PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 20. marec 2014

21:00 - Predstava
Matei Vişniec: ZGODBA O PANDAH

on: Miha Pohar
ona: Nina Miri Zalar
 
režija: Nina Miri Zalar, Miha Pohar
produkcija: Nina Miri Zalar, Miha Pohar
prevod: Miha Pohar
luč & zvok: Peter Mlakar, Luka Štrubelj
glasovi: Aljoša Bregar, Hana Cirman, Nina Križaj, Nina Popović, Sašo Puljarević, Dino Turkić, Goran Završnik, Gorazd Žilavec
snemanje glasov: Goran Lorencin, Goran Završnik
 
Matei Vişniec (1956) je romunski dramatik, pesnik in pisatelj, ki od leta 1987 živi v Franciji, ustvarja predvsem v francoskem jeziku in je danes tudi francoski državljan. Pri nas sicer povsem neznani avtor – ne samo da gre za prvi prevod v slovenščino, v slovenskih knjižnicah sploh ni nobenega izvoda njegovih del – je v tujini poznan predvsem po svojih dramah. Več kot dvajset njegovih del so uprizorili samo v francoskih gledališčih, njegove igre pa so našle pot na oder na Hrvaškem, Portugalskem, Danskem, Finskem, v Srbiji, Makedoniji, Švici, Veliki Britaniji, Španiji, Turčiji, prodrl je tudi v Iran, Brazilijo, Argentino, ZDA in Kanado, v Romuniji pa je po padcu komunizma postal eden izmed najbolj igranih domačih avtorjev. V svojih delih se zgleduje po Kafki, Čehovem, Borgesu in Beckettu.
 
Zgodba o pandah – s celim naslovom Zgodba o pandah, pripoveduje jo saksofonist, ki ima ljubico v Frankfurtu (L'Histoire des ours Panda raconté par un saxophoniste qui a une petite amie à Francfort), ki je nastala leta 1998 – je težko opredeljiv tekst; morda bi ga lahko opisali kot poetično dramo z grotesknimi in absurdnimi elementi. Zgodba je na prvi pogled preprosta in spominja na zasnovo romantične komedije. Moški se po prekrokani noči, katere se sploh ne spomni, zbudi ob prelepem dekletu, ki sprva sicer nima namena ostati dalj časa, a on jo pregovori, naj se vrne še za devet noči. Začne se romanca, ki na odru ustvari povsem svoj svet, v katerem se v različnih oblikah ponavlja motiv soočanja z odsotnostjo drugega.
 
Gre za domiselno besedilo, bogato z izvirnimi metaforami, ki ustvarjajo rahlo otožno ozračje, predvsem pa omogočajo raznovrstne interpretacije – med drugim že naslova, saj se pande v drami seveda ne pojavijo, prej služijo kot simbol. Dogajanje na odru prežema tančica skrivnosti: gledalec je izzvan z mnogimi namigi, ki se pojavljajo od samega začetka predstave in se kopičijo proti koncu, ki je morda presenetljiv, a v retrospektivi tudi pričakovan, saj zaključek poveže vse konce in kraje v smiselno enoto.


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz