PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 12. oktober 2017

21:30 - Festival Mesto žensk
FriForma / Defonija

Glasbeno bogat, strukturno in idejno pisan večer proste improvizacije. Naše gostje prihajajo iz različnih okolij, tudi pot do improvizacijskih praktik, generacijski razpon, trenutni muzični momenti oziroma njihove najpogostejše družbene situacije so precej raznolike. Nekaj od njih jih je že igralo skupaj, nekatere kombinacije pa bomo v Klubu Gromka slišale_i premierno.

Priča bomo petim krajšim nastopom, koncertni večer pa se bo zaključil z nastopom udeleženk_cev delavnice Glasovni laboratorij, ki jo med festivalom vodi Ute Wassermann - nastopu se pridruži vokalistka Luisa Tucciariello.

 

Program:

Ute Wassermann
Elisabeth Harnik / Nina Polaschegg
Luisa Tucciariello / Alison Blunt / Hannah Marshall

odmor

Ute Wassermann / Elisabeth Harnik / Nina Polaschegg
Alison Blunt / Hannah Marshall / Elisabeth Harnik
Ute Wassermann z udeleženkami_ci delavnice / Luisa Tucciariello

 

Nemška vokalna umetnica Ute Wassermann je skladateljica, improvizatorka in interpretinja sodobne glasbe. Študirala je v Hamburgu na Akademiji za likovne umetnosti pri Henningu Christiansenu, kjer se je specializirala za zvočno inštalacijo in vokalni performans. Študirala je tudi klasično petje s Carol Plantamura v San Diegu in z Arnoldom van Millom v Hamburgu. Od leta 1984 je razvila več posebnih večglasovnih tehnik, katalogiziranih z registrom, barvo glasu in artikulacijskimi zaporedji, ki jih je mogoče dekonstruirati in/ali prekrivati ter uporabiti za raziskovanje prostorskih resonančnih pojavov. Svoja solo dela je predstavila že ničkolikokrat. Redno sodeluje s številnimi improvizacijskimi glasbenicami_iki, kar vključuje duete z Birgit Ulher, Aleksandrom Kolkowskim in Richardom Barrettom, in sicer tako na mednarodnih festivalih kot na podstrešjih. Pogosto je sodelovala s skladateljicami_i, ki so ustvarile_i dela prav za njen glas, med katerimi so Ana Maria Rodriguez, Hans-Joachim Hespos in Sven -Åke Johansson. Nastopala je s številnimi ansambli in orkestri, in sicer ASKO, KNM Berlin, ELISION in Münchener Kammerorchester.

Elisabeth Harnik, pianistka in skladateljica, deluje v elektroakustičnem svetu. Njene razširjene tehnike so unikatne in vznemirljive. Zaslovela je kot izjemna interpretka »nove glasbe«. Njene kompozicije so izvedli vsi veliki avstrijski, nemški, angleški in hrvaški ansambli za sodobno glasbo, kasnejša leta pa so jo vse bolj vodila k prosti improvizaciji. Zanjo so jo navdušili Joëlle Léandre, Peter Kowald, Lauren Newton in David Moss. Čeprav je študirala kompozicijo, se je leta 1996 le prepustila tudi prosti improvizaciji. Kot solistka in kot članica večjih zasedb se je predstavila na pomembnih prireditvah: V:NM-Festival, Ulrichsberger Kaleidophon, Nickelsdorfer Konfrontationen, Artacts Festival St. Johann na Tirolskem, dunajski klavirski festival Soundgrube, Musicacoustica Beijing, Beethovenfest Bonn, Alpenglow Festival London, Umbrella Music Festival Chicago, Comprovise Festival Köln …

http://elisabeth-harnik.at

Nina Polaschegg igra kontrabas v baročnih ansamblih in orkestrih ter v improviziranih godbah. Študirala je glasbo, sociologijo in filozofijo v Giessnu in Hamburgu. Specializirana je na širokem področju od sociologije glasbe, sodobne kompozicije, improvizacije, elektrofonije do novega jazza ter na ožjem področju »problematike poslušalskih struktur«, podpodročje: popularna klasična glasba. Ukvarja se s publicistiko (objavlja na radijskih postajah po Avstriji, Nemčiji in Švici, za ugledno založbo plošč Hat Hut Records pa je prispevala vrsto spremnih besed). Poučuje na visokih šolah za glasbo v Hamburgu in Celovcu. Z Elisabeth Harnik in Tanjo Fleichtmayr tvorijo trio. Leta 2005 je pri založbi Böhlau v Kölnu izdala knjigo Populäre Klassik - Klassik populär. Hörerstrukturen und Verbreitungsmedien im Wandel.

Luisa Tucciariello je študirala na šoli Conservatorio di Musica Nino Rota v mestu Monopoli, kjer je diplomirala in magistrirala iz jazz petja pod vodstvom Giannija Lenocija in Gianne Montecalvo. Z Dionisio Cassiano tvori vokalni duo Black Fair Voices (prva plošča izide kmalu), s pianistom Giannijem Lenocijem pa duo, ki od leta 2014 izvaja improvizacijsko glasbo. Kot solistka je razvila vokalna in klavirska projekta 3 Lacy Songs in Mal Waldron Songs. Trenutno živi v Londonu, kjer dela kot učiteljica petja in klavirja ter sodeluje z Londonskim mednarodnim gospel zborom in triom Novidade. Dejavna je na londonski jazz sceni in na področju proste improvizacijske glasbe (v duu s kitaristom Michaelom De Souzo).

Odkar se je na Konservatorju v Birminghamu in Šoli za glasbo in dramo Guildhall v Londonu izšolala v klasični violini, je Alison Blunt navdušenje nad zvokom, gibanjem in prostorom vodilo k raziskovanju meja med umetniškimi oblikami in žanri ter k ustvarjanju nove glasbe. Nastopala je po Evropi, v ZDA, Avstraliji in na Novi Zelandiji z umetnicami_ki Vinny Golia, Evan Parker, Elisabeth Harnik, Tristan Honsinger, Gino Robair in Mark Sanders; z ansambli: Barrel, Barcode Quartet, Berlin Improvisers Orchestra, Ensemble Progresivo, HANAM Quintet, Lode, London Improvisers Orchestra, Pierette Ensemble; in kot solistka. Bila je članica kolektiva ASITIS ter podjetij Experiments in Spontaneous Performance and Apocryphal Theatre. Prejela je finančno podporo agencije Sound and Music in gostovala v Angliji kot del projekta Rose Is A Rose Is A Rose Is A Rose.

http://https//www.alisonblunt.com/

Hannah Marshall se ukvarja z improvizacijo na področju jazza in nove glasbe. Študirala je glasbo na Šoli za glasbo in dramo Guildhall ter v okviru organizacije John Stevens' Community Music. Ustvarjala je glasbo za gledališčne in plesne produkcije ter kot performerka, skladateljica, oblikovalka zvoka in lutkarica nastopala v različnih bendih in gledališčih. Trenutno se ukvarja s pridobivanjem, izumljanjem in izvabljanjem čim večjega števila zvokov in čustvenih lastnosti iz svojega glasbila. Je redna članica ansambla Alexandra Hawkinsa; z ansambloma Luca Exa in Veryana Westona je gostovala po Evropi in Južni Ameriki. Igra v triu z violinistko Alison Blunt in violistom Ivorjem Kallinom; Fred Frith in Suichi Chino sta jo povabila na svojo rezidenco v Café Oto v Londonu. Nastopa tudi s Kay Grant, Timom Hodgkinsonom, Terryjem Dayem, Rogerjem Turnerjem in Londonskim improvizacijskim orkestrom.

http://https//www.hannahmarshall.com/

 

Koncert je del cikla FriForma, ki ga kurirata Nataša Serec in László Juhász, ter cikla Defonija, ki ga kurira Miha Zadnikar.

Koprodukcija in soorganizacija: KUD Mreža / FriForma, Mesto žensk in klub Gromka / Defonija.

S podporo Avstrijskega kulturnega foruma.

Vstopnice: 7 € / 5 €

http://www.cityofwomen.org/


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz