PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 21. maj 2014

21:30 - Koncert
ARITMIJA (Slo)

Tilen Stepišnik - klasična in električna kitara
Šemsudin Džopa (Dino) - akustična kitara
Vasilij Centrih – violina
Janez Moder – bas kitara
Žiga Šercer – bobni

Korenine skupine Aritmija segajo v jesen leta 2002, ko sta kitarista Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa - Dino, navdušena nad etno tradicijo Balkana, predvsem nad nenavadnim ritmom in zapeljivo melodiko, začela preigravati in se poigravati s tradicionalnimi skladbami s tega področja. Danes šteje skupina 5 članov. Podkovani vsak s svojimi glasbenimi izkušnjami z različnih vetrov in zahvaljujoč prepletanju tradicionalnih (tarabuka, tapan), klasičnih (violina, klasična kitara) ter sodobnih inštrumentov (bobni, električna kitara, električni bas), so dosegli čisto poseben zvok in tako izoblikovali prepoznaven slog, še najbližje oznaki etno-rock.Aritmija je v juniju 2007 izdala svoj prvenec Gonilna sila pri založbi Celinka. Z albumom se je predstavila po celi Sloveniji, pa tudi na Dunaju in v Londonu. Plošča je pri kritikih in poslušalstvu naletela na zelo pozitivno kritiko, mešanica avtorskih skladb in priredb, aranžiranih v svojem slogu, pa skupino loči od ostalih, ki takšne skladbe zgolj preigravajo.

Spomladi 2010 luč sveta ugleda njihov drugi album Aritmija Live (založba Celinka), odigran v živo na festivalu Godibodi aprila 2009 v Stari elektrarni, zvočno pa ga je obdelal znani mojster zvoka Gregor Zemljič. Na njem so se predstavili z bobnarjem Borom Zakonjškom, ki je zamenjal tolkalista Žigo Šercerja. Avtorsko skladbo Trči djeva, edino vokalno pesem na plošči, je odpela izvrstna Maša Pašović, pevka skupine Sedef, ki neguje tradicionalno bosansko glasbo z modernimi aranžmaji.

Po vrnitvi originalnega člana zasedbe, tolkalista Žige Šercerja, se je skupina odločila za novo turnejo s prvotno zasedbo. Na koncertu bodo poslušalci tako lahko prisluhnili skladbam s prve plošče in nekaterim novejšim, nastalim v poznejšem obdobju.

Repertoar skupine obsega makedonsko, bosansko, bolgarsko in cigansko ljudsko glasbo, vedno večji delež pa zavzema avtorska glasba, ki na drugem albumu prevladuje.

Recenziji albumov Maria Bateliča, Radio Študent
povezavi:
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=13719&query=aritmija
http://old.radiostudent.si/article.php?sid=24333&query=aritmija« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz