PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

petek, 23. februar 2018

20:00 - Defonija
FIRE! (šve) + MAHAKARUNA QUARTET (slo / ita)

Večer lahko označimo kar z utečenimi pozdravnimi besedami našega gosta Matsa Gustafssona - peace and fire! Za uvod se prvič v Sloveniji predstavi novojazzovski kvartet Mahakaruna, ki je na lanskem albumu prvencu predstavil zelo posebne interpretacije delavskih pesmi, zdaj pa program še razširi. In po odmoru spet z nami švedski Fire!, zagotovo ena izmed najboljših evropskih zasedb tegale časa - težka industrija, psihedelija, free jazz, garaža, noiz in nenehna inovacija v pogledu na današnjo improvizacijsko prakso.

 

FIRE! (šve)

Mats Gustafsson - saksofoni, elektrofonija

Johan Berthling - električen bas

Andreas Werliin - bobni, tolkala, elektrofonija

 

Dve leti sta naokrog, in spet je čas za gromko požigalništvo. Fire! (fotografija Matias Corral), ena izmed najintrigantnejših evropskih zasedb tegale časa, ki jo tvorijo člani bendov The Thing, Tape in Wildbirds and Peacedrums, nas tokrat obišče tik po izidu novega, že šestega albuma. Ta je naslovljen The Hands (Rune Grammofon 2018) in je spet poln mikavnih presenečenj - zasedba, ki je bila osnovana leta 2009 in obstoji tudi v razširjeni formaciji velikega orkestra, nadaljuje s svojim delom na področju upočasnjevanj / pohitevanj / distorziranj, predvsem pa vztrajnosti na polju sodobne eksperimentalne muzike. Fire! se napaja v rudnikih, pri težkih tovornjakih in elektroakustiki, v svojo odločno inovacijsko politiko na področju improvizirane godbe vključuje močne elemente garažnega rocka oziroma punka, free jazz, noiz in psihedelijo, vse skupaj pa začini z gibko in izrazito telesno odrsko performanso. Fire! so večkrat igrali in snemali tudi z Jimom O'Rourkeom in Orenom Ambarchijem.

Več o Fire! in članih zasedbe:

http://www.oosterop.com/bio-of-fire/

 

Najnovejši album The Hands (LP / CD):

http://www.runegrammofon.com/artists/fire_/rcd2197-fire-the-hands-cd-lp/

 

+

MAHAKARUNA QUARTET (ita / slo)

Gabriele Cancelli - kornet

Cene Resnik - tenorski saksofon

Giorgio Pacorig - Fender Rhodes

Stefano Giust - bobni, tolkala

Na "sceni" in v širši javnosti se vse premalo poudarja izjemno pogostno in plodno sodelovanje med italijanskimi in tukašnjimi muzičisti_kami. Pionir tega načina delovanja je bil Zlatko Kaučič, nastala je celo velika zasedba Orkester brez meja / Orchestra senza confini, a v zadnji petletki tudi mlajši redoma muzicirajo na obeh straneh državne meje. Središče italijanske pobude je kreativni laboratorij DobiaLab, ena izmed prijetnih novosti pa tale kvartet, ki nosi ime iz sanskrta: maha pomeni "veliki", karuna pa bi naj ubesedila "sočustvovanje do vsega živega na tem svetu". Lanski album prvenec inventum je izšel za založbo Associazione Nuovo Corso, na njem pa slišimo posnetke s koncerta v Tržiču / Monfalcone, kjer je novi kvartet leta 2016 predstavil kompozicije pianista Giorgia Pacoriga. V teh se ukvarja z "ritmom dela" oziroma ponudi današnje branje delavskih in prvomajskih pesmi. Del tega programa nam je slišati tudi na prvem koncertu Mahakaruna Quarteta v Sloveniji, sicer pa od četverice prekaljenih muzičistov pričakujemo tudi precej izvirnega novega oziroma kar najnovejšega jazza. O posamičnih članih se lahko poučimo na tehle spletnih straneh:   

 

Cancelli

http://www.dobialabel.com/?p=138&lang=en

 

Resnik

http://www.ceneresnik.com/

 

Pacorig

http://www.dobialabel.com/?p=210&lang=en

 

Giust

http://www.stefanogiust.it/

 

Nina Novak, recenzija albuma inventum za Odzven:

http://www.sigic.si/spoj-glasbe-in-dela.html

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz