PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 23. januar 2017

21:00 - Defonija
TRAPIST (aut/kan) + WATUSSI (aut/bel/nem/fra) + ERNST / SIEWERT (aut)

TRAPIST (aut/kan)

Martin Siewert - električna kitara, elektrofonija

Joe Williamson - kontrabas

Martin Brandlmayr - bobni, tolkala, elektrofonija

"Tole pa zveni, kakor da bi Morton Feldman, John Cage in David Tudor naredili rock bend. Trapist je ena izmed najspecifičnejših, najzanimivejših zasedb tegale trenutka."--Peter Marsh (BBC)

Fotografija: Dieter Kovacic

Po izjemnem nastopu benda Radian pred časom, bodo pred defonično občinstvo stopili še drugi junaki z dunajske elektroakustične scene. Trapist si z Radian po novem delijo kar dva člana - pa tudi sicer so njegovi (akustičnejši, bolj improvizirani) bratranci, če le pomislimo na izjemen občutek za raziskovanje zvočnih nadrobnosti, subtilen groove in napeto ozračje. Žanrsko so precej neopredeljivi, neoprijemljivi - njihovo podjetje je navsezadnje zabeleženo tudi pri izjemno raznolikih založbah (z ene strani avant-jazzovska HatHut/Hatology, z druge post-rockovska Thrill Jockey) in raznolikih festivalih, na katere jih vabijo. S svojim neponovljivim zvokom suvereno brišejo vse meje med post-rockom, elektrofonijo, jazzom, avantgardo - med improvizirano in komponirano zvočno strukturo.

http://www.thrilljockey.com/artists/trapist
http://trapist.klingt.org/
https://de.wikipedia.org/wiki/Joe_Williamson
http://www.martinbrandlmayr.com/

+

WATUSSI (aut/bel/nem/fra)

Ingrid Schmoliner - prepariran klavir, glas
 
Joachim Badenhorst - klarineti, saksofon

Pascal Niggenkemper - kontrabas

Tale trio (k nam prihaja tik po snemanju novega albuma v Sankt Johannu na Tirolskem) je odločno razpoznaven, mističen, občutljiv. Trojica avantgardnih muzičistov se spretno suka med prosto improvizacijo in komponiranimi kosi, v tonalitetah je izjemno koncizna - prepariran klavir se zelo organsko ujame s perkusivnim basiranjem in robnimi, včasih komaj prepoznavnimi pihalskimi intervencijami. Velika posebnost je tudi glas Ingrid Schmoliner - ta odločno seka nizke inšturmentalne registre in se umešča nekam med klicanje duhov, vokalizirane plemenske krike, jodlanje ... Ingrid Schmoliner in Joachim Badenhorst sta že pred leti presenetila z izjemnim duom, pojava velebasista Pascala Niggenkemperja pa za vsako zasedbo seveda pomeni veliko obogatitev. Pravi unikum na sceni!  

http://ingridschmoliner.klingt.org/projects/watussi
http://www.joachimbadenhorst.com/home.html
http://www.pascalniggenkemper.com/home.html

+

ERNST / SIEWERT (aut)

Katharina Ernst - bobni, tolkala

Martin Siewert - električna kitara, efekti, elektrofonija

Avstrijska bobnarka Katharina Ernst in kitarist, elektrofonik Martin Siewert sta uveljavljena muzičista z dunajske eksperimentalne scene. Oba sta tudi izrazito multidisciplinarna. Katharina igra v post-techno kvartetu Ventil, precej sodeluje s svobodnjaškimi improvizatorji, kakor so Ken Vandermark, Kazuhisa Uchihashi in Terrie Hessels, sodeluje pa tudi z uličnimi gledališči in plesnimi skupinami. Martin je član Trapista (z njimi nastopi tudi tokrat!), igra kitaro v tudi pri nas precej cenjenem art-rock triu Radian, sodeluje z Matsom Gustafssonom in diebom13 - trio (Fake) The Facts, sicer pa je v zadnjem desetletju in več nepogrešljiv sodelavec eksrimentatorjev, kakor so Otomo Yoshihide, Elliott Sharp in Christian Fennesz. Za navrh je tudi zvočni inženir ... Srečala sta se leta 2014, ko sta komponirala muziko za predstavo A Circus of Life dunajskega teatra Toxic Dreams. Njun trenutno precej hvaljeni prvenec ALSO (Trost Records 2016) je posnetek z nastopa klubu Wirr v okviru festivala Open Loose (junija 2015), sicer pa sta se z uspehom predstavila tudi na festivalu Konfrontationen v Nickelsdorfu julija 2016. Odlikuje ju intenzivna, organska medigra, dramska naracija, bogata zvočna imaginacija, ki lepo seže tudi na kinematične zvočne poljane - bobnarska ataka je agresivna in noisy, distorzirana kitara z elektrofonijo pa ponudi vse bogastvo zvočnega spektra.

https://trostrecords.bandcamp.com/album/live-at-wirr
http://www.katharinaernst.com/
http://siewert.klingt.org/

 

Večer finančno podpira Avstrijski kulturni forum / Österreichisches Kulturforum pri Avstrijskem veleposlaništvu / Österreichische Botschaft, Ljubljana.

Koncertni cikel Defonija sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2021
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz