PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 26. april 2014

13:00 -
XIII. ANTIFA FEST

Brezplačni dnevni program:

DIY delavnici @ Klub Gromka

13:00 - “Recikliranje audio kablov”
Za vse, ki jim je dovolj tega, da morajo zaradi lažjih poškodb audio-kablov kupovati nove, bo potekala hitra delavnica, na kateri se boste naučili kako jih popraviti sami. Seznanili se bomo z različnimi tipi audio kablov in s tem, kako po njih potekajo signali. Nato pa bomo poprijeli za spajkalnike in kakšnega tudi popravili. 

14:30 - “Vsakodnevni Linux za začetnike”
Že od 80ih let korporacije kot sta Microsof in Apple vsiljujejo svoje sisteme na računalniškem trgu. Večina kupljenih računalnikov ima njihove operacijske sisteme že vnaprej inštalirane, zaradi monopolnih pogodb s proizvojalci elektronike. Uporabniki tako pri nakupu računalnika plačujejo, ne da bi jim bila ponujena začetna opcija izbire in ne da se bi jim bil dovoljen nakup računalnika brez takšnega sistema. V praksi to pomeni npr., da uporabniki, ko kupijo računalnik z naloženim sistemom Windows 8 PRO, plačajo za računalnik 139.99€ več kot bi morali. Ta zgodba se nadaljuje s plačljivo programsko opremo (Office, Adobe Photoshop …) in konča z nekorektnimi lincencami za uporabnike. Vse skupaj rata še bolj nesmiselno, ko izvemo, da obstajajo sodobni, prostodostopni in popolnoma brezplačni operacijski sistemi, ki na našem računalniku delajo še boljše. Govorimo o Linux operacijskih sistemih in vseh svobodnih in brezplačnih programih, ki jih lahko na njih uporabljamo. Na izbiro imamo vse od vsakodnevnega Firefoxa, glasbe, videa, elektronske pošte in pisarniškega orodja, pa do profesionalnih multimedijskih in inženirskih programov. Na tokratni delavnici, vas bomo naučili, kako izbrati najbolj ustrezen Linux sistem za vaš računalnik, kako ga nanj enostavno naložiti ter lahkoto njegove vsakodnevne uporabe.Po delavnici bomo delili izkušnje in ideje. V primeru, da bo kdo prinesel računalnik z željo, da ga osvobodi, naj pošlje 
e-mail na maltretator@gmail.com, da se časovno organiziramo.

Filmske projekcije in diskusija @ [A] Infoshop
Z ogledom dveh filmov se bomo dotaknili dveh različnih, a povezanih problemskih polj - seksualnosti in rasizma. Seksualnost se nahaja v križišču telesa in populacije in je zato v sodobni družbi nadzora tudi v središču disciplinarnih in regulacijskih mehanizmov, ki nas opazujejo, klasificirajo, hierarhično razvrščajo in normalizirajo. Znotraj teh oblastnih mehanizmov, ki si poskušajo podrediti življenje samo, pa je ravno rasizem tisto sredstvo, ki postavlja in naturalizira ločnice med življenjem, ki mora živeti in življenjem, ki mora umreti. Kot tak je rasizem v svojih mnogoterih oblikah nepogrešljiva sestavina delovanja sodobnih kapitalističnih držav. Prav zato se moramo nenehno vračati k tem problematikam in vzpostavljati kritično refleksijo. Pridružite se nam pri ogledu in debati! (angleški podnapisi)

16:00 - “161 > 88”(Češka, 2012, 95')
Dokumentarni film sledi zgodovini in razvoju češkega anti-fašističnega gibanja od poznih osemdesetih let 20. stoletja do leta 2011. Ta več kot dvajsetletna prizadevanja niso zaznamovali samo boji proti rasizmu, fašizmu in neonacizmu, ampak tudi boji proti državni represiji in javnemu mnenju. Film nas popelje od rasističnih umorov v prvi polovici 90. let preko protestov proti Sladekovim republikancem, bojev z rasističnimi huligani in neonacističnim Narodnim odporom do nedavnejših proti-romskih demonstracij. Zgodovinsko gradivo je pospremljeno s komentarji aktivista in pobudnika različnih anarhističnih organizacij Jakuba Polaka, politologa, avtorja in urednika Ondřeja Slačáleka, aktivista in strokovnjaka za politični ekstremizem Michala Mazela, avtorja, sociologa in filozofa Johna Hallowaya in drugih.

18:00 – XXY (Argentina/Španija/Francija, 2007, 86’)
Drama scenaristke in režiserke Lucíe Puenzo pripoveduje zgodbo 15-letne dvospolne osebe Alex, ki se je skupaj s starši iz Buenos Airesa preselila v majhno ribiško mestece v Urugvaju. Alexino/Alexovo stanje v družino vnaša napetost in konflikt, hkrati pa se morajo soočati še z nerazumevanjem okolice. Film o odnosu med starši in otroci, o doživljanju lastnega telesa in predvsem o razumevanju spola v družbi, ki jo zaznamujeta spolni dimorfizem ter ideja normalnega innenormalnega.

 

19:00 - “Hrana, ne bombe!”

20.00 - Koncert:

AK47
Legendaren hc punk/crust band iz Zagreba, ki ga ni potrebno preveč opisovati. Nastali so 16 let nazaj iz pepela legendarnih Verbalni Delikt in so sinonim za radikalni hrup in politični aktivizem. Pustili so ogromen pečat na anarcho hc/punk in crust sceni 90ih, tako glasbeno, kot tudi založniško (DHPAK47 distribucija).Skupaj z bendi kot so Razlog Za, Raport, Aktivna Propaganda, Radikalna Promjena, FxPxOx, K.D.P. itd. so kreirali posebno ero avtohtonega jugoslovanskega anarcho punka in na letošnjem Antifa festu nam bodo zopet pokazali kako se stvari streže!
http://dhpak47.blogspot.com/
http://www.youtube.com/watch?v=Rty62bXyjAQ
http://www.youtube.com/watch?v=rwyVPck8WwI
http://www.youtube.com/watch?v=-sBt4sp0ZOM

Growing Rats
Igrajo divji hc punk, ki bi ga lahko opisali kot mešanico bostonskega sXe hardcora iz 80ih, kot so Jerry’s Kids in SS Decontrol ter jugo hc-ja iz 90ih, kot so Razlog Za, Aktivna Propaganda, FxPxOx. Že od leta 2004 jih zaznamujejo energični nastopi in tudi na Gromkinem odru ne bodo razturali prvič. Niti zadnjič.
http://www.youtube.com/watch?v=2Bib8IEsBg4

XFIRST WORLD PROBLEMX 
Temačen, jezen, doomy vegan straight edge hardcore iz Nemčije, ki ga sestavljajo tri anarhofeministke, po poklicu socialne delavke. Bend jim predstavlja način spoznavanja samih sebe ter sveta okoli njih. Njihova besedila govorijo o paternalizmu, kolonializmu, rasizmu in seksizmu v njihovih skupnostih; ravno z besedili pa želijo načeti pogovore o tem, kako doseči spremembe, ki bi jih radi videle v svetu.
http://xfirstworldproblemx.bandcamp.com/album/demo
http://annavo.wordpress.com/xfirstworldproblemx/

G.U.B.
Ljubljančani in Metelkovci Gužva u bajt, ki že desetletje preigravajo street punk, so pred kratkim izdali tretji studijski album »Mozak nam je pun«. S komadi želijo predstaviti njihov pogled na svet, ki nasprotuje političnim idealom in upoštevanju pravil. Bunny <3.
http://guzvaubajt.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/G.U.B.punk

Friend Crush
Queer emo punk bend iz Berlina, ki črpa inspiracijo iz emo glasbe iz sredine 90. let, punka in popa. Njihova besedila govorijo o lastnih izkušnjah s transfobijo, razredno neenakostjo itd. S svojo glasbo si dovoijo pokazati ranljivost, ne poskušajo biti popolni, drznijo pa si narediti nekaj novega, se medsebojno spodbujati in jemati resno.
http://friendcrushband.tumblr.com/


kontakt: maltretator@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz