PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 23. september 2020

21:00 - Defonija
Unity M (Avstrija, Slovenija)

Thomas Berghammer — trobenta
Cene Resnik — tenorski-, sopranski saksofon
Noid — violončelo
Urban Kušar — bobni, tolkala
 
➡ koncert bo v klubu; maksimalno število poslušalk in poslušalcev je 50;
➡ obvezne so maske in tudi razkuževanje;
➡ začnemo dovolj točno.
 
Resnika in Berghammerja lahko dobro opišemo kar skoz zadnja leta pojavnosti na festivalu Jazz Cerkno — trobentar je bil namreč pred dvema letoma tam gost z impozantno avstrijsko elektroakustično zasedbo Orchester 33 1/3, saksofonista pa smo tam isto leto slišali s Free Stellar Triom (+ Giorgio Pacorig / Marko Lasič) in gostom, trobentarjem in elektrofonikom Robom Mazurekom. Cerkljanski posnetek je z naslovom Age of Chaos l. 2019 izšel pri ugledni lizbonski založbi Clean Feed in še kar prejema dovolj laskave ocene. Pri isti založbi je Resnik opozoril nase z albumom From the Sky (2014), na katerem igrajo še Aljoša Jerič, Emanuele Parrini in Giovanni Maier. Kvartet je svoj prvenec Joyful Spontaneity izdal dve leti pred tem za založbo Radia Študent. Resnik se je prav pred nekaj dnevi znova predstavil v Cerknem, in to s triom Ombak (+ Giovanni Maier / Stefano Giust).
 
Silno dejavni pihalec Cene Resnik — svojčas tudi v razvpitem bendu Siddharta! — je sicer znan po igranju v triu Acamar in kvartetu Mahakaruna, Trojniku, kvartetu in triu, ki nosita njegovo ime, po bandi Watch for Dogs, svoje sodelovanje z italijansko sceno pa lepo dopolni tudi kot član Orkestra brez meja / Orchestra senza confini; z Zlatkom Kaučičem je, navsezadnje, nastopil tudi v prazničnem Cerkno Jubileum Orchestra. Dodajmo še, da se že dvajset let intenzivno ukvarja tudi z meditacijo tibetanske provenience in je za daljši čas obiskal Indijo.
 
Thomas Berghammer (na fotografiji Petra Gannushkina), čigar širna glasbena dejavnost seže od popularnejše glasbe in vseh sort jazza tja do svobodne improvizacije (z njim so mdr. igrali Joe McPhee, Roscoe Mitchell, Joëlle Léandre, Mars Williams, Wolfgang Mitterer, Wolfgang Reisinger, Oskar Aichinger, Hannes Löschel ...) je po nenadni smrti ustanovitelja Marca Eneidija družno s Susanno Gartmayer in Didijem Kernom od l. 2015 na Dunaju tudi vodja rednih ponedeljkovih improvizacijskih večerov.
Bobnar in tolkalec Urban Kušar je mdr. tudi Resnikov sošpilavec v triu Acamar (z njima je tam še kontrabasist Matjaž Bajc). Pri osmih letih se je sprva učil altovskega saksofona, kot mladenič igral hc / punk, se pozneje navdušil za jazz in funk in se tolkalnih veščin učil pri Zlatku Kaučiču. V tistem času se je pridružil zelo razprtim ("afro-beat-funk-punk-jazz") grupacijam Koromač in Nesesari Kakalulu in se kmalu približal še svobodni improvizaciji.
 
Na koncertu v Gromki ne bomo slišali izvirnega člana Unity M, kontrabasista Matija Schellanderja; žal si je poškodoval roko. Zahvaljujoč trenutnemu bivanju na metelkovski rezidenci (v organizaciji KUD Mreža), se bo trojki pridružila se bo trojki pridružila druga izjemna glasbena osebnost z Dunaja, unikatni violončelist Noid (s pravim imenom Arnold Haberl, na fotografiji Christine Schörkhuber; za več informacij o njegovi bogati dejavnosti gl. spodaj!). Muzičist neverjetne zrnatosti in posebne zvenske lepote, mestoma tudi zelo agresiven, je improvizator takšne vrste, da lahko pričakujemo prav poseben večer s plovbo po neznanih krajih ...
 
Za kolektiv kvarteta Unity M, ki dan po Gromki gostuje v mariborski Pekarni, pozneje pa še v Gradcu (klub Stockwerk), kritika pravi, da prekipeva od ustvarjalne svobode in enakopravne interakcije. Naravnost sestavljen je za tvegana glasbena podjetja in dovolj radoveden, da se rad kar sproti, na odru, pogaja o novih pravilih, ki potem bodisi prejmejo svoj zaključek ali pa so surovo zavrnjena. Kvartet pozna tako "kontemplativna nasprotja" kakor momente silovitih izbruhov in se nikakor ne zadovolji s kakšnim muzičnim udobjem.
 
Unity M (zvočni zapis iz dunajskega kluba Celeste, posneto 11. novembra 2019):
https://soundcloud.com/waltdangerfield/celeste
 
Koncertni cikel Defonija sofinancira Mestna občina Ljubljana — oddelek za kulturo.


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2021
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz