PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 22. maj 2019

20:00 - Gledališče zatiranih
Kristusu ni uspelo, prišel je Marx

 “Ali mi zamerite, da sem se vrnil in vas razdražil? Poglejte na to takole: gre za drugi prihod. Kristus ni utegnil, pa je prišel Marx.”
Kaj bi rekel Marx, če bi se leta 2019 znašel v Ljubljani?

Predstava “Kristusu ni uspelo, prišel je Marx” je igra o življenju in delu enega najbolj pogosto citiranih avtorjev na svetu – Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalke_ci spoznajo Marxa, ki se med nas vrne v našem času, da bi, pogosto s pomočjo lucidnega humorja, branil ideje komunizma pred dehumanizirajočo verzijo stalinističnega komunizma in modernega kapitalizma.


Foto: Kaja Fidler

Predstava Marxove ideje postavlja v naš časovno-geografski in družbeni kontekst ter od gledalke_ca zahteva premislek o njegovih idejah in implementaciji le-teh v sodobni družbi.

Politično dramo z naslovom Marx v Sohu je leta 1999 napisal ameriški zgodovinar in politični aktivist Howard Zinn, ki velja za enega velikanov ameriške kritične misli in ključno avtoriteto za številne generacije študentk_ov ter aktivistk_ov. Velja za eno njegovih zanimivejših in še posebej aktualnih del, kar se kaže tudi v pogostosti uprizarjanja drame po svetu. Drama v Sloveniji ni bila še nikoli uprizorjena, tako da gre za prvo uprizoritev v našem prostoru.

Režija: Tina Podbevšek
Dramaturško svetovanje: Nika Bezeljak
Nastopajoče_i: Tomaž Podbevšek, Tamara Zaner/ Nina Slanič, Anastazija Leščak in Izidor Gavez
Oblikovanje luči: Anton Zvonko Španbauer
Prevod, priredba, scenarij: Matevž Hrženjak
Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže Maribor.
Soorganizacija: Narodni dom Maribor, Kulturno umetniško društvo Transformator, Zveza prijateljev mladine Maribor

VSTOPNINA: prostovoljni prispevki za izvajalke_ce. Rezervacije sprejemamo na e-poštnem naslovu: transformator.toslo@gmail.com.

Program Zatiranja v Gromki sofinancira Mestna občina Ljubljana – oddelek za mladino.  « nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2021
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz