PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 6. november 2013

17:00 -
URBANE FRONTE

17.00 - Vodstvo po AKC Metelkova mesto v petih točkah: vodi Miha Zadnikar
18.30 - Kruha in iger ali BTC - Brez Tebe, Cezar! #1: gost doc. dr. Jože Vogrinc
20.30 - Teatraliziramo
21.00 - Muzike suče LAJEŽ

Od 18h bodo na voljo dobrote iz Šengenske kuhinje.

PODROBNEJE:

17.00 - Vodstvo po AKC Metelkova mesto v petih točkah: vodi Miha Zadnikar
1) zgodba o "ljubljanski alter sceni" najde svoj lasten teren (kontinuum in specifične demistifikacije);
2) zunaj / znotraj - med lokalnim, getoiziranim skvoterskim eksperimentom in globalno atrakcijo;
3) dvorišče ("krug kasarne") in 120 let njegove socialne dinamike;
4) gentrifikacija v živo ali dobrososedska razmerja;
5) nelagodje v nenehni kulturni (re)produkciji.

18.30 - Kruha in iger ali BTC - Brez Tebe, Cezar! #1: gost doc. dr. Jože Vogrinc
Tukaj in zdaj najdemo brez števila razprav, simpozijev, konferenc, člankov in pisem na temo gentrifikacije, uniformnosti in urbanega šušmarjenja v širšem smislu, kar vsekakor daje slutiti, da je tema par excellence primerna za obravnavo. Še več, tema je za obravnavo naravnost nujna tudi in predvsem na Metelkovi, kjer je možno gentrifikacijske procese spremljati dobesedno kot v kakšnem urbanem laboratoriju.
Gentrifikacija? Ta pomeni (tudi) procese discipliniranja samoniklih in neodvisnih; upravljanje z njihovimi dosežki; betoniranje neoliberalne vladavine; ustvarjanje vtisa o "nenehni sedanjosti"; malikovanje profita (finančnega ali simbolnega); nonšalantno in brezskrupulozno idejno in materialno ropanje po prostorih, kjer je zaznati močan in izrazit kulturni in socialni kapital. Gentrifikacija ni nič drugega kot psihotikova želja po nenehnem "izboljševanju", izrednem PRu, njene ambicije so zaprte, javnosti zabrisane strukture, privatizacija oziroma "javno-zasebna partnerstva" so predstavljena kot edine obstoječe opcije, akterji zahtevajo vertikalne strukture, hierarhično ali celo vnaprejšnje odločanje mimo sestankov; navsezadnje zahtevajo tudi močan outsourcing (jasno - brez upoštevanja in poudarjanja referenc najete delovne sile), "svoje" delavke in delavce pa izkoristijo za slaba plačila in slepo lojalnost, ki v skrajni fazi ni nič drugega kot lojalnost prazni formi - lojalnost brezkončnemu blebetalu in prodajalcu izdelkov.

V klubu Gromka smo se odločili za posebno obliko "talk-showa", kar pomeni, da na temo ne bomo razpravljali ali prirejali panelov, predavanj, simpozijev ... pač pa bomo skoz direktna vprašanja in v "poljudnoznanstvenem" diskurzu znanstvena dognanja oziroma argumente sogovornikov, sogovornic postavili neposredno pred javnost. Seveda se nam ni ukvarjati zgolj in samo z Metelkovo, pač pa bomo skušali najti produktiven uvid v širšo problematiko. To pomeni, da je naš namen tudi teoretski - v najžlahtnejšem pomenu. Rabi nam municija, rabi nam zrak.

Naš prvi gost bo doc. dr. Jože Vogrinc. Z njim, z obiskovalci in obiskovalkami se bo pogovarjal član kolektiva kluba Gromka Miha Zadnikar, kulturni aktivist, organizator in publicist.

Jože Vogrinc (1953) je sociolog kulture in medijev, predan učitelj in izboren publicist. Odraščal je v rudarskem in industrijskem Velenju, kar bo dalo pogovoru na najavljeno temo zagotovo poseben uvodni ton. Po končani velenjski gimnaziji je diplomiral na Filozofski fakulteti Univerze Edvarda Kardelja v Ljubljani iz filozofije in sociologije. Prav tam je leta 1990 magistriral in 1993 doktoriral na Oddelku za sociologijo. V letih 1987-93 je bil asistent, leta 1993 pa je postal docent za sociologijo kulture. Predava na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in na ISH - Fakulteti za podiplomske humanistične študije, kjer vodi program medijskih študijev.
V študentskih letih je bil Vogrinc urednik študentskega časopšisa Tribuna in odgovorni urednik Radia Študent, pozneje občasno urednik revije Problemi, član izdajateljskih svetov Ekrana in Mladine in član uredništva znanstvene revije Ars & humanitas, ki jo izdaja FF v Ljubljani; bil je eden izmed ključnih za ustanovitev prevodne zbirke Studia humanitatis (njen glavni urednik je bil med letoma 1988 in 1990), zanjo je opravil tudi več prevodov in spisal nekaj ključnih spremnih besed. Vogrinc je, nadalje, ustanovni član fakultete za podiplomski humanistični študij Institutum studiorum humanitatis (ISH). Bil je med ustanovitelji Odbora za zaščito četverice JBTZ (kasnejši Odbor za varstvo človekovih pravic) leta 1988. Med letoma 1985-7 je bil samostojni svetovalec za knjigo, gledališče in film na Ljubljanski kulturni skupnosti. Sodeloval je v pripravi prve slovenske medijske zakonodaje in pozneje v pripravi različnih dokumentov slovenske države s področja kulture. Danes je član Nacionalnega sveta za kulturo, poljuden publicist - najredneje sodeluje kot kolumnist v tedniku Mladina. Leta 2002 prejme priznanje Filozofske fakultete v Ljubljani za življenjsko delo. Do zdaj je bil mentor pri več ko 200 diplomah, več kot 20 magisterijih in 9 doktoratih. Jože Vogrinc je objavil knjige o televizijskem gledalcu, o historičnem materializmu in humanističnih vedah, lani pa je izdal še Popularno godbo - eseje ob poslušanju. Celotno bibliografijo našega gosta si lahko ogledate na spletni strani COBISS (šifra raziskovalca: 03998).
 

20.30 – Teatraliziramo
Kaj je urbana kultura? Subkultura? Civilne iniciative? Kako se odzivajo na razmah kapitalistčne in potrošniške miselnosti? Teme, o katerih bomo diskutirali v forum predstavi gledališča podob. Vanje bomo vstopili s pomočjo vizualne (stilske) kode kot vidne konice idej in idealov, ki sestavljajo neko (sub)kulturo. 
V glavnih vlogah: Jasna Merklin, Lea Anclin, Simona Hodnik, Tanja Bukovec in Tjan Deichmann. Jokering: Neja Šmid in Metka Bahlen.
Cilj je predstavit tehnike gledališča zatiranih kot enega načinov za odpiranje tovrstnih (ali sploh kakršnihkoli) diskusij v javnosti. 
Produkcija: Zavod Bob in projekt Vse ali nič (sofinancira MOL), Kud Transformator.

21.00 – muzike suče LAJEŽ
Nekoherentno od Repetitorja do Grimes.
http://mokresanje.si/radijo/

 

Dodatno: Skupaj z Ekologi brez meja vabimo vse udeležence dogodka Urbane fronte, da izpraznite vse temne in zaprašene kotičke vaših omar (pa tudi za omaro in pod posteljo) in v sredo prinesete s seboj blago, cunje, stare obleke, cote, krpe ... ki jih najdete in ki jih ne potrebujete.
 

Dogodek je brezplačen.


Dogodek se bo odvil v okviru projekta KURA: Urbane kulture v Sloveniji (Zavod za kulturne dejavnosti Kultipraktik) in v sodelovanju s klubom Gromka.
http://urbanakura.kultipraktik.si/
http://klubgromka.org


kontakt: maja.albahari@kultipraktik.si, jasna.babic@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz