PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 19. april 2016

20:00 - Večeri Društva kulturologov Kult.Co
Film 'Odločitev je naša'

 Na projekciji sem nam bodo pridružili tudi predstavniki Društva za trajnostni razvoj Duh Časa. Po ogledu bomo imeli pogovor o filmu, projektu Venus in delovanju društva Duh časa.

Dokumentarni film raziskuje mnogo vidikov naše družbe. Vizije globalne enotnosti in skupnosti nas že dolgo navdušujejo, a družbenim ureditvam do danes še ni uspelo ustvariti mirnega in produktivnega sveta. Če torej želimo raziskati, kaj je mogoče ustvariti na našem planetu, se moramo odločiti, v kakšnem svetu bi želeli živeti. Možnosti optimistične prihodnosti predstavljajo trd oreh današnjim družbenim, ekonomskim in okoljskim izzivom. Tehnično sicer dosegamo velik napredek, vendar naše vedênje in naše vrednote stagnirajo in celo nazadujejo. Človeštvu pravimo civilizacija, vendar smo vse prej kot civilizirani. Film Odločitev je naša vsebuje intervjuje z uglednimi znanstveniki, medijskimi osebami, avtorji in drugimi raziskovalci, ki se spopadajo z izzivi, ki so pred nami.

 

Prvi del predstavi kulturne in okoljske pogoje, ki jih moramo izpolniti, da bi lahko dosegli obvladljivo in dolgotrajno svetovno civilizacijo. Raziskuje odločilne dejavnike človeškega obnašanja in razbije mit ''človeške narave'', medtem ko prikaže, kako okolje oblikuje vedenjske vzorce ljudi. Vedenjska znanost je zelo pomembna, a podcenjena in zapostavljena družbena komponenta.

Drugi del se sprašuje o vrednotah, vedenjskih vzorcih in posledicah naših družbenih struktur ter utemelji zastarelost, nepotrebnost in neuporabnost globalnega denarnega sistema. Kritično obravnava bančništvo, medije, sodno-pravne sisteme ter razkazuje pravo naravo teh institucionalnih organov: so orodja družbenega nadzora pod upravo politične in ekonomske elite. Če bomo ostali na tej poti, bodo ciklični vzorci kriminala, ekonomski vzponi in padci, vojne ter naravne katastrofe neizogibne.

Tretji del razloži metode in potencial znanstvenega pristopa, ki ga projekt Venus vnaša v osrčje delovanja družbe prihodnosti. Predlaga rešitve, ki bi jih lahko uporabili že v današnjem času in tako izničili uporabo neobnovljivih energetskih virov. Ta del filma prikaže vizijo projekta Venus: zgraditi popolnoma nov svet od temeljev navzgor in ob tem preoblikovati družbene strukture, da bodo zasnovane trajnostno in okolju prijazno, vsi prebivalci planeta pa bodo uživali visok življenjski standard in bili svobodni pred služenjem in dolžništvom.

Četrti del razloži, da nista le arhitektura in socialna struktura nujno potrebni sprememb, ampak tudi sistem vrednot, ki je že močno zastarel. Moramo ga posodobiti glede na tehnološko dobo, v kateri živimo. Naša tehnološka kapaciteta namreč danes že lahko ukine na pomanjkanju osnovane družbene strukture, ki predstavljajo temelj tržne ekonomije. Izzive, s katerimi se soočamo, smo si po večini ustvarili sami. Projekt Venus verjame, da še vedno lahko zamenjamo smer stran od točke brez vrnitve, proti kateri drvi naša družba. Ni prepozno za optimističen pogled na izjemne možnosti, ki so pred nami.« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2021
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz