PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

nedelja, 27. oktober 2019

20:00 - Metabonma
Nuška Drašček Rojko in Drumartica

 Nuška Drašček Rojko, mezzosopran

Drumartica: Simon Klavžar, tolkala / Jože Bogolin, tolkala
 
 
Šesto sezono Metabonmaja začenjamo v velikem slogu sodelovanja s sodobnimi slovenskimi in mednarodnimi skladateljicami in skladatelji. Povezovalna nit celotnega programa petih koncertov je strnjena na zadnjo tretjino leta, kjer nam vsak koncert narekuje del komponirane zgodbe soneta "stvarjenje, izpetost" mladega pesnika Matjaža Zorca.
V glasbeno zgodbo, ki jo bodo orisali skladateljice in skladatelji Petra Strahovnik, Matej Bonin, Anna Ignatowitch-Glinska, Bruce Hamilton in Matija Krečič bodo svoj pečat, z interpretacijami novitet in ostalega sporeda, vtisnile zasedbe: Duo Enßle-Lamprecht, Trobilni kvintet Contrast, Trio Weave (Margarethe Maierhofer-Lischka, Silvija Ciuladyte, Lucia Perez Diego, trio Jana Fridau, Luka Poljanec, Jošt Lampret in Drumartica (Jože Bogolin, Simon Klavžar) v sodelovanju z vokalno interpretko Nuško Drašček Rojko. In prav s slednjo zasedbo, ki nas bo vodila po poteh samospeva z nekonvencianalno spremljavo tolkal, od Schumanna do danes, začenjamo sezono, zato lepo vabljeni, 27. oktobra, ob 20.00 v Klub Gromka!
 
Spored:
 
Nicolaus A Huber (1939): Fingercapriccio
Robert Schumann (1810 - 1856): Frauen-Liebe und Leben
Seit ich ihn gesehen
Er, der Herrlichste von allen
Ich kann`s nicht fassen, nicht glauben
Du Ring an meinem Finger
Bruce Hamilton (1966): Noviteta za tolkalni duo in mezzo-sopran
John Thrower (1951): Just One World
Time Never Rests
Just One World
4132
 
 
Mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko je z odliko zaključila magistrski študij petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Matjažu Robavsu (2016). V času študija je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo (2014) in Svečano listino za študente Univerze v Ljubljani za študijske dosežke (2015). V septembru 2017 so ji na Univerzi v Ljubljani podelili Priznanje umetniških del. Je nagrajenka domačih in tujih tekmovanj: zlata plaketa na državnih tekmovanjih TEMSIG 2008 in 2010, nagrada na mednarodnem tekmovanju Feruccio Tagliavini (2012), tretja nagrada na mednarodnem pevskem tekmovanju Concours international de chant v mestu Marmande v Franciji (2013) in druga nagrada na mednarodnem solopevskem tekmovanju v mestu Grandate v Italiji (2014).
 
Drumartica, slovenski tolkalni duo sta leta 2006 ustanovila Simon Klavžar in Jože Bogolin. Po uspehih na prestižnih tekmovanjih v Luxembourgu (IPCL) in Bolgariji (PENDIM) je duo koncertiral v ZDA, Rusiji in širom Evrope v dvoranah kot so Carnegie Hall v New Yorku, Berlinska Filharmonija, Auditorio de Tenerife in Hermitage Theater v St. Petersburgu.
Simon Klavžar in Jože Bogolin sta se izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Münchenu pod mentorstvom prof. dr. Petra Sadla, enega najuspešnejših tolkalcev zadnjih tridesetih let, ter pod mentorstvom članov Ensemble Moderna v Frankfurtu. Skupno muziciranje za zabavo od leta 2006 je čez nekaj let preraslo v izjemno prepoznavnost ter duo pripeljalo do izjemnih uspehov na mednarodnih prizoriščih. Že v študijskih časih v Sloveniji sta člana dua izstopala s samostojnimi recitali in solističnimi koncerti s slovenskimi orkestri – Slovenska filharmonija, SNG Opera in Balet, Orkester Akademije za glasbo. Duo je kasneje nastopal in predaval v ZDA, Rusiji, Španiji, Luksemburgu, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Švici, Srbiji, na Nizozemskem, Japonskem in Hrvaškem ter v številnih krajih po Sloveniji. Občinstvo po Evropi rado prihaja na koncerte Drumartice zaradi sproščenega in prijetnega vzdušja, atraktivne glasbe za vsako uho ter energičnega nastopa. Člana Drumartice sta prejemnika prestižne Univerzitetne Prešernove nagrade in Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani. Leta 2009 sta premagala vso konkurenco in prejela nagrado občinstva na prestižnem tekmovanju za tolkala v Luksemburgu (IPCL), istega leta pa tudi prvo nagrado na tekmovanju za tolkala PENDIM v bolgarskem Plovdivu. Leta 2011 je duo prejel 3. nagrado na tekmovanju za komorno glasbo Salieri-Zinetti v Veroni ter nagrado publike na tekmovanju za komorno glasbo Almere na Nizozemskem, leta 2012 pa še prvo nagrado ex-aequo na tekmovanju v Veroni. Člana dua sta redno zmagovala na slovenskih državnih glasbenih tekmovanjih TEMSIG v letih 2002, 2005 in 2008, leta 2011 pa sta prejela nagrado občinstva na koncertu v Carnegie Hallu v New Yorku v organizaciji festivala Musical Olympus. Marca 2012 sta Simon Klavžar in Jože Bogolin prejela prvo nagrado na tekmovanju Kulturkreis Gasteig v Münchenu.
 
 
Organizacija: Zavod Ksilodrum
Koprodukcija: KUD Mreža
Umetniško vodstvo: Simon Klavžar in Jože Bogolin, Nataša Serec
 
Finančna podpora:
Ministrstvo za kulturo RS
Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo
Avstrijski kulturni forum Ljubljana


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz