doseženo v približno 150 letih delavskih in socialnih bojev.

Predavatelj bo opisal te procese in podal nekaj predlogov o tem, kako naj se nanje odzovejo progresivna in socialna gibanja.

 

Igor Vuksanović je ustavni pravnik, zaposlen kot svetovalec na Ustavnem sodišču RS.« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz