PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 9. maj 2016

21:00 - Friforma
Tijana Stanković & Ina Puntar, Marina Džukljev & Jaka Berger, Zsolt Sőrés & Ivo Poderžaj

Trije dvojci so nastali posebej za sedmo FriFormo, ki tokrat ponovno gostuje v Klubu Gromka. Sledeč ideji o povezovanju mednarodnih izvajalcev s slovenskimi, smo tokrat povezali tri improvizatorje iz Panonije z lokalnimi. Obetamo si bogatega prepleta vokalnega eksperimentiranja s pretanjenimi zvoki violine,  klavirsko-tolkalskega simbiotičnega prelivanja, za zaključek pa nekoliko surovejši preplet preparirane viole, efektiranega basa in različnih predmetov. 

 
Tijana Stanković, violina 
Ina Puntar, vokal 
 
Tijana Stanković je vokalistka in violinistka iz Subotice (Srbija), ki živi v Budimpešti. Dokončala je doktorski študij etnomuzikolofije na  Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Po udeležbi delavnice "Levegő-Vazduh-Air", ki jo je vodil violist in skladatelj Mezei Szilárd, (Novi Sad, 2011) je začela razvijati zanimanje za svobodno improvizacijo. Sodeluje z mnogimi glasbeniki in skladatelji: Mezei Szilárd, Márkos Albert, Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram, Nikolaus Gerszewski, Sőrés Zsolt (Ahad), Ivan Čkonjević, idr. Poje in igra violino v madžarski zasedbi Argo, ki kombinira rebetiko in improvizacijo. Igra violino v folk in impro bendu Dor in redno nastopa z zasedbami: Hyperion Ensemble, Mezei Szilard’s Improvisers Orchestra, Túl a Tiszán Innen Ensemble, Identity’s Dream Quartet, Korpovit in v duu s  Zsoltom Sőrésem (Ahad). Z Mezei Szilárdom je med l. 2011 in 2014 izdala pet albumov. 
 
Ina Puntar je glasbenica mlajše generacije, ki se ukvarja z raziskovanjem glasu. V improvizacijske vode se je vključila preko glasbene delavnice o svobodni improvizaciji (raziskava - refleksija), ki poteka pod okriljem Tomaža Groma. Kratko obdobje je nastopala v improvizacijskem triu Urtiga z Ano Kravanja in Nežo Naglič ter sodelovala v dvojcu z Andražem Ježem. Pogosto se udeležuje delavnic o sodobni glasbi in obiskuje impro sešne na vrhniškem Rojišču, kjer sodeluje z domačimi improvizatorji. Posveča se tudi klasičnem in jazz petju pri profesorici Ireni Vidic. Sicer pa je študentka muzikologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in novinarka Radia Študent.
 
Marina Džukljev je na novosadski  Akademiji umetnosti diplomirala iz klavirja. Z improvizirano glasbo se je začela ukvarjati prek delavnic svobodne improvizacije in nato skozi sodelovanje z glasbeniki kot so: Diatribes, Joel Grip, Albert Markos, Szilard Mezei, Herman Muntzing, Urs Leimgruber, Yedo Gibson, Vasco Trilla, John Dikeman, Peter Ajtai, Mikloš Silvester, Tomaž Grom, Robert Roža, Igor Čubrilović. Nastopala je na festivalih: Novosadski Jazz festival, Mednarodni festival aktualne glasbe Interzone, Dnevi švicarske glasbe v Srbiji, Fono Budai Zenehaz (Budimpešta), ImprovE (Beograd) im+n Improstor (Novi Sad). Je članica kvarteta, septeta, tenteta in velikega ansambla skladatelja in violista Silarda Mezeia, s katerim  objavila dvojni album za založbo WMAS, do konca leta pa bo z njegovim velikim ansamblom objavila album za založbo Slam Records.  Letos je objavila tri elektronske izdaje z violinistko Manjo Ristić. Je aktivna članica tria Džukljev – Berger – Poderžaj, ki bo nastopil na 17. Festivalu Sajeta. 

Jaka Berger, bobnar in tolkalec širokega žanrskega razpona, je bil član različnih skupin: Borghesia, Strojmachine, Sportbilly krši embargo, Balladero, itd. Trenutno je aktiven s skupinama Ludovik Material in Barka tone in bele plombe ter v duu The B.Bees z Vitjo Balžalorskim. V zadnjem letu veliko sodeluje s tujimi glasbeniki, kot so: Antti Virtaranta, Rieko okuda, Dario Fariello, Thiébault Imm, Achille Succi, Erik Eskildsen, Aras Levni Seyhan in Markus W. Schneider. V koncertnem ciklu Friforma smo pozorni na njegove plodne izdaje na polju svobodne improvizacije ampak tokrat ga bomo “ujeli “ še nekoliko prej saj bosta, z Marino Džukljev, nekaj dni pred koncertom posnela album. Poznamo ga tudi v vlogi predanega organizatorja dogodkov, založnika in sodelavca Radia Študent. 
 
Zsolt Sőrés, preparirana viola, elektronika in predmeti 
Ivo Poderžaj, bas kitara, efekti in predmeti
 
Zsolt Sőrés je intuitivni improvizator, glasbenik, ekperimentalni zvočni umetnik, urednik in pisatelj iz Budimpešte. Pri igranju svojo pozornost usmerja na obrobja različnih konceptualnih umetniških oblik. Deluje na večih umetniških področjih in komponira glasbo za filme, plesne in gledališke predstave. Bil je umetniški direktor Pause Sign International Experimental Music festivala (2000-2002). Leta 2005 je bil urednik Pause Sign Books in je poskrbel, da so bila v madžarščino prevedena dela Jozefa Cseresa, Michaela Nymana in Edwina Prévosta. Nedavna sodelovanja z improvizatorji vključujejo nastope s Franzem Hautzingerjem, Isabelle Duthoit, Christianom Kobijem, Richardom Barrettom, Richardom Scottom, Adamom Bohmanom in Jean-Michel van Schouwburgom. Leta 2012 in 2014 je izdal albuma z Jean-Hervé Péronom, legendarnim basistom in soustanoviteljem nemškega krautrock velikana Faust. Od l. 2014 uči na glasbeni akademiji Franz Liszt Academy of Music.
 
Ivo Poderžaj si je glasbeni pot začel brisati konec osemdesetih, kot kitarist v hard-core bendu Vi7K. Ustanovil je alter-rock provokatorja - Žoambo Žoet Workestrao, ki je izdal 6 albumov in 23 let nastopal od Sofije do Londona. Snemal in igral je s Francijem Blaškovićem v Fonja Big Band. Improvizira s člani ljubljanskega improvizatorskega krožka, izhajajočega iz delavnice Tomaža Groma ter z novosadsko pianistko Marino Džukljev in Jako Bergerjem. Lani  je, kot del tenteta, sodeloval z Andrejem Fonom na plošči Hupam, da ste dobro (ZARŠ, 2015). Sicer je učitelj in prevajalec, nekoč pa je bil novinar Radia Študent in kulturno-politični delavec v slovenskem klubovju. 
 
 
Organizacija: KUD Mreža v sodelovanju s Klubom Gromka
 
Koncertni cikel podpirata Ministrstvo RS za kulturo in Mestna občina 
 
Ljubljana – Oddelek za kulturo.


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz