PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 3. december 2016

21:00 - Defonija
RAOUL BJÖRKENHEIM eCsTaSy (fin) + KOMBO B: ROCK ME MONK (slo)

Raoul Björkenheim ima več raznoličnih, a komplementarnih strunarskih obrazov: Z ene strani je že od začetka osemdesetih vpet v dovolj strogo evropsko avantgardo (sodelavec Edwarda Vesala), obenem je nenadkriljiv improvizator (se spominjate izjemnega nastopa tria Scorch - RB / Ingebrigt Håker Flaten / Paal Nilssen-Love - z gostom Marsom Williamsom na festivalu Jazz Cerkno leta 2011?), poleg tega je cenjen tako na newyorški kakor na čikaški sceni in rad sodeluje z njima - med drugim ima trio z Williamom Parkerjem in Hamidom Drakeom - nikakor pa mu niso tuje niti blue in rock pretenzije, pri čemer nikdar ne nasede grenki vabljivosti "fuzije" ... Tokrat nastopi z zelo razigrano mlajšo finsko grupacijo. In ponudi pravo jazzovsko, afriško, funk, rock in še prenekatero drugo bogastvo! Za uvod nam Zlatko Kaučič znova predstavi svoj Kombo B - ta se topot "po rokersko" spopade s kompozicijami in likom Theloniousa Monka. Slednji se vmes pojavi tudi na videu in vmes poreče kakšno krepko. Ali dve.

Pred koncertoma, med njima in nekaj uric po koncu bo z nami še Sukač Z. Takole pravi, da bo: "Vrtele se bodo veseljaške, a po malem trpinčene godbe. Jazz z groovom in plesnim nabojem, morda tudi odtenkom histerije ali melanholije. Poskočen rock'n'roll, ki tu in tam zaide v krik. Morda pade kak techno hitič. Podrobneje se bo smer muzike nastavila sproti."

 
 

 

RAOUL BJÖRKENHEIM eCsTaSy (fin)

Raoul Björkenheim - električna kitara, viola da gamba
Pauli Lyytinen - saksofoni
Jori Huhtala - kontrabas
Markku Ounaskari - bobni

Raoul Björkenheim je vsaj tam od zgodnjih osemdesetih, ko je ustanovil legendarno skupino Krakatau (založba ECM), ena izmed precej znemirljivih glasbenih osebnostih s severa. Diplomanta kolegija v Berkleeju so že zelo mladega začeli ceniti tudi med jazzovskimi velikani, tako, na primer, Edvard Vesala in Bill Laswell; kalil se je tako v kubanskih kot senegalskih zasedbah (tudi s pevko Gigi), kasneje pa sodeloval z glasbeniki kot so Anthony Braxton, Elliott Sharp, Toshinori Kondo, predvsem pa v zasedbah, kakor je tudi pri nas precej znan in spoštovan Scorch Trio (RB / Paal Nilssen-Love / Ingebrigt Håker Flaten), Blixt (RB / Bill Laswell / Morgan Ågren), igral je v triu z Williamom Parkerjem in Hamidom Drakeom, obenem pa je več let predaval na Sibeliusovi akademiji v Helsinkih.

"Moč narave", "šamanska intenzivnost", "izjemen strunski kolorit" ... je le nekaj superlativov, s katerimi kritika po navadi opiše slog in pojavo finskega kitarista. Naš gost je zelo rad na spolzki meji med jazzom in rockom - in tam se znajde odlično. Njegov prispevek pogostoma primerjajo z vlogo Jimija Hendrixa v šestdesetih letih, saj slovi po intenzivnih nastopih, ki jemljejo dih, in občinstvo - hote ali nehote - povežejo z zelo spontano, ekstatično muziko. 

V zasedbi eCsTaSy se Björkenheim predstavi s tremi svežimi močmi iz sveta finskega kreativnega jazza in sorodnih orbit, ki v druženju vplivov Alberta Aylerja, Johna Cotranea, Mahavishnu Orchestra, Jimija Hendrixa in Fela Kutija, z vsakim tonom pričarajo edinstveno glasbo, ki je doslej rezultirala v dveh albumih za naprednjaško založbo Cuneiform Records.

http://www.raoulbjorkenheimecstasy.net/

+

KOMBO B: ROCK ME MONK (slo)

Jan Jarni - električna kitara, efekti
Peter Kastrin - električna kitara, efekti
Matjaž Bajc - električen bas, kontrabas, efekti
Jure Boršič - altovski saksofon
Tina Jenko - bobni, tolkala
Tomi Novak - bobni, tolkala
Nejc Franca - bobni, tolkala
Urban Kušar - bobni, tolkala
Žiga Ipavec - bobni, tolkala
              
Špela Lutman - video projekcija

Zlatko Kaučič - vodja projekta, aranžmaji
 

Kombo B Zlatka Kaučiča šteje deset mladih glasbenikov, s katerimi se Zlatko tokrat poda v čas, ko je na odrih zvenel klavir Theloniousa Monka. Kompozicije tega pianista so začinjene s primesmi novodobnih elektronskih zvokov, swing pa se zamenja za rock/punk/metal/improv ... In prav spričo te premene je projekt tudi naslovljen ''Rock Me Monk''. Kompozicije bodo tako zvenele drugačno, skratka po kombovsko.

 

Klubska vrata se odpro ob 20.30, s koncertom začnemo dovolj točno; nadomestilo za nastopajoče v mejah razuma!

Informacije in resne prošnje za akreditacijo so na voljo na elektronskem naslovu defonija@gmail.com.

Koncertni cikel Defonija sofinansirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz