PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

petek, 26. februar 2016

21:00 - Defonija
FIRE! (šve)

Mats Gustafsson - saksofoni, Fender Rhodes, elektrofonija
Johan Berthling - električen bas
Andreas Werliin - bobni, tolkala

Mikael Werliin - zvok

Plaz garažnih rokovskih riffov, fino zamazana jazzovska psihedelija in hrup težkih tovornjakov = z eno besedo Fire!, enkratna švedska superskupina. Potem ko smo imeli velik privilegij, da smo lani v okviru 56. jazz festivala Ljubljana tudi pri nas slišali orjaški Fire! Orchestra, enega izmed najintrigantnejših bigbandov našega časa, je spet čas za njegovo bazo. Gostimo jo po dveh letih, kar se zdi ravno prav za vnovično srečanje. In Fire! pridejo k nam še z novim albumom - za norveško založbo Rune Grammofon so namreč pred nekaj dnevi izdali She Sleeps, She Sleeps. Na koncertu bodo na voljo tudi vinilke!

Hrupna, industrijska, garažna, hipnotična, psihedelična nadzidava zasedb The Thing, Tape, Wildbirds & Peacedrums. Mats Gustafsson, Johan Berthling in Andreas Werliin v nori supergrupi ustvarijo enkraten spoj izkrivljenih muzik, ki prečijo vse živo. Gre za trenutno najbolj vroč izstrelek plodovite švedske scene. Glasba skupine Fire! nikakor ni le še en svobodnjaški jazzovski trio, prej nasprotno: je eksplozija električnega zvoka, sodobno glasbeno požigalništvo, prepolno energije, ki v ponavljajočih se upočasnitvah in pospešitvah gradi svež pogled na glasbo. Mats Gustafsson se je vselej obdajal z glasbeniki, ki jim ni bilo mar za žanrske razlike in tako tudi Fire! obenem črpajo svoj navdih iz jazza, garažnega rocka, elektroakustične glasbe, a tudi iz hrupa zelo velikih tovornjakov. Rezultat je zvočni plamen, ki zažiga tako v tišini kakor tudi v hrupu in je najbrž "najdostopnejša" Gustafssonova zasedba doslej. Fire! so posneli sedem albumov, med drugim enega tudi z Jimom O'Rourkom, kitaristom skupine Sonic Youth.

"Fire! is a biiiiiig, sloooow beast..." --Mats Gustafsson

"Hypnotic and psychedelic different sounding 'jazz'." --Rune press

"... tole je pa kot Ramones, le da brez petja!" --Per Svensson, 2010

"... oziroma kot The Doors, le da obrnjeno naokoli!" --Per Svensson, 2010

http://www.oosterop.com/

http://matsgus.com/

http://www.runegrammofon.com/artists/fire_/rcd2178-fire-she-sleeps-she-sleeps-cd-lp/


Klubska vrata odpremo ob 20:30 - koncert se začne dovolj točno!

Po koncertu za noč z jahačem plošč BIGorjem ni vstopnine!

Informacije in resne prošnje za akreditacijo so na voljo na spodaj zapisanem elektronskem naslovu.

Koncertni cikel Defonija sofinancira Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz