PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 27. februar 2013

17:00 - Delavsko-punkerska univerza
Riccardo Bellofiore: Paradigmatska izjema. Italija v svetovni in evropski krizi

Evropa je zajeta v družbeno-ekonomski vihar. Čeprav ima kriza iz leta 2008 izvore drugod, bi lahko evropska dinamika Veliko recesijo zdaj razmahnila še v Veliko depresijo. V okviru tovrstne dinamike je poglavitni dejavnik napačna zasnova »enotne valute« skupaj z neomerkantilističnim ločevanjem med »centrom«, državami severne Evrope, in »periferijo«, državami južne Evrope. V predavanju bomo na kratko spomnili na resnične vzroke svetovne krize. Nato bomo raziskali posebnosti neomarkantilistične izvozno usmerjene politike. Ob tem je največja uganka v tem, kako je lahko ob tako krhkih temeljih evro sploh nastal in kako se je lahko toliko let zdelo, da gre za uspešen eksperiment.

Nato se bomo posvetili Italiji, ki je bila vse do nastopa današnjih težav paradigmatski primer svetovnega in evropskega kapitalizma. Kot se bo izkazalo, danes potrebujemo radikalnejšo različico »socializacije vlaganj«: keynesovski – in hkrati razredni – New Deal.

Riccardo Bellofiore je profesor monetarne ekonomije in zgodovine ekonomske misli na Univerzi v Bergamu. Objavil je številnr razprave s področja kritike politične ekonomije.
 « nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz