PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 7. marec 2018

20:00 - Festival Rdeče zore
FEM TV 4.0 IN RAZGLASITEV NAGRADE BODEČA NEŽA 2018

Leto je okoli in prvi festivalski dogodek Rdečih zor bo vnovič posvečen tudi podeljevanju nagrade bodeča neža. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop)kultura, umetnost in mediji, imajo posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe. Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti.

Podelitev nagrade bodeča neža je rezultat sodelovanja kolektiva Rdeče zore in uredništva spletnega portala spol.si. Seveda pa ne gre brez zainteresirane javnosti, ki pri glasovanju lahko sodeluje na več nivojih. Vsak_a, ki opazi seksistično izjavo, jo lahko prijavi na portalu bodeče neže. Spletno glasovanje (dostopno na http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje) se začne 23. februarja in zaključi 5. marca ob 23.59. Zmagovalno, najbolj žabotno izjavo bo izbralo občinstvo na slavnostni podelitvi nagrade, ki bo potekala v okviru kabaretsko-burleskne predstave Fem TV 4.0.

Četrta v seriji Fem TV predstav vključuje parodije televizijskih šovov in informativnih oddaj ter pikro kritiko družbenoaktualnih tem, povezanih s spolom in seksualnostjo. Predstava se igra s tradicionalnimi in sodobnimi gledališkimi izrazi. Razpeta je med burlesko, kabaretom, varietejem, performansom, videom, glasbenimi točkami ter improvizacijskim gledališčem.

Fem TV 4.0 nadaljuje tradicijo predstav, ki so se pričele leta 2012 in se v izvedbi 2.0 in 3.0 razvijale in rasle.  “Tea Hvala obravnava Fem TV v eseju Working on Gender, New Burlesque and Cabaret in Ljubljana in izpostavlja namerno neprofesionalnost nastopajočih in humor kot najmočnejše kritično orodje za politizacijo prezrtih tem. Trashestetika predstave Fem TV 3.0 ni le njena rdeča nit, temveč je predvsem način vzpostavljanja stališča do fenomena medijskega popačenja stvarnosti, s poudarkom na kritiki izkrivljene podobe ženskega telesa in vloge ženske kot zgolj objekta, ki služi tako dobičkonosni industriji lepote kot odkritemu perpetuiranju patriarhata.” (vir: MMC)

V slovenskem jeziku.

Idejna zasnova: kolektiv Rdeče zore in Lezbično-feministična univerza

Nastopajo: Ana Čigon, Eva Jus, Tamara Klavžar, Slobodan Malić, Tadeja Pirih, Pia Skušek, Danijela Zajc
Video: Vesna Bukovec, Ana Čigon, Ana Grobler
Soorganizacija: Spol.si, Klub Gromka

Koprodukcija pri nagradi bodeča neža: Spol.si/Vita Activa

V slovenskem jeziku.

Priporočen prostovoljni prispevek: 2-5 EUR
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz