PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 10. maj 2018

21:00 - Defonija
INGRID LAUBROCK'S ANTI-HOUSE 4 (nyc)

Kar zadeva snovanje Ingrid Laubrock, čislane nemške pihalke s 15-letnim stažem v Londonu in zdaj že dodobra ustaljeno bazo v Brooklynu, bi težko rekli, da v saksofonski in ansambelski igri kar tako preprosto goji neki "eksperiment". Prej obvelja, da suvereno obvladuje zelo širen glasbeni vokabular in ga v odprti obliki ponudi sošpilavkam_cu. V primeru Anti-House, znanega v več zasedbenih različicah, gre (tudi tokrat) za spoj nespornih novomeških "all stars", pri čemer obvelja še dodatno intimen moment, saj so v zasedbi njen življenjski partner in njeni in njuni najboljši prijateljici. "Kaskada neustrašne lepote," so zapisali pri All About Jazz.

Ingrid Laubrock - tenorski-, sopranski saksofon
Mary Halvorson - električna kitara
Kris Davis - klavir
Tom Rainey - bobni, tolkala

 

Pozor! Tale koncert je tudi senzibilizacija za 23. festival Jazz Cerkno, ki se začne natanko en teden zatem. S festivalsko abonmajsko vstopnico imate vstop prost!
http://www.jazzcerkno.si/

S koncertom začnemo dovolj točno; klubska vrata in blagajna se odpro ob 20.30; nadomestilo za muzičistke, muzičista, v mejah razuma.

 

“A cascade of gritty beauty.”
--All About Jazz

“Some young jazz musicians find their style and move in lock, stock and barrel, making little refinements over the years but basically keeping their place. Ingrid Laubrock, a German saxophonist who started her career in London and has spent the last 15 years playing there, sounds happily unsettled. On tenor and soprano, she’s omnivorous and pointed, slouching and precise, humorous and austere (…) You didn’t walk away thinking, well, that sounded like a certain person, place or time. Ms. Laubrock encouraged its constant sense of renewal.”
--Ben Ratliff, New York Times

“The quicksilver mixture of composition and improvisation, range of approaches, textures, densities, and, movement heard across the album, and, indeed, within each single piece, is one of the most satisfying qualities of Laubrock’s music. Her sponge-like imagination seems boundless. An absorbing trip through an aural hall of mirrors.”
--Peter Margasak, Chicago Reader

Ingrid Laubrock's Anti-House 4 sestoji iz treh muzičistk (med katerimi je tudi sama skladateljica, vodja benda, pihalka Ingrid Laubrock) in enega muzičista z bazo oziroma domicilom v New York Cityju. Prav vse - in seveda tudi bobnar, tolkalec - tako v kompoziciji kakor kot izvajalke in improvizatorke s svojo izrazito osebno noto v tem času puščajo silno opazen pečat v mestu, na številnih posnetkih in nič manj številnih turnejah po vsem svetu. Inovativke in inovativec, ki bodo z nami, so specializirani za še neznane zadeve in nenehoma iščejo novih poti, da se na njih izrazi karseda nova in najnovejša muzika. V tejle zasedbi se duhovito in pregnano gibljejo na polju med novo muziko, avant-jazzom in improvizacijo.

V snovanju Ingrid Laubrock bi težko rekli, da kar tako preprosto goji neki "eksperiment" v saksofonski in ansambelski igri. Prej obvelja, da suvereno obvladuje zelo širen glasbeni vokabular in ga v odprti obliki ponudi sošpilavkam_cu: "Dejansko me privlačijo kontrasti," je sama rekla že pred leti, "zelo blizu mi je, da se kdaj med špilom docela porazgubim in se dotaknem svojih najglobljih občutij, obenem pa me hip zatem pritegnejo tudi precej tihotne, premišljeno komponirane reči." Z Anti-House lahko mirno vztraja pri svojih nasprotjih, saj jih bend odlično razume, pri čemer gre naposled za nekakšno skupinsko vsrkavanje v slušno hišo zrcal.

Anti-House obstoji od leta 2008 in je prva formacija, ki jo je Ingrid Laubrock sestavila po selitvi iz Londona. V njej je zbrala skupino, ki je obenem tudi skupina ljudi, ki se dobro razumejo in družabijo še v prijateljski intimi, kar (jim in nam) seveda daje poseben šarm tako med nastopi kakor na potovanjih, turnejah. Poleg te zasedbe, ki v eni izmed oblik vključuje tudi kontrabasista Johna Héberta, Ingrid Laubrock vodi še naslednje grupacije: Sleepthief, Ingrid Laubrock Septet in Ubatuba. Med njenimi številnimi sodelovanji velja omeniti vsaj še Paradoxical Frog in Ingrid Laubrock / Tom Rainey Duo. Za navrh je še članica Anthony Braxton's Falling River Music Quarteta, Noneta in 12+1teta, Tom Rainey Tria in benda Obbligato, Mary Halvorson Septeta, Kris Davis Quinteta, zasedb Nate Wooley’s Battle Pieces in Luc Ex’ Assemblée. Ingrid je bila tudi solistka v operi Trillium J Anthonyja Braxtona. Njen partner in sodelavec Tom Rainey je med bobnarji izjemno redka žival, saj je sposoben izjemno hitrih in subtilnih prehodov med mainstreamovsko mehkobo in suverenim "avant" zamahom, kar njegovi igri daje pridih nenehne invencije. Strunarko Mary Halvorson, ki gre med najmočnejše, najizvirnejše glasove v svoji generaciji, na naših odrih zadnja leta spremljamo dovolj redno. In jo še bomo, naslednjič že septembra. Poznamo jo kot voditeljico zasedb, solistko, kot nenadkriljivo, zanesljivo, enkratno godbeno kolegico. Prav podobno velja za kanadsko pianistko Kris Davis, ki je sčasoma postala eden izmed stebrov novomuzičnih stremljenj v NYC. V tem času izjemno iskano muzičistko in skladateljico v tehle krajih zagotovo pomnimo (vsaj) po izjemnem klavirskem duu s kolegom Craigom Tabornom lani, na 58. Jazz festivalu Ljubljana.

 

laubrock
http://www.ingridlaubrock.com/
 

halvorson
http://www.maryhalvorson.com/
 

davis
http://krisdavis.net/
 

rainey
https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Rainey

 

Informacije in resne prošnje za akreditacijo na elektronskem naslovu defonija@gmail.com

Koncertni cikel Defonija sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz