PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 16. marec 2016

20:00 - Gledališče zatiranih
Impro forum: Vsak dan je dan žena

 Na tokratnem sredinem zatiranju bodo za vas vse o ženskah in za ženske v obliki improvizirane forumske predstave nastopile Transformatorke Nina Milavec, Yuliya Molina, Barbara Polajnar, Ankica Radivojević, Tina Stibilj in Neja Šmid. Marčevsko zatiranje v Gromki bo tokrat posvečeno dnevu žena in ženskam, zato vabljene in vabljeni vsi, ki menite, da je vsak dan dan žena.

 
Forumsko gledališče je tehnika gledališča zatiranih, kjer igralci odigrajo kratek prizor, v katerem je jasno prikazana oseba, ki je zatirana, in oseba, ki zatira. Tehnika sloni na improvizaciji igralcev in gledalcev v enem (gled-igralcev). Sledijo intervencije gledalcev, ki posatnejo gled-igralci in  odigrajo svoje predloge za soočanje s situacijo zatiranja ter jo fizično pokažejo na odru. V primeru impro forumske predstave tematiko zatiranja, ki jo na dogodku uprizorijo, predlagajo gled-igralci, igralci pa jo zimprovizirajo v danem trenutku na podlagi navodil gled-igralcev.
 
Dan žena (originalno "dan delovnih žena") je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, praznujejo pa ga predvsem v bivših komunističnih in socialističnih državah. V začetku so ga praznovali 19. marca, prvič leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Tudi v Sloveniji so ga praznovali v Trbovljah. V državah sovjetskega bloka se je dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca in je vedno imel velik pomen. V zadnjih desetletjih se tudi v drugih državah uveljavlja praznovanje  na 8. in ne več 19. marca. Mednarodni dan žensk se 8. marca praznuje od leta 1917, saj so se na ta dan začeli protesti v Petrogradu (danes St. Petersburg), iz katerih je nastala komunistična Oktobrska revolucija. (Vir: Wikipedija)
 


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz